PrzepisZalewajka. Pyszna i sycąca zupa na chłodniejsze dni

Zalewajka. Pyszna i sycąca zupa na chłodniejsze dni

zalewajka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Amator w kuchni
zalewajka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Amator w kuchni

12.01.2023 19:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zalewajka to wiejska zupa z długą tradycją, w której główną rolę odgrywają zakwas, ziemniaki i kiełbasa. Jest absolutnie prosta w przygotowaniu, pyszna i sycąca. Zobacz przepis równie przyjemny, co sama potrawa. 

Zupa zwana zalewajką jest ściśle powiązana z centralną Polską, a zwłaszcza Radomskiem. To właśnie z tego miasta w województwie łódzkim pochodzą pierwsze wzmianki o tym daniu. W XIX wieku jednym z głównych produktów wykorzystywanych do gotowania w tamtym rejonie były ziemniaki, a ich połączenie z barszczem nazwano właśnie zalewajką, dziś wpisaną nawet do listy produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.

Tradycja zupy trwa do dziś. W Radomsku urządzane są festiwale zalewajki, które co roku ściągają tłumy fanów tej historycznej potrawy. Kilka lat temu ilość ugotowanej zalewajki na festiwalu została policzona na... 2500 litrów.

zalewajka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Amator w kuchni
zalewajka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Amator w kuchni

Jeśli zaciekawił cię ten wstęp, nie pozostaje nam nic innego, jak przedstawić ci przepis. Oto on.

Zalewajka

Składniki:

  • 500 g ziemniaków typu B
  • 1 litr wody
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 4 suszone grzyby
  • 2 cebule
  • 150 g słoniny
  • 150 g podwędzanej kiełbasy
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Grzyby zalej ciepłą wodę i namaczaj przez około godzinę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.

W drugim garnku rozgrzej niewielką ilość oleju i usmaż w nim pokrojoną w kostkę słoninę. Kiedy zrobią się z niej skwarki, dorzuć obraną i drobno posiekaną cebulę.

Kiedy warzywo się zeszkli, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie i po pół łyżeczki soli i pieprzu. Wszystko zalej litrem wody. Dorzuć jeszcze ziemniaki i namoczone grzyby. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem 20 minut.

zalewajka - Pyszności; foto: Canva
zalewajka - Pyszności; foto: Canva

Zakwas połącz ze śmietaną, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i majerankiem. Wymieszaj.

Kiedy ziemniaki z garnka będą już ugotowane, dodaj przygotowaną mieszankę do zupy. Ustaw mały ogień, poczekaj aż zalewajka zacznie się gotować. Kiedy tak się stanie, zdejmij ją z palnika. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Zalewajka to kulinarna tradycja, tak samo, jak schabowe. Zobacz przepis na nietypową wersję tych kotletów prosto z naszego kanału na YouTube.