PrzepisTłusty CzwartekTe faworki zrobisz w 15 minut. Wystarczą 2 składniki

Te faworki zrobisz w 15 minut. Wystarczą 2 składniki

Faworki
Faworki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
07.01.2024 09:31, aktualizacja: 07.01.2024 10:16

Dopiero co skończył się okres świąteczny i noworoczny, a już czeka na nas kolejna okazja. Tłusty czwartek jest już coraz bliżej. To dzień, w którym objadamy się pączkami. Mówi się, że te zjedzone w tłusty czwartek nie tuczą. Dzisiaj jednak zajmiemy się innymi wypiekami. Przygotujmy szybkie faworki z ciasta francuskiego. Są obłędne.

Chociaż tłusty czwartek (w tradycji rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, który trwa do Środy Popielcowej) wypada dopiero 8 lutego, to warto zastanowić się, co chcemy tego dnia zjeść. Jak wiemy, czas mija bardzo szybko, a ostatki to moment, w którym zazwyczaj objadamy się pączkami i faworkami. Teraz rzucamy się głównie na słodycze, lata temu na stołach królowały tłuste potrawy (stąd: tłusty czwartek) obficie zapijane wódką. Pączki wcale nie były nadziewane budyniem, karmelem czy marmoladą. Podawano takie z boczkiem lub smalcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wydaje się, że przygotowanie takiej słodkiej uczty zajmie nam wiele godzin. Nic bardziej mylnego! Jeśli skorzystasz z poniższego przepisu, to przepyszne i chrupiące faworki przygotujesz w 15 minut. Mało tego, do ich upieczenia potrzebujesz tylko dwóch składników.

Prosty przepis na faworki z dwóch składników

Produkty, których potrzebujesz:

Faworki
Faworki© Pixabay

Sposób wykonania:

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i potnij go wzdłuż na paski o takiej samej grubości (powinny mieć około 2,5 cm). Każdy pasek przekrój na trzy części po skosie, natnij też środek powstałych części. Możesz zrobić to też w prostszy sposób: wystarczy, ze paseczki przekroisz na pół. Złap jeden kawałek i przewlecz go przez otwór na środku. Tak przygotowane faworki poukładaj na blaszce do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10-12 minut. W tym czasie faworki powinny się zarumienić. Oprósz je cukrem pudrem i podawaj od razu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także