PoradyObieram popularne warzywo, a obierki wrzucam do czajnika i gotuje. Po kamieniu nie ma śladu

Obieram popularne warzywo, a obierki wrzucam do czajnika i gotuje. Po kamieniu nie ma śladu

Zakamieniony czajnik? To warzywo sobie świetnie poradzi
Zakamieniony czajnik? To warzywo sobie świetnie poradzi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
31.01.2024 14:26, aktualizacja: 28.04.2024 16:26

Chyba każdy z nas miał ten problem. Otwieram czajnik i moim oczom ukazuje się płat kamienia. Wygląda on bardzo nieestetycznie. Zawsze radziłam sobie octem i wodą. Tym razem postawiłam na popularne warzywo. Wrzucam jego obierki do czajnika i je gotuje.

Czajnik to chyba najważniejsze urządzenie kuchenne. Tak przynajmniej jest w moim domu, bo to chyba jedyny sprzęt, który działa niemalże non stop zwłaszcza w takim okresie. Jeśli jesteście fanami herbatek i kawusi, to od razu zrozumiecie. Nie dziwi mnie fakt, iż po krótkim czasie w środku pojawia się kamień. Chociaż jest to dość irytujące, w łatwy sposób można pozbyć się tego problemu. Jak wiemy, domowe sposoby są najlepsze, a ja opowiem wam o takich, o których na pewno nie słyszeliście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego czyszczenie z kamienia jest tak ważne? Jeśli to zaniedbamy, czajnik może szybko się popsuć. Kamień jest w stanie zatkać element grzewczy w urządzeniu. Wapń pod wpływem gotowania wody zamienia się w węglan wapnia, który sprawia, że woda jest twarda. Oznacza to, że w czajniku gromadzi się coraz więcej kamienia.

Jak wyczyścić czajnik z kamienia? Wypróbuj te sposoby

Usuwanie kamienia naturalnymi sposobami jest bardzo skuteczne, a oprócz tego o wiele bezpieczniejsze dla osoby, która się tym zajmuje. Nie trzeba wdychać żadnej chemii. Najczęściej wykorzystuje się kwasek cytrynowy i ocet. Ja stosuję też dwie inne metody. Oto one:

  • wlewam do czajnika 300 ml coca-coli i dolewam trochę wody, od razu zagotowuję w urządzeniu; napój zostawiam w czajniku na 30 minut, wylewam go i płuczę wodą,
  • do urządzenia wrzucam obierki po ziemniakach i zalewam je wodą, którą zagotowuję; proces powtarzam kilkukrotnie ze świeżymi obierkami, dzięki temu mam pewność, że całkowicie pozbyłam się kamienia.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także