Często robię królewskie kotlety mielone. Są pyszne, bo zamiast bułki tartej dodaje inny składnik

Jak niedziela, to i kotlety mielone. Z puree ziemniaczanym. I burakami. Najlepiej tymi na ciepło. Chcesz podkręcić smak dobrze znanego obiadu? Poznaj przepis na królewskie mielone, które pokocha cała twoja rodzina. Cały sekret tkwi w jednym składniku.

Królewskie kotlety mieloneKrólewskie kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Nie wymagają żadnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, aby otrzymać pyszny obiad, który przywodzi na myśl niedzielne spotkanie z babcią. Jeśli masz już wprawę w przygotowywaniu mielonych, wypróbuj poniższy przepis. Dodatek jednego składnika sprawi, że danie stanie się bardziej wartościowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Mielone mielonym nierówne

Jak sama nazwa wskazuje, mielone przyrządza się na bazie mięsa mielonego. Większość z nas używa do tego mięsa wieprzowego, jednak wiele osób jest zdania, że najlepsza jest mieszanka mięsa mielonego i wołowego. Masę miesza się z jajkiem, namoczoną bułką, posiekaną cebulką i przyprawami. Każdy z nas przygotowuje je nieco inaczej.

Kotlety mielone to źródło białka, tłuszczów oraz węglowodanów. Niestety, są też dość kaloryczne, bowiem jeden niewielki kotlet to ok. 207 kcal. Jak wszyscy dobrze wiemy, obiad zwykle kończy się na kilku kotletach. Można zmniejszyć ich kaloryczność i jednocześnie, wzbogacić je o cenne substancje odżywcze. Wystarczy, że zamienisz panierkę na... siemię lniane.

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego. To jeden z naszych rodzimych superfoods, bowiem w ziarnach znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, a także potas, wapń, mangan, żelazo czy magnez. Spożywane regularnie regulują poziom cholesterolu, a także chronią układ trawienny przed szkodliwym działaniem kwasów. Osoby borykające się z chorobą wrzodową, refluksem czy nadkwasotą powinny spożywać go jak najczęściej.

Mielone po królewsku — przepis

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od zmielenia siemienia lnianego. Wrzuć je do młynka do kawy lub malaksera i zmiel je najdrobniej jak tylko się da. Na końcu podziel je na dwie części. Pierwszą z nich wykorzystasz do panierki, a drugą do masy.
  2. Mięso umieść w wysokiej misce. Dodaj jajko, rozpuszczone masło, sól, pieprz oraz posmażoną cebulkę.
  3. Na końcu wsyp połowę zmielonego siemienia i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Uformowane kotlety obtocz w siemieniu lnianym. Smaż je na patelni z niewielką ilością tłuszczu po 3 minuty po każdej stronie.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze