Obieram popularne warzywo, a obierki wrzucam do czajnika i gotuje. Po kamieniu nie ma śladu

Chyba każdy z nas miał ten problem. Otwieram czajnik i moim oczom ukazuje się płat kamienia. Wygląda on bardzo nieestetycznie. Zawsze radziłam sobie octem i wodą. Tym razem postawiłam na popularne warzywo. Wrzucam jego obierki do czajnika i je gotuje.

Zakamieniony czajnik? To warzywo sobie świetnie poradziZakamieniony czajnik? To warzywo sobie świetnie poradzi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Czajnik to chyba najważniejsze urządzenie kuchenne. Tak przynajmniej jest w moim domu, bo to chyba jedyny sprzęt, który działa niemalże non stop zwłaszcza w takim okresie. Jeśli jesteście fanami herbatek i kawusi, to od razu zrozumiecie. Nie dziwi mnie fakt, iż po krótkim czasie w środku pojawia się kamień. Chociaż jest to dość irytujące, w łatwy sposób można pozbyć się tego problemu. Jak wiemy, domowe sposoby są najlepsze, a ja opowiem wam o takich, o których na pewno nie słyszeliście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy tort sałatkowy jest niezawodny. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy proszą o dokładkę

Dlaczego czyszczenie z kamienia jest tak ważne? Jeśli to zaniedbamy, czajnik może szybko się popsuć. Kamień jest w stanie zatkać element grzewczy w urządzeniu. Wapń pod wpływem gotowania wody zamienia się w węglan wapnia, który sprawia, że woda jest twarda. Oznacza to, że w czajniku gromadzi się coraz więcej kamienia.

Jak wyczyścić czajnik z kamienia? Wypróbuj te sposoby

Usuwanie kamienia naturalnymi sposobami jest bardzo skuteczne, a oprócz tego o wiele bezpieczniejsze dla osoby, która się tym zajmuje. Nie trzeba wdychać żadnej chemii. Najczęściej wykorzystuje się kwasek cytrynowy i ocet. Ja stosuję też dwie inne metody. Oto one:

  • wlewam do czajnika 300 ml coca-coli i dolewam trochę wody, od razu zagotowuję w urządzeniu; napój zostawiam w czajniku na 30 minut, wylewam go i płuczę wodą,
  • do urządzenia wrzucam obierki po ziemniakach i zalewam je wodą, którą zagotowuję; proces powtarzam kilkukrotnie ze świeżymi obierkami, dzięki temu mam pewność, że całkowicie pozbyłam się kamienia.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki