Najgorszy dodatek do zupy. Przez to nie możesz szybko schudnąć

Jeśli jesteście na diecie odchudzającej, nie musi to oznaczać, że musicie całkowicie zrezygnować z jedzenia zup. Wręcz przeciwnie, zupy mogą stanowić doskonałe uzupełnienie waszego jadłospisu. Ważne jest jednak, aby podczas ich przygotowywania unikać dodatków, które są prawdziwą "bombą kaloryczną". W tym wpisie wyjaśnimy, jakie składniki powinniście wyeliminować z waszych zup, aby nie zaszkodzić waszej diecie.

Zupa z dodatkamiZupa z dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grzegorz Polak
Paulina Hermann

Zupy są niezwykle korzystnym elementem diety odchudzającej i istnieje ku temu mnóstwo powodów. Przede wszystkim, wiele jest niskokalorycznych, co oznacza, że można spożywać je w większych ilościach, zaspokajając tym samym głód, a jednocześnie nie jedząc zbyt wielu kalorii. Ponadto, co niezwykle ważne, zupy są bogate w wodę, dzięki czemu szybko stajemy się syci. Zupy warzywne, które są pełne błonnika, wspierają trawienie i pracę jelit. Warto również pamiętać, że zupy zawierają mnóstwo składników odżywczych, takich jak warzywa, białka roślinne lub zdrowe tłuszcze, które są niezbędne dla odpowiedniej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na jesienny deser? Gruszki na cieście francuskim to jest to!

Takie zupy są bardzo kaloryczne. Omijaj te dodatki

Choć zupy są smaczne i zdrowe, niektóre dodatki mogą sprawić, że staną się one bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Jest to szczególnie niekorzystne dla osób, które walczą z nadwagą. Jakie dodatki do zup powinniście więc unikać? Przedstawiamy kilka z nich:

  • śmietana – można ją zastąpić na przykład jogurtem naturalnym, który ma znacznie mniej kalorii,
  • boczek, bekon, słonina – te produkty nadają smaku, ale są bardzo kaloryczne, lepiej wybrać kawałki piersi z kurczaka,
  • ser – ma bardzo dużo kalorii i w nadmiarze tuczy,
  • kiełbasa – nie ma bez niej żurku, ale w istocie jest niezwykle kaloryczna,
  • mąka – świetnie zagęszcza zupę, ale jednocześnie sprawia, że jest niezbyt zdrowa.
Zupy
Zupy © Pixabay

Innym dodatkiem do zup, który może utrudniać proces odchudzania, jest tortilla, często podawana do zup meksykańskich. Złym pomysłem są również z serowe grzanki. Pamiętajcie jednak, że podczas odchudzania istotna jest także kontrola ilości spożywanych porcji oraz wybór bardziej wartościowych składników, takich jak warzywa, białka, a także zdrowe tłuszcze.

Jakie dodatki do zupy będą najlepsze?

Podczas diety odchudzającej możecie bez obaw dodawać do zup warzywa. To doskonały sposób na zwiększenie objętości posiłku, przy jednoczesnym zachowaniu niskiej kaloryczności. Możecie wykorzystać na przykład marchew, seler, brukselkę, kalafior, brokuły, paprykę czy cukinię. Śmiało dodawajcie też świeże zioła czy przyprawy, a także chude białka (dobrze sprawdzi się na przykład gotowana pierś z kurczaka, indyka lub tofu). Możecie postawić również na komosę ryżową lub kaszę jaglaną.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku