Te faworki zrobisz w 15 minut. Wystarczą 2 składniki

Dopiero co skończył się okres świąteczny i noworoczny, a już czeka na nas kolejna okazja. Tłusty czwartek jest już coraz bliżej. To dzień, w którym objadamy się pączkami. Mówi się, że te zjedzone w tłusty czwartek nie tuczą. Dzisiaj jednak zajmiemy się innymi wypiekami. Przygotujmy szybkie faworki z ciasta francuskiego. Są obłędne.

FaworkiFaworki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Chociaż tłusty czwartek (w tradycji rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, który trwa do Środy Popielcowej) wypada dopiero 8 lutego, to warto zastanowić się, co chcemy tego dnia zjeść. Jak wiemy, czas mija bardzo szybko, a ostatki to moment, w którym zazwyczaj objadamy się pączkami i faworkami. Teraz rzucamy się głównie na słodycze, lata temu na stołach królowały tłuste potrawy (stąd: tłusty czwartek) obficie zapijane wódką. Pączki wcale nie były nadziewane budyniem, karmelem czy marmoladą. Podawano takie z boczkiem lub smalcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nugat pistacjowy. Prosty deser, który zrobisz z kilku składników

Wydaje się, że przygotowanie takiej słodkiej uczty zajmie nam wiele godzin. Nic bardziej mylnego! Jeśli skorzystasz z poniższego przepisu, to przepyszne i chrupiące faworki przygotujesz w 15 minut. Mało tego, do ich upieczenia potrzebujesz tylko dwóch składników.

Prosty przepis na faworki z dwóch składników

Produkty, których potrzebujesz:

Faworki
Faworki © Pixabay

Sposób wykonania:

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i potnij go wzdłuż na paski o takiej samej grubości (powinny mieć około 2,5 cm). Każdy pasek przekrój na trzy części po skosie, natnij też środek powstałych części. Możesz zrobić to też w prostszy sposób: wystarczy, ze paseczki przekroisz na pół. Złap jeden kawałek i przewlecz go przez otwór na środku. Tak przygotowane faworki poukładaj na blaszce do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10-12 minut. W tym czasie faworki powinny się zarumienić. Oprósz je cukrem pudrem i podawaj od razu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej