Ananas otulony żeberkami nie tylko świetnie smakuje, ale i fenomenalnie się prezentuje

Szukasz oryginalnego i ciekawego pomysłu na smaczne danie? Chcesz, aby twoi goście zaniemówili z wrażenia? Przygotuj ananasa zgodnie z tą instrukcją, a nie pożałujesz!

Takiemu duetowi nie sposób powiedzieć nieTakiemu duetowi nie sposób powiedzieć nie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

W każdej kuchni od czasu do czasu powinien pojawić się nietypowy przepis, który pozwala odkryć ciekawe kombinacje smakowe. Warto też podać danie w niecodzienny sposób.

Pozwala na to, chociażby genialny duet, jaki stworzył soczysty ananas i kultowe żeberka. Brzmi ciekawie, prawda? Znajdziesz tu również przepyszny sos BBQ, całą masę aromatycznych przypraw oraz drogocenny miód. Same pyszności.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeberka na ananasie. Przepis na danie, któremu nie można się oprzeć

Żeberka na ananasie — jak zrobić krok po kroku?

Składniki:

Przyprawy:

  • 3 łyżki słodkiej papryki,
  • 2 łyżki suszonego czosnku,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu. 

Główne produkty:

  • 800 g żeberek wieprzowych,
  • 1 mały ananas,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki sosu BBQ.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mieszanki przypraw do żeberek. W tym celu w małej misce łączę ze sobą: słodką paprykę, suszony czosnek, kmin rzymski, ostrą paprykę, suszony majeranek, sól oraz pieprz. 

Najpierw łączę ze sobą przyprawy
Najpierw łączę ze sobą przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 

Krok 2. Oczyszczone i osuszone żeberka posypuję na bogato mieszanką przypraw z obu stron. 

Miks przypraw rozprowadzam na żeberkach
Miks przypraw rozprowadzam na żeberkach © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na desce do krojenia układam ananasa, po czym obieram go ze skórki. Następnie przy pomocy pędzelka kuchennego całą powierzchnię ananasa pokrywam miodem

Smak ananasa jeszcze bardziej podkręci miód
Smak ananasa jeszcze bardziej podkręci miód © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero teraz mogę dodać żeberka, którymi otulam owoc dookoła. Końcówki żeberek zabezpieczam przy pomocy drewnianych patyczków

Mięso dodatkowo zabezpieczam
Mięso dodatkowo zabezpieczam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec przekładam ananasa do miski. Tuż nad żeberkami dookoła ananasa tworzę dodatkową warstwę z sosu BBQ

W przepisie nie zabraknie również kultowego BBQ
W przepisie nie zabraknie również kultowego BBQ © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Ananasa w takim wydaniu zabezpieczam przy pomocy czterech arkuszy folii aluminiowej, po czym wstawiam go do rozgrzanego piekarnika na 3 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza

Na koniec ananas trafia do piekarnika
Na koniec ananas trafia do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Po upieczeniu zarówno ananasa, jak i żeberka, dzielę na mniejsze kawałki i serwuję razem z dodatkiem świeżej pietruszki. Smacznego!

I oryginalny obiad jest już gotowy!
I oryginalny obiad jest już gotowy! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥