Zalewajka. Pyszna i sycąca zupa na chłodniejsze dni

Zalewajka to wiejska zupa z długą tradycją, w której główną rolę odgrywają zakwas, ziemniaki i kiełbasa. Jest absolutnie prosta w przygotowaniu, pyszna i sycąca. Zobacz przepis równie przyjemny, co sama potrawa. 

Obrazekzalewajka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Amator w kuchni

Zupa zwana zalewajką jest ściśle powiązana z centralną Polską, a zwłaszcza Radomskiem. To właśnie z tego miasta w województwie łódzkim pochodzą pierwsze wzmianki o tym daniu. W XIX wieku jednym z głównych produktów wykorzystywanych do gotowania w tamtym rejonie były ziemniaki, a ich połączenie z barszczem nazwano właśnie zalewajką, dziś wpisaną nawet do listy produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.

Tradycja zupy trwa do dziś. W Radomsku urządzane są festiwale zalewajki, które co roku ściągają tłumy fanów tej historycznej potrawy. Kilka lat temu ilość ugotowanej zalewajki na festiwalu została policzona na... 2500 litrów.

Obrazek
zalewajka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Amator w kuchni

Jeśli zaciekawił cię ten wstęp, nie pozostaje nam nic innego, jak przedstawić ci przepis. Oto on.

Zalewajka

Składniki:

  • 500 g ziemniaków typu B
  • 1 litr wody
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 4 suszone grzyby
  • 2 cebule
  • 150 g słoniny
  • 150 g podwędzanej kiełbasy
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Grzyby zalej ciepłą wodę i namaczaj przez około godzinę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.

W drugim garnku rozgrzej niewielką ilość oleju i usmaż w nim pokrojoną w kostkę słoninę. Kiedy zrobią się z niej skwarki, dorzuć obraną i drobno posiekaną cebulę.

Kiedy warzywo się zeszkli, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie i po pół łyżeczki soli i pieprzu. Wszystko zalej litrem wody. Dorzuć jeszcze ziemniaki i namoczone grzyby. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem 20 minut.

Obrazek
zalewajka - Pyszności; foto: Canva

Zakwas połącz ze śmietaną, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i majerankiem. Wymieszaj.

Kiedy ziemniaki z garnka będą już ugotowane, dodaj przygotowaną mieszankę do zupy. Ustaw mały ogień, poczekaj aż zalewajka zacznie się gotować. Kiedy tak się stanie, zdejmij ją z palnika. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Zalewajka to kulinarna tradycja, tak samo, jak schabowe. Zobacz przepis na nietypową wersję tych kotletów prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty