Robert Makłowicz zdradził sekret swoich pączków. Zawsze wychodzą idealne

Robert Makłowicz, znany miłośnik podróży kulinarnych, doskonale zna tajniki przyrządzania tradycyjnych pączków. Te słodkie bułeczki według jego przepisu są niezwykle puszyste, miękkie, nie za tłuste i wypełnione pysznym nadzieniem. Ale by smak był niepowtarzalny, nie można zapomnieć o pewnym ważnym składniku.

Przepis na pączki Roberta Makłowicza Przepis na pączki Roberta Makłowicza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Robert Makłowicz (screenshot)

Tłusty czwartek to dzień, na który z niecierpliwością czeka każdy łasuch. To wyjątkowy czas, kiedy bez wyrzutów sumienia można oddać się konsumpcji słodkości, a także rywalizować z najbliższymi w liczbie zjedzonych pączków. Tradycyjne słodkie bułeczki smakują o wiele lepiej, jeśli zdecydujemy się na ich samodzielne przygotowanie. Ale jak to zrobić? Oto przepis na pączki autorstwa Roberta Makłowicza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa pianka w chrupiących herbatnikach. Wygląda zjawiskowo

Sekret idealnych pączków Roberta Makłowicza. Nie zapomnij o tym składniku

Sekretem idealnych pączków Roberta Makłowicza jest spirytus, który sprawia, że słodkie bułeczki nie przesiąkną nadmiernie tłuszczem, na którym są smażone. Co więcej - spirytus pomaga w utrzymaniu świeżości wypieków przez dłuższy czas. Dodając alkohol do ciasta, zachodzi w nim proces koagulacji białka (zawartego w jajkach, które są składnikiem ciasta na pączki). W wyniku tego procesu, mówiąc obrazowo, ciasto "zamyka się", przez co tłuszcz ma do niego mniejszy dostęp.

Alkohol można zastąpić innymi produktami, które koagulują białko - sokiem z cytryny czy octem. Produkty te jednak zawierają na tyle wody, że uzyskanie pożądanego efektu wymaga dodania większej ich ilości, a przez to wpłynąć mogą na smak samych pączków. Warto mieć na uwadze, że używając alkoholu, w całości on wyparuje z pączków, nie będzie więc w nich obecny po usmażeniu.

Co jeszcze jest ważne? Przed przystąpieniem do przygotowania tych słodkich przysmaków, powinniśmy zaopatrzyć się w sitko. Dzięki temu będziemy mogli dokładnie przesiać mąkę, co uchroni nasze pączki przed niechcianymi grudkami. Ponadto należy pamiętać, że wszystkie produkty, z których będą przyrządzane pączki, powinny mieć temperaturę pokojową.

Pączki
Pączki © Pixabay

Pączki według Roberta Makłowicza. Przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 7 żółtek z dużych jaj,
  • 1 jajko całe,
  • 400 ml mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 10 dag drożdży,
  • 2 kieliszki spirytusu,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • esencja cytrynowa lub pomarańczowa,
  • odrobina soli,
  • ulubiona marmolada do nadziewania,
  • smalec do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej mąkę, formując ją w kopczyk. Pośrodku zrób wgłębienie i wkrusz do niego drożdże oraz dodaj cukier i 200 ml ciepłego mleka. Delikatnie zamieszaj całość, by drożdże mogły rozpuścić się w mleku.
  2. Całość przykryj ściereczką i odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
  3. Żółtka utrzyj z całym jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Masę dodaj do mąki, a następnie pozostałe mleko. Zacznij wyrabiać ciasto, w międzyczasie dodając spirytus (nie dodawaj do ciasta spirytusu przed jajkami) i roztopione masło.
  4. Zacznij wyrabiać ciasto. W międzyczasie dodaj roztopione masło. Ciasto będzie gotowe, kiedy przestanie się kleić do dłoni.
  5. Gotowe ciasto uformuj w kulę i ponownie przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  6. Kiedy ciasto już wyrośnie, rozwałkowuj je na grubość ok. 2 cm. Od szklanki wytnij z ciasta kółeczka.
  7. Na każdym kółku z ciasta ułóż marmoladę, a następnie zlep je w zgrabne kule.
  8. Gotowe kuleczki przykryj ścierką i odstaw do momentu, aż podwoją swoją objętość.
  9. W dużym garnku rozgrzej smalec, a następnie smaż na nim pączki przez około 2 minuty z każdej strony.
  10. Usmażone pączki wyłóż na ręcznik papierowy, by obciekły z tłuszczu.
  11. Gdy ostygną, posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser