Podałam na stół pasztet. Gdy powiedziałam, z czego jest zrobiony, nikt nie wierzył
Mięsożercy mogą poczuć się niepocieszeni, że mowa o wegańskim pasztecie, jednak polecam dać szansę takim wynalazkom. Taki kremowy i pełny smaku pasztet, mimo że z kalafiora, również potrafi rozkochać podniebienia. Moi najbliżsi są najlepszym na to przykładem. Dopiero kiedy pochłonęli całą keksówkę pasztetu, zdradziłam, że nie ma w nim ani grama mięsa. Nie chcieli wierzyć.
03.01.2024 | aktual.: 04.01.2024 07:33
Kremowy, delikatny i niekruszący się pasztet rozkocha podniebienia wielu. Jednak niewielu przekonanych jest do bezmięsnych odpowiedników takich potraw. Kalafior zamiast wieprzowiny? Może nie brzmi przekonująco, ale warto dać przekonać się, kosztując takiego specjału. Niebo w gębie to mało powiedziane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić, żeby wegański pasztet nie kruszył się i nie był suchy?
W przypadku pasztetów mięsnych dodatek tłustego boczku czy podgardla może uchronić przed niechcianą kruchością i dodać soczystości, jednak w pasztecie wegańskim na takie dodatki nie ma miejsca. Zamiast nich można kombinować z dodatkiem roślinnych tłuszczów. Oczywiście nie przesadzając, gdyż im rzadsza, luźniejsza konsystencja, tym większe prawdopodobieństwo, że pasztet nie upiecze się, a pozostanie bezkształtną masą.
W poniższym przepisie wykorzystałam masło orzechowe i olej sezamowy, które nie dość, że wzbogacą konsystencję pasztetu o pożądaną kremowość, to dodadzą smaku potrawie. Nie może zabraknąć też nieco bardziej pikantnych nut, za które odpowiada musztarda i chrzan. Natomiast dzięki kaszy jaglanej masa stanie się bardziej "zbita", przez co obędzie się bez jajek.
Wegański pasztet z kalafiora. Przepis
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 duży kalafior,
- 100 g kaszy jaglanej,
- 2 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 15 g pikantnej musztardy,
- 15 g chrzanu,
- 15 g masła orzechowego,
- 15 g oleju sezamowego,
- sól, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
- Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę.
- Bulion warzywny zagotuj i dodaj do niego cząstki kalafiora oraz pokrojonego ziemniaka. Gotuj całość na średnim ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie wyłów warzywa z bulionu.
- W osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Ugotowane ziemniaki i kalafior zblenduj z podsmażoną cebulą.
- Następnie dodaj kaszę jaglaną, musztardę, chrzan oraz masło orzechowe, a także sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę wylej do blachy, a wierzch wyrównaj łyżką.
- Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
- Po tym czasie wyjmij go z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
- Kiedy pasztet wystygnie, możesz pokroić go na mniejsze porcje.