Odrywane pączki siostry Anastazji. Szybszych nie ma, a podstawą jest zaskakujący składnik

Często zdarza się, że mamy ochotę na coś słodkiego. Zazwyczaj sięgamy po czekoladę, batonika lub kupną drożdżówkę. Warto czasem przygotować coś samodzielnie, na przykład odrywane pączki według siostry Anastazji. Są mięciutkie i obłędne.

Pączki siostry AnastazjiPączki siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesteśmy teraz w okresie karnawału, czyli w czasie zabawy i słodkich przekąsek. Do łask wracają faworki, pączki i oponki. Przez cały rok praktycznie o nich zapominamy, ale podczas ostatków i tłustego czwartku świecą największe tryumfy. Albo je kupujemy w cukierni, albo pieczemy. Co jednak powiesz na urozmaicenie tradycyjnego przepisu. Te pączki zrobisz w ekspresowym tempie i gwarantuje ci to siostra Anastazja, a jaj warto w tych kwestiach zaufać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet drobiowy w takim wydaniu stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Chociaż na pierwszy rzut oka nie widać żadnej różnicy, to od razu zauważysz ją przy formowaniu pączków. Masy nie musisz wałkować i wycinać kulek, tylko od razu ją urywasz i tworzysz satysfakcjonujący cię kształt. Takie pączki możesz i piec, i smażyć - wszystko zależy od ciebie.

Obłędne odrywane pączki z przepisu Siostry Anastazji

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu (najlepiej półtłustego),
  • 250 g mąki,
  • 80-100 g śmietany 18 proc.,
  • 4 jajka,
  • 5 czubatych łyżek cukru,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżka spirytusu,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • niewielka szczypta soli.
Pączki
Pączki © Adobe Stock | Photoby_Marta Pecelerowicz

Sposób wykonania:

  1. Twaróg odsącz i rozgnieć widelcem. Wbij do niego jajka, śmietanę, oba cukry oraz spirytus. Na samym końcu przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Wszystkie składniki połącz ze sobą, by powstało jednolite ciasto.
  2. Zwilż dłonie i odrywaj z masy niewielkie kawałki. Z tych kawałków zacznij formować kuleczki. Pączki serowe wrzuć na dobrze rozgrzany olej i smaż przez kilka minut. W tym czasie staną się idealnie rumiane i chrupiące.
  3. Pączusie wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i kładź je na ręczniku papierowym. Na samym końcu posyp deser cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇