Wegański tuńczyk podbija internet. Do jego przygotowania wystarczy arbuz

Ostatnio coraz więcej osób rezygnuje z produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to związane nie tylko z kwestią zdrowia, ale również z kryzysem klimatycznym. W konsekwencji powstaje coraz więcej fantastycznych bezmięsnych przepisów. Jednym z nich jest wegański tuńczyk!

ObrazekWegański tuńczyk podbija internet - Pyszności; Foto: instagram.com/fitgreenmind; Canva.com
Agnieszka

Pyszny wegański tuńczyk z arbuza

Obrazek
Arbuz - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Maya to znana instagramerka, która dzieli się fantastycznymi przepisami na różne potrawy. Ich wspólną cechą jest to, że nie mają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego. Niedawno instagramerka podała recepturę na wegańskiego tuńczyka. Danie okazało się hitem internetu. Jeśli macie ochotę go spróbować, to poniżej podajemy przepis na tę pyszną potrawę.

Przepis na wegańskiego tuńczyka

Niezależnie od tego, czy jesz mięso, czy nie - wegański tuńczyk zachwyci cię swoim smakiem. Potrawa bazuje na arbuzie. Poza tym, jest on banalnie prosty w wykonaniu. Aby go przygotować potrzebujesz tylko kilka składników. To bezmięsne danie jest rewelacyjne!

Składniki:

  • arbuz
  • 5 łyżeczek sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki dowolnego oleju roślinnego
  • jeden skruszony arkusz glonów nori
  • sezam

Sposób wykonania:

Sos sojowy, olej sezamowy, skruszony arkusz glonów nori oraz olej roślinny zmieszaj ze sobą w misce. Następnie pokrój arbuza na niewielkie kawałki i wrzuć je do przygotowanej marynaty. Całość odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

W kolejnym kroku rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz uprzednio marynowane kawałki arbuza przez około 1 godzinę. Po tym czasie zamocz  upieczone kawałki owocu jeszcze raz w marynacie, a następnie obtocz je w ziarnach sezamu.

Wegański łosoś

Jeśli jesteś fanem bezmięsnych przepisów to polecamy wykonać również wegańskiego łososia. Powstaje on na bazie wstążek z marchewki, które są obgotowywane w specjalnej marynacie.

W skład marynaty wchodzi m.in. ocet ryżowy, sok z cytryny, czy sos sojowy. Do całości dodawane są również różne przyprawy, w tym wędzona papryka. Wegański łosoś fantastycznie smakuje na kromce chleba z dodatkiem świeżych warzyw.

Jeśli masz ochotę na bezmięsny pasztet, to koniecznie zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pasztet wegański krok po kroku. 

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀