Włącz do swojej diety. To warzywo mocno podkręca spalanie tłuszczu i likwiduje boczki

Jeszcze kilkaset lat temu seler naciowy był uważany za... lekarstwo. Obecnie używamy go wyłącznie do sosu bolońskiego czy "Krwawej Mary". To jedno z najzdrowszych warzyw, które przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Wyjaśniamy, jak włączyć go do swojej codziennej diety.

Seler naciowy i jego właściwości odchudzająceSeler naciowy i jego właściwości odchudzające
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | wawritto

Seler naciowy to jedno z najzdrowszych warzyw. To zródło potasu, sodu, magnezu, cynku, a także witaminy A, C, i E, które stanowią grupę silnych antyoksydantów. W 100 g tego niezwykłego warzywa znajduje się zaledwie 13 kcal, co czyni go jednym z najmniej kalorycznych produktów spożywczych. Ze względu na charakterystyczny, intensywny smak wielu z nas unika go jak ognia. To błąd, bowiem to warzywo nie tylko dostarczy ci solidnej dawki witamin, ale też przyśpieszy spalanie tłuszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

To warzywo pomoże ci w walce z nadmiarowymi kilogramami. Przyśpiesza spalanie tłuszczu i przemianę materii

Seler naciowy to warzywo o charakterystycznym, bardzo intensywnym smaku. Pasuje zarówno do słodkich koktajli, jak i zup czy sosów pomidorowych. Ze względu na swój posmak rzadko kiedy używamy go w kuchni. Warto włączyć go do swojej codziennej diety. To źródło wielu cennych witamin, które wesprą prawidłowe działanie układu odpornościowego i nerwowego.

Planujesz zrzucić kilka kilogramów? Seler naciowy powinien znaleźć się w twoim codziennym jadłospisie. To jedno z niewielu warzyw, które praktycznie nie ma kalorii, a przy tym jest sycące. Dwie średnie łodygi selera to zaledwie 13 kcal. Wysoka zawartość błonnika sprawi, że będziesz syty przez kilka godzin po spożyciu.

To jeszcze nie koniec dobrych wiadomości. Seler naciowy podkręca metabolizm i przyśpiesza spalanie tłuszczu. Można jeść go codziennie i to bez ograniczeń. Najlepiej spożywać go na surowo. Jeśli nie jesteś w stanie znieść jego intensywnego smaku, dodaj go do koktajlu z dodatkiem słodkich owoców, np. banana, mango czy truskawek. Smak warzywa będzie niemal niewyczuwalny.

Chcesz odkwasić organizm? Sięgnij po seler naciowy

Permanentne przemęczenie, ból głowy, ból mięśni i osłabienie mogą być objawem... zakwaszenia organizmu. To częsta dolegliwość, która dotyka wiele osób. Przyczyną tego schodzenia jest zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej we krwi na skutek złej diety czy niezdrowego stylu życia.

Jeśli zauważyłeś, że w ostatnim czasie masz coraz mniej energii i borykasz się z bólami mięśni czy głowy, zadbaj o to, aby ograniczyć produkty zakwaszające. Należą do nich cytrusy, alkohol, kawa czy herbata. Zastąp je produktami odkwaszającymi, takimi jak marchew, bakłażan, zielony ogórek czy seler naciowy. W krótkim czasie odczujesz znaczącą różnicę.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥