PrzepisTłusty CzwartekOdrywane pączki siostry Anastazji. Szybszych nie ma, a podstawą jest zaskakujący składnik

Odrywane pączki siostry Anastazji. Szybszych nie ma, a podstawą jest zaskakujący składnik

Pączki siostry Anastazji
Pączki siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
14.01.2024 19:08

Często zdarza się, że mamy ochotę na coś słodkiego. Zazwyczaj sięgamy po czekoladę, batonika lub kupną drożdżówkę. Warto czasem przygotować coś samodzielnie, na przykład odrywane pączki według siostry Anastazji. Są mięciutkie i obłędne.

Jesteśmy teraz w okresie karnawału, czyli w czasie zabawy i słodkich przekąsek. Do łask wracają faworki, pączki i oponki. Przez cały rok praktycznie o nich zapominamy, ale podczas ostatków i tłustego czwartku świecą największe tryumfy. Albo je kupujemy w cukierni, albo pieczemy. Co jednak powiesz na urozmaicenie tradycyjnego przepisu. Te pączki zrobisz w ekspresowym tempie i gwarantuje ci to siostra Anastazja, a jaj warto w tych kwestiach zaufać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chociaż na pierwszy rzut oka nie widać żadnej różnicy, to od razu zauważysz ją przy formowaniu pączków. Masy nie musisz wałkować i wycinać kulek, tylko od razu ją urywasz i tworzysz satysfakcjonujący cię kształt. Takie pączki możesz i piec, i smażyć - wszystko zależy od ciebie.

Obłędne odrywane pączki z przepisu Siostry Anastazji

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu (najlepiej półtłustego),
  • 250 g mąki,
  • 80-100 g śmietany 18 proc.,
  • 4 jajka,
  • 5 czubatych łyżek cukru,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżka spirytusu,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • niewielka szczypta soli.
Pączki
Pączki© Adobe Stock | Photoby_Marta Pecelerowicz

Sposób wykonania:

  1. Twaróg odsącz i rozgnieć widelcem. Wbij do niego jajka, śmietanę, oba cukry oraz spirytus. Na samym końcu przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Wszystkie składniki połącz ze sobą, by powstało jednolite ciasto.
  2. Zwilż dłonie i odrywaj z masy niewielkie kawałki. Z tych kawałków zacznij formować kuleczki. Pączki serowe wrzuć na dobrze rozgrzany olej i smaż przez kilka minut. W tym czasie staną się idealnie rumiane i chrupiące.
  3. Pączusie wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i kładź je na ręczniku papierowym. Na samym końcu posyp deser cukrem pudrem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także