Polacy jedzą na potęgę. Popularne warzywo zamienia się w truciznę
Ziemniaki, pomidory, a nawet pietruszka - te popularne warzywa mogą być trujące, jeśli nie będziemy spożywać ich w odpowiedni sposób. Dietetyczka kliniczna bije na alarm i przestrzega przed poważnymi konsekwencjami.
29.01.2024 | aktual.: 29.01.2024 21:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Codziennie spożywamy warzywa w nadziei na zdrowe i pożywne posiłki. Jednak czy zastanawialiśmy się kiedyś, czy nasze ulubione ziemniaki, czy pomidory mogą kryć w sobie trujące tajemnice? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz w programie "Dzień Dobry TVN" wskazała na niebezpieczeństwa związane z pewnymi roślinami, które, choć popularne na naszych talerzach, mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Dowiedzmy się, kiedy to, co zdrowe, staje się nagle niejadalne, a przy tym potencjalnie trujące.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki i pomidory - jak je jeść, aby nie zaszkodzić sobie?
Ziemniaki i pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na świecie. Są zdrowe i smaczne, ale mogą też być trujące.
Ziemniaki zawierają solaninę, która jest toksyczną substancją. Solanina jest szczególnie niebezpieczna w zielonych częściach ziemniaka, takich jak skórka, kiełki i kwiaty. Dlatego należy je dokładnie obierać przed jedzeniem.
Zielone pomidory również zawierają toksyczną substancję - tomatynę. Tomatyna jest mniej niebezpieczna niż solanina, ale również może wywoływać problemy żołądkowo-jelitowe. Dlatego zielone pomidory przed jedzeniem należy poddać obróbce termicznej.
Inne trujące warzywa i owoce
Oprócz ziemniaków i pomidorów, w kuchni możemy spotkać się z innymi roślinami, które mogą być trujące.
Do nich należą m.in.:
- Brzoskwinie i morele - ich pestki zawierają amigdalinę, która może wywołać zatrucie.
- Orzechy makadamia - są źródłem amigdaliny, która w dużych ilościach może być śmiertelna.
- Pietruszka - jej kwiaty zawierają apiol, który może powodować problemy z układem rozrodczym
Jak uniknąć zatrucia?
Aby uniknąć zatrucia, należy pamiętać o kilku zasadach:
- Nie jedz owoców i warzyw, które są zielone lub mają zgniłe części.
- Nie jedz pestek owoców, takich jak brzoskwinie, morele, jabłka czy gruszki.
- Nie jedz orzechów makadamia, jeśli nie jesteś pewien, czy są bezpieczne.
- Nie jedz kwiatów pietruszki.
Jeśli mimo to dojdzie do zatrucia, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
Ważne jest, aby pamiętać, że nawet zdrowe rośliny mogą być trujące, jeśli spożywamy je w nadmiarze lub w niewłaściwy sposób. Dlatego należy zachować ostrożność i dokładnie sprawdzać, co jemy.