Wegański tuńczyk podbija internet. Do jego przygotowania wystarczy arbuz

Ostatnio coraz więcej osób rezygnuje z produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to związane nie tylko z kwestią zdrowia, ale również z kryzysem klimatycznym. W konsekwencji powstaje coraz więcej fantastycznych bezmięsnych przepisów. Jednym z nich jest wegański tuńczyk!

ObrazekWegański tuńczyk podbija internet - Pyszności; Foto: instagram.com/fitgreenmind; Canva.com
Agnieszka

Pyszny wegański tuńczyk z arbuza

Obrazek
Arbuz - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Maya to znana instagramerka, która dzieli się fantastycznymi przepisami na różne potrawy. Ich wspólną cechą jest to, że nie mają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego. Niedawno instagramerka podała recepturę na wegańskiego tuńczyka. Danie okazało się hitem internetu. Jeśli macie ochotę go spróbować, to poniżej podajemy przepis na tę pyszną potrawę.

Przepis na wegańskiego tuńczyka

Niezależnie od tego, czy jesz mięso, czy nie - wegański tuńczyk zachwyci cię swoim smakiem. Potrawa bazuje na arbuzie. Poza tym, jest on banalnie prosty w wykonaniu. Aby go przygotować potrzebujesz tylko kilka składników. To bezmięsne danie jest rewelacyjne!

Składniki:

  • arbuz
  • 5 łyżeczek sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki dowolnego oleju roślinnego
  • jeden skruszony arkusz glonów nori
  • sezam

Sposób wykonania:

Sos sojowy, olej sezamowy, skruszony arkusz glonów nori oraz olej roślinny zmieszaj ze sobą w misce. Następnie pokrój arbuza na niewielkie kawałki i wrzuć je do przygotowanej marynaty. Całość odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

W kolejnym kroku rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz uprzednio marynowane kawałki arbuza przez około 1 godzinę. Po tym czasie zamocz  upieczone kawałki owocu jeszcze raz w marynacie, a następnie obtocz je w ziarnach sezamu.

Wegański łosoś

Jeśli jesteś fanem bezmięsnych przepisów to polecamy wykonać również wegańskiego łososia. Powstaje on na bazie wstążek z marchewki, które są obgotowywane w specjalnej marynacie.

W skład marynaty wchodzi m.in. ocet ryżowy, sok z cytryny, czy sos sojowy. Do całości dodawane są również różne przyprawy, w tym wędzona papryka. Wegański łosoś fantastycznie smakuje na kromce chleba z dodatkiem świeżych warzyw.

Jeśli masz ochotę na bezmięsny pasztet, to koniecznie zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pasztet wegański krok po kroku. 

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości