Podałam na stół pasztet. Gdy powiedziałam, z czego jest zrobiony, nikt nie wierzył

Mięsożercy mogą poczuć się niepocieszeni, że mowa o wegańskim pasztecie, jednak polecam dać szansę takim wynalazkom. Taki kremowy i pełny smaku pasztet, mimo że z kalafiora, również potrafi rozkochać podniebienia. Moi najbliżsi są najlepszym na to przykładem. Dopiero kiedy pochłonęli całą keksówkę pasztetu, zdradziłam, że nie ma w nim ani grama mięsa. Nie chcieli wierzyć.

Domowy pasztet Domowy pasztet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kremowy, delikatny i niekruszący się pasztet rozkocha podniebienia wielu. Jednak niewielu przekonanych jest do bezmięsnych odpowiedników takich potraw. Kalafior zamiast wieprzowiny? Może nie brzmi przekonująco, ale warto dać przekonać się, kosztując takiego specjału. Niebo w gębie to mało powiedziane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Co zrobić, żeby wegański pasztet nie kruszył się i nie był suchy?

W przypadku pasztetów mięsnych dodatek tłustego boczku czy podgardla może uchronić przed niechcianą kruchością i dodać soczystości, jednak w pasztecie wegańskim na takie dodatki nie ma miejsca. Zamiast nich można kombinować z dodatkiem roślinnych tłuszczów. Oczywiście nie przesadzając, gdyż im rzadsza, luźniejsza konsystencja, tym większe prawdopodobieństwo, że pasztet nie upiecze się, a pozostanie bezkształtną masą.

W poniższym przepisie wykorzystałam masło orzechowe i olej sezamowy, które nie dość, że wzbogacą konsystencję pasztetu o pożądaną kremowość, to dodadzą smaku potrawie. Nie może zabraknąć też nieco bardziej pikantnych nut, za które odpowiada musztarda i chrzan. Natomiast dzięki kaszy jaglanej masa stanie się bardziej "zbita", przez co obędzie się bez jajek.

Nie tylko mięso może stanowić bazę pasztetu. Dobrym wyborem są również warzywa
Nie tylko mięso może stanowić bazę pasztetu. Dobrym wyborem są również warzywa © Pexels | Karolina Grabowska

Wegański pasztet z kalafiora. Przepis

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 duży kalafior,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 15 g pikantnej musztardy,
  • 15 g chrzanu,
  • 15 g masła orzechowego,
  • 15 g oleju sezamowego,
  • sól, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę.
  2. Bulion warzywny zagotuj i dodaj do niego cząstki kalafiora oraz pokrojonego ziemniaka. Gotuj całość na średnim ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie wyłów warzywa z bulionu.
  3. W osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Ugotowane ziemniaki i kalafior zblenduj z podsmażoną cebulą.
  5. Następnie dodaj kaszę jaglaną, musztardę, chrzan oraz masło orzechowe, a także sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  6. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę wylej do blachy, a wierzch wyrównaj łyżką.
  7. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
  8. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  9. Kiedy pasztet wystygnie, możesz pokroić go na mniejsze porcje.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy