WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Włącz do swojej diety. To warzywo mocno podkręca spalanie tłuszczu i likwiduje boczki

Jeszcze kilkaset lat temu seler naciowy był uważany za... lekarstwo. Obecnie używamy go wyłącznie do sosu bolońskiego czy "Krwawej Mary". To jedno z najzdrowszych warzyw, które przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Wyjaśniamy, jak włączyć go do swojej codziennej diety.

Seler naciowy i jego właściwości odchudzająceSeler naciowy i jego właściwości odchudzające
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | wawritto

Seler naciowy to jedno z najzdrowszych warzyw. To zródło potasu, sodu, magnezu, cynku, a także witaminy A, C, i E, które stanowią grupę silnych antyoksydantów. W 100 g tego niezwykłego warzywa znajduje się zaledwie 13 kcal, co czyni go jednym z najmniej kalorycznych produktów spożywczych. Ze względu na charakterystyczny, intensywny smak wielu z nas unika go jak ognia. To błąd, bowiem to warzywo nie tylko dostarczy ci solidnej dawki witamin, ale też przyśpieszy spalanie tłuszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

To warzywo pomoże ci w walce z nadmiarowymi kilogramami. Przyśpiesza spalanie tłuszczu i przemianę materii

Seler naciowy to warzywo o charakterystycznym, bardzo intensywnym smaku. Pasuje zarówno do słodkich koktajli, jak i zup czy sosów pomidorowych. Ze względu na swój posmak rzadko kiedy używamy go w kuchni. Warto włączyć go do swojej codziennej diety. To źródło wielu cennych witamin, które wesprą prawidłowe działanie układu odpornościowego i nerwowego.

Planujesz zrzucić kilka kilogramów? Seler naciowy powinien znaleźć się w twoim codziennym jadłospisie. To jedno z niewielu warzyw, które praktycznie nie ma kalorii, a przy tym jest sycące. Dwie średnie łodygi selera to zaledwie 13 kcal. Wysoka zawartość błonnika sprawi, że będziesz syty przez kilka godzin po spożyciu.

To jeszcze nie koniec dobrych wiadomości. Seler naciowy podkręca metabolizm i przyśpiesza spalanie tłuszczu. Można jeść go codziennie i to bez ograniczeń. Najlepiej spożywać go na surowo. Jeśli nie jesteś w stanie znieść jego intensywnego smaku, dodaj go do koktajlu z dodatkiem słodkich owoców, np. banana, mango czy truskawek. Smak warzywa będzie niemal niewyczuwalny.

Chcesz odkwasić organizm? Sięgnij po seler naciowy

Permanentne przemęczenie, ból głowy, ból mięśni i osłabienie mogą być objawem... zakwaszenia organizmu. To częsta dolegliwość, która dotyka wiele osób. Przyczyną tego schodzenia jest zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej we krwi na skutek złej diety czy niezdrowego stylu życia.

Jeśli zauważyłeś, że w ostatnim czasie masz coraz mniej energii i borykasz się z bólami mięśni czy głowy, zadbaj o to, aby ograniczyć produkty zakwaszające. Należą do nich cytrusy, alkohol, kawa czy herbata. Zastąp je produktami odkwaszającymi, takimi jak marchew, bakłażan, zielony ogórek czy seler naciowy. W krótkim czasie odczujesz znaczącą różnicę.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki