Odrywane pączki siostry Anastazji. Szybszych nie ma, a podstawą jest zaskakujący składnik

Często zdarza się, że mamy ochotę na coś słodkiego. Zazwyczaj sięgamy po czekoladę, batonika lub kupną drożdżówkę. Warto czasem przygotować coś samodzielnie, na przykład odrywane pączki według siostry Anastazji. Są mięciutkie i obłędne.

Pączki siostry AnastazjiPączki siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesteśmy teraz w okresie karnawału, czyli w czasie zabawy i słodkich przekąsek. Do łask wracają faworki, pączki i oponki. Przez cały rok praktycznie o nich zapominamy, ale podczas ostatków i tłustego czwartku świecą największe tryumfy. Albo je kupujemy w cukierni, albo pieczemy. Co jednak powiesz na urozmaicenie tradycyjnego przepisu. Te pączki zrobisz w ekspresowym tempie i gwarantuje ci to siostra Anastazja, a jaj warto w tych kwestiach zaufać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet drobiowy w takim wydaniu stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Chociaż na pierwszy rzut oka nie widać żadnej różnicy, to od razu zauważysz ją przy formowaniu pączków. Masy nie musisz wałkować i wycinać kulek, tylko od razu ją urywasz i tworzysz satysfakcjonujący cię kształt. Takie pączki możesz i piec, i smażyć - wszystko zależy od ciebie.

Obłędne odrywane pączki z przepisu Siostry Anastazji

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu (najlepiej półtłustego),
  • 250 g mąki,
  • 80-100 g śmietany 18 proc.,
  • 4 jajka,
  • 5 czubatych łyżek cukru,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżka spirytusu,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • niewielka szczypta soli.
Pączki
Pączki © Adobe Stock | Photoby_Marta Pecelerowicz

Sposób wykonania:

  1. Twaróg odsącz i rozgnieć widelcem. Wbij do niego jajka, śmietanę, oba cukry oraz spirytus. Na samym końcu przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Wszystkie składniki połącz ze sobą, by powstało jednolite ciasto.
  2. Zwilż dłonie i odrywaj z masy niewielkie kawałki. Z tych kawałków zacznij formować kuleczki. Pączki serowe wrzuć na dobrze rozgrzany olej i smaż przez kilka minut. W tym czasie staną się idealnie rumiane i chrupiące.
  3. Pączusie wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i kładź je na ręczniku papierowym. Na samym końcu posyp deser cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia