WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Najbardziej kontrowersyjna polska zupa. Większość unika, a poprawia potencję

Jedni na samą myśl wykrzywiają się z obrzydzenia, inni od razu pytają, czy można poprosić o dokładkę. Czernina od lat rozgrzewa dyskusję, zjednując sobie tyle samo sprzymierzeńców, co przywołując wrogów.

Czernina -  PysznościCzernina - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Czernina, nazywana również zalewajką oraz czarną polewką, to polska, tradycyjna zupa, które nieco została zapomniana przed lata. Pojawia się również w dziele Adama Mickiewicza, gdzie podano ją Jackowi Soplicy, który miał zamiar poślubić Ewę Horeszkównę. Oznaczało to nic innego, jak odmowę. Czernina, ze względu na znajdującą się w niej krew, uznawana jest za zupę co najmniej ekscentryczną. Okazuje się jednak, że ma właściwości zdrowotne, które doceniali dawniej nawet lekarze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebulowe sakiewki nadziewane mięsem mielonym. Robią ogromne wrażenie

Czernina dobra na zdrowie

O tym, że czernina może być nie tylko smaczną zupą, ale również dobrym lekarstwem wiadomo było już przed wiekami. Pisała o tym pierwsza polska celebrytka kulinarna, autorka wydanego w 1860 roku poradnika "365 obiadów za 5 złotych".

Czarnina jest to zupa prawdziwie polska, gdyż w innych krajach wcale nie znają tej wybornej i posilającej potrawy. Że musi być zdrowa i posilająca dowodzi to, że wielu doktorów przepisują ją osobom osłabionym, jako pożywienie - pisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Chociaż serwowanie czerniny miało być symbolem grzecznej odmowy absztyfikantowi, to jej działanie jest zgoła inaczej. Kontrowersyjna zupa to afrodyzjak, który poprawia potencję.

KGW Dziarskie Babki - Czernina na słodko z makaronem
KGW Dziarskie Babki - Czernina na słodko z makaronem © materiały partnera

Kacza lub gęsia krew to naprawdę bardzo wartościowy produkt. Czarna polewka, która jest wytwarzana z tej krwi, jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów. Krew zawiera również dużą ilość żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Żelazo jest uczestnikiem procesów wzrostu i regeneracji tkanek, ważnym składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen w organizmie, a także stymulatorem odporności. Neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia organizmu i sprzyjają rozwojowi nowotworów. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii.

Jak robi się czerninę?

Ile domów, tyle przepisów. Różnią się one w zależności od regionu Polski. Bazą jest wywar drobiowy z kości i podrobów, z dodatkiem utrwalonej octem krwi. Rosół musiał być esencjonalny, czasem wzbogacano go o zające i prosiaki. Aby zupa była gęstsza, dodaje się czasem zawiesinę z mąki pszennej lub żytniej.

Polewka
Polewka © Getty

Aby wzbogacić smak, dodawano suszone owoce, takie jak śliwki i jabłka, a także przyprawy: cząber, majeranek, cynamon, goździki i pieprz. Danie najczęściej podawano z pokrojonymi podrobami, łazankami, grubym makaronem, kluskami kładzionymi lub kluskami ziemniaczanymi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟