Tymi pączkami zajada się Lewandowska. Na widok przepisu babcie załamują ręce

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pączka w ten dzień nie odmawia sobie również znana trenerka Anna Lewandowska. Stawia jednak na przepis, który zdecydowanie odbiega od znanych nam receptur. Jest zdrowiej i lżej.

Anna Lewandowska stawia na nietypowe pączkiAnna Lewandowska stawia na nietypowe pączki
Źródło zdjęć: © Instagram | Anna Lewandowska
Ewa Malinowska

Pączki smaży się w tłuszczu, nadziewa dżemem, czekoladą lub innym kremem i obficie polewa lukrem lub posypuje cukrem pudrem. Nie są to zdecydowanie lekkie słodkości i daleko im do dietetycznych przysmaków, ale babcinym pączkom po prostu się nie odmawia. Inne podejście ma z kolei żona najpopularniejszego polskiego piłkarza. Jej nietypowy przepis pozwoli zaoszczędzić trochę kalorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka, które wyglądają jak szachownica. Genialny motyw

Pączki Anny Lewandowskiej

Pączki, a właściwie to donuty, według Anny Lewandowskie znacznie odbiegają od tego, co można znaleźć w cukierniach. Do dekoracji trenerka i influencerka sięga po mus kokosowy, gorzką czekoladę i niestandardowe posypki, jak liofilizowany burak czy jagody goji. Na widok takich pączków niejedna babcia załamie ręce.

Zdrowe pączki Anny Lewandowskiej
Zdrowe pączki Anny Lewandowskiej © Instagram | Anna Lewandowska

Składniki:

  • 80 ml oleju kokosowego,
  • 70 ml miodu,
  • 4 jaja,
  • 100 g mąki kokosowej,
  • 1/2 łyżeczki sody.

Polewa:

  • gorzka czekolada,
  • mus kokosowy,
  • dekoracja (chipsy kokosowe, jagody goji, kruszona pistacja, liofilizowany burak, płatki migdałowe).

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj.
  2. Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej, aby miał płynną konsystencję. Odstaw, aby przestygł.
  3. Do oleju dodaj miód i zblenduj całość na jednolitą, jasną i puszystą masę.
  4. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo po jednym jajku.
  5. Na koniec dodaj mąkę kokosową z sodą.
  6. Powstałą masę wlej do foremek na donuty, wypełniając je do około połowy wysokości.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 12-15 minut, używając programu "góra-dół".
  8. Upieczone donuty przełóż na kratkę i odstaw, aby przestygły.

Gotowe pączki udekoruj roztopioną czekoladą oraz nieco płynnym musem kokosowym.Z wierzchu posyp je również ulubionymi dodatkami. Anna Lewandowska sięga po liofilizowane buraki (może być to również dowolny liofilizowany, sproszkowany owoc), pokruszone orzechy, chrupiące chipsy kokosowe i inne "fit" dodatki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę