Włącz do swojej diety. To warzywo mocno podkręca spalanie tłuszczu i likwiduje boczki
Jeszcze kilkaset lat temu seler naciowy był uważany za... lekarstwo. Obecnie używamy go wyłącznie do sosu bolońskiego czy "Krwawej Mary". To jedno z najzdrowszych warzyw, które przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Wyjaśniamy, jak włączyć go do swojej codziennej diety.
31.01.2024 16:31
Seler naciowy to jedno z najzdrowszych warzyw. To zródło potasu, sodu, magnezu, cynku, a także witaminy A, C, i E, które stanowią grupę silnych antyoksydantów. W 100 g tego niezwykłego warzywa znajduje się zaledwie 13 kcal, co czyni go jednym z najmniej kalorycznych produktów spożywczych. Ze względu na charakterystyczny, intensywny smak wielu z nas unika go jak ognia. To błąd, bowiem to warzywo nie tylko dostarczy ci solidnej dawki witamin, ale też przyśpieszy spalanie tłuszczu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To warzywo pomoże ci w walce z nadmiarowymi kilogramami. Przyśpiesza spalanie tłuszczu i przemianę materii
Seler naciowy to warzywo o charakterystycznym, bardzo intensywnym smaku. Pasuje zarówno do słodkich koktajli, jak i zup czy sosów pomidorowych. Ze względu na swój posmak rzadko kiedy używamy go w kuchni. Warto włączyć go do swojej codziennej diety. To źródło wielu cennych witamin, które wesprą prawidłowe działanie układu odpornościowego i nerwowego.
Planujesz zrzucić kilka kilogramów? Seler naciowy powinien znaleźć się w twoim codziennym jadłospisie. To jedno z niewielu warzyw, które praktycznie nie ma kalorii, a przy tym jest sycące. Dwie średnie łodygi selera to zaledwie 13 kcal. Wysoka zawartość błonnika sprawi, że będziesz syty przez kilka godzin po spożyciu.
To jeszcze nie koniec dobrych wiadomości. Seler naciowy podkręca metabolizm i przyśpiesza spalanie tłuszczu. Można jeść go codziennie i to bez ograniczeń. Najlepiej spożywać go na surowo. Jeśli nie jesteś w stanie znieść jego intensywnego smaku, dodaj go do koktajlu z dodatkiem słodkich owoców, np. banana, mango czy truskawek. Smak warzywa będzie niemal niewyczuwalny.
Chcesz odkwasić organizm? Sięgnij po seler naciowy
Permanentne przemęczenie, ból głowy, ból mięśni i osłabienie mogą być objawem... zakwaszenia organizmu. To częsta dolegliwość, która dotyka wiele osób. Przyczyną tego schodzenia jest zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej we krwi na skutek złej diety czy niezdrowego stylu życia.
Jeśli zauważyłeś, że w ostatnim czasie masz coraz mniej energii i borykasz się z bólami mięśni czy głowy, zadbaj o to, aby ograniczyć produkty zakwaszające. Należą do nich cytrusy, alkohol, kawa czy herbata. Zastąp je produktami odkwaszającymi, takimi jak marchew, bakłażan, zielony ogórek czy seler naciowy. W krótkim czasie odczujesz znaczącą różnicę.