Często robię królewskie kotlety mielone. Są pyszne, bo zamiast bułki tartej dodaje inny składnik

Jak niedziela, to i kotlety mielone. Z puree ziemniaczanym. I burakami. Najlepiej tymi na ciepło. Chcesz podkręcić smak dobrze znanego obiadu? Poznaj przepis na królewskie mielone, które pokocha cała twoja rodzina. Cały sekret tkwi w jednym składniku.

Królewskie kotlety mieloneKrólewskie kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
SKOMENTUJ

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Nie wymagają żadnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, aby otrzymać pyszny obiad, który przywodzi na myśl niedzielne spotkanie z babcią. Jeśli masz już wprawę w przygotowywaniu mielonych, wypróbuj poniższy przepis. Dodatek jednego składnika sprawi, że danie stanie się bardziej wartościowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Mielone mielonym nierówne

Jak sama nazwa wskazuje, mielone przyrządza się na bazie mięsa mielonego. Większość z nas używa do tego mięsa wieprzowego, jednak wiele osób jest zdania, że najlepsza jest mieszanka mięsa mielonego i wołowego. Masę miesza się z jajkiem, namoczoną bułką, posiekaną cebulką i przyprawami. Każdy z nas przygotowuje je nieco inaczej.

Kotlety mielone to źródło białka, tłuszczów oraz węglowodanów. Niestety, są też dość kaloryczne, bowiem jeden niewielki kotlet to ok. 207 kcal. Jak wszyscy dobrze wiemy, obiad zwykle kończy się na kilku kotletach. Można zmniejszyć ich kaloryczność i jednocześnie, wzbogacić je o cenne substancje odżywcze. Wystarczy, że zamienisz panierkę na... siemię lniane.

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. To jeden z naszych rodzimych superfoods, bowiem w ziarnach znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, a także potas, wapń, mangan, żelazo czy magnez. Spożywane regularnie regulują poziom cholesterolu, a także chronią układ trawienny przed szkodliwym działaniem kwasów. Osoby borykające się z chorobą wrzodową, refluksem czy nadkwasotą powinny spożywać go jak najczęściej.

Mielone po królewsku — przepis

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zmielenia siemienia lnianego. Wrzuć je do młynka do kawy lub malaksera i zmiel je najdrobniej jak tylko się da. Na końcu podziel je na dwie części. Pierwszą z nich wykorzystasz do panierki, a drugą do masy.
  2. Mięso umieść w wysokiej misce. Dodaj jajko, rozpuszczone masło, sól, pieprz oraz posmażoną cebulkę.
  3. Na końcu wsyp połowę zmielonego siemienia i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Uformowane kotlety obtocz w siemieniu lnianym. Smaż je na patelni z niewielką ilością tłuszczu po 3 minuty po każdej stronie.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach