PrzepisTłusty CzwartekBabcia zawsze tak robiła z pączkami przed smażeniem. Nie piły tak dużo tłuszczu

Babcia zawsze tak robiła z pączkami przed smażeniem. Nie piły tak dużo tłuszczu

Smażenie pączków.
Smażenie pączków.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paweł Kacperek
15.01.2024 16:31

Tłusty Czwartek już za niecały miesiąc! W tym roku chcesz przygotować pączki samodzielnie? Zanim zabierzesz się do pracy, dowiedz się, jakich błędów wystrzegać się podczas ich smażenia. Dzięki temu za miesiąc przygotujesz pączki jak z cukierni.

Pączki to nasze dobro narodowe. Choć ten wypiek jest znany na całym świecie, nawet zagraniczni turyści są zdania, że polskie pączki są po prostu najsmaczniejsze. To zasługa dobrego, puszystego ciasta, które nie nasiąka tłuszczem podczas smażenia, a jedynie nadaje przyjemnego posmaku. Jeśli chcesz przygotować takie pączki samodzielnie, trzymaj się jednej zasady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami

Tradycja Tłustego Czwartku sięga już czasów starożytnych. Rzymianie świętowali dzień tłustych potraw, spożywając je na potęgę. Polacy zawdzięczają ten dzień poganom, którzy celebrowali w ten sposób koniec zimy. Zasiadali do stołu, spożywając ciężkie i tłuste potrawy, popijając je winem. Ówczesne pączki przygotowywano na bazie ciasta chlebowego, które nadziewano słoniną.

Dopiero w XVI wieku bułeczki zaczęto serwować w znanej nam dzisiaj słodkiej wersji. W jednej z bułeczek umieszczano orzeszka lub migdała, który miał przynieść pomyślność osobie, która na niego trafiła. Dwieście lat później zmieniono formułę wypieku, bowiem zaczęto używać drożdży, które nadawały im znaną nam dzisiaj miękkość i puszystość. Wtedy też uzyskały swój okrągły kształt. Od tamtego czasu cieszą się niesłabnącą popularnością — i to nie tylko w okresie karnawału, ale i przez cały rok.

Jak odchudzić pączki?

Jeden pączek waży od 70 do 100 gramów. Jest pyszny i wybitnie... kaloryczny. Średnia wartość jednego pączka to 350 kcal, a jego kaloryczność jest uzależniona od nadzienia i ilości tłuszczu, którą wykorzystuje się podczas smażenia. Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że bardzo nasiąka tłuszczem. Dlatego też cukiernicy dodają do niego nieco wysokoprocentowego alkoholu, np. spirytusu, który utrudnia wchłanianie oleju przez ciasto.

Jeśli nie chcesz używać alkoholu, jest jeszcze jeden sposób, który odchudzi pączki o kilkaset kalorii. Wystarczy, że.... ugotujesz pączki przed smażeniem. Jak to zrobić? Kiedy pączki już wyrosną i będą gotowe do smażenia, wstaw wodę na gaz. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć do niej pączki i gotuj je przez dwie minuty. Wstępne gotowanie zapobiegnie nadmiernemu wsiąkaniu tłuszczu. Tak przygotowane pączki można wrzucić do oleju i usmażyć je jak zwykle. Po dwóch minutach smażenia staną się rumiane i... gotowe do spożycia.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także