Włącz do swojej diety. To warzywo mocno podkręca spalanie tłuszczu i likwiduje boczki

Jeszcze kilkaset lat temu seler naciowy był uważany za... lekarstwo. Obecnie używamy go wyłącznie do sosu bolońskiego czy "Krwawej Mary". To jedno z najzdrowszych warzyw, które przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Wyjaśniamy, jak włączyć go do swojej codziennej diety.

Seler naciowy i jego właściwości odchudzająceSeler naciowy i jego właściwości odchudzające
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | wawritto

Seler naciowy to jedno z najzdrowszych warzyw. To zródło potasu, sodu, magnezu, cynku, a także witaminy A, C, i E, które stanowią grupę silnych antyoksydantów. W 100 g tego niezwykłego warzywa znajduje się zaledwie 13 kcal, co czyni go jednym z najmniej kalorycznych produktów spożywczych. Ze względu na charakterystyczny, intensywny smak wielu z nas unika go jak ognia. To błąd, bowiem to warzywo nie tylko dostarczy ci solidnej dawki witamin, ale też przyśpieszy spalanie tłuszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

To warzywo pomoże ci w walce z nadmiarowymi kilogramami. Przyśpiesza spalanie tłuszczu i przemianę materii

Seler naciowy to warzywo o charakterystycznym, bardzo intensywnym smaku. Pasuje zarówno do słodkich koktajli, jak i zup czy sosów pomidorowych. Ze względu na swój posmak rzadko kiedy używamy go w kuchni. Warto włączyć go do swojej codziennej diety. To źródło wielu cennych witamin, które wesprą prawidłowe działanie układu odpornościowego i nerwowego.

Planujesz zrzucić kilka kilogramów? Seler naciowy powinien znaleźć się w twoim codziennym jadłospisie. To jedno z niewielu warzyw, które praktycznie nie ma kalorii, a przy tym jest sycące. Dwie średnie łodygi selera to zaledwie 13 kcal. Wysoka zawartość błonnika sprawi, że będziesz syty przez kilka godzin po spożyciu.

To jeszcze nie koniec dobrych wiadomości. Seler naciowy podkręca metabolizm i przyśpiesza spalanie tłuszczu. Można jeść go codziennie i to bez ograniczeń. Najlepiej spożywać go na surowo. Jeśli nie jesteś w stanie znieść jego intensywnego smaku, dodaj go do koktajlu z dodatkiem słodkich owoców, np. banana, mango czy truskawek. Smak warzywa będzie niemal niewyczuwalny.

Chcesz odkwasić organizm? Sięgnij po seler naciowy

Permanentne przemęczenie, ból głowy, ból mięśni i osłabienie mogą być objawem... zakwaszenia organizmu. To częsta dolegliwość, która dotyka wiele osób. Przyczyną tego schodzenia jest zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej we krwi na skutek złej diety czy niezdrowego stylu życia.

Jeśli zauważyłeś, że w ostatnim czasie masz coraz mniej energii i borykasz się z bólami mięśni czy głowy, zadbaj o to, aby ograniczyć produkty zakwaszające. Należą do nich cytrusy, alkohol, kawa czy herbata. Zastąp je produktami odkwaszającymi, takimi jak marchew, bakłażan, zielony ogórek czy seler naciowy. W krótkim czasie odczujesz znaczącą różnicę.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości