Ananas otulony żeberkami nie tylko świetnie smakuje, ale i fenomenalnie się prezentuje

Szukasz oryginalnego i ciekawego pomysłu na smaczne danie? Chcesz, aby twoi goście zaniemówili z wrażenia? Przygotuj ananasa zgodnie z tą instrukcją, a nie pożałujesz!

Takiemu duetowi nie sposób powiedzieć nieTakiemu duetowi nie sposób powiedzieć nie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

W każdej kuchni od czasu do czasu powinien pojawić się nietypowy przepis, który pozwala odkryć ciekawe kombinacje smakowe. Warto też podać danie w niecodzienny sposób.

Pozwala na to, chociażby genialny duet, jaki stworzył soczysty ananas i kultowe żeberka. Brzmi ciekawie, prawda? Znajdziesz tu również przepyszny sos BBQ, całą masę aromatycznych przypraw oraz drogocenny miód. Same pyszności.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeberka na ananasie. Przepis na danie, któremu nie można się oprzeć

Żeberka na ananasie — jak zrobić krok po kroku?

Składniki:

Przyprawy:

  • 3 łyżki słodkiej papryki,
  • 2 łyżki suszonego czosnku,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu. 

Główne produkty:

  • 800 g żeberek wieprzowych,
  • 1 mały ananas,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki sosu BBQ.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mieszanki przypraw do żeberek. W tym celu w małej misce łączę ze sobą: słodką paprykę, suszony czosnek, kmin rzymski, ostrą paprykę, suszony majeranek, sól oraz pieprz. 

Najpierw łączę ze sobą przyprawy
Najpierw łączę ze sobą przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 

Krok 2. Oczyszczone i osuszone żeberka posypuję na bogato mieszanką przypraw z obu stron. 

Miks przypraw rozprowadzam na żeberkach
Miks przypraw rozprowadzam na żeberkach © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na desce do krojenia układam ananasa, po czym obieram go ze skórki. Następnie przy pomocy pędzelka kuchennego całą powierzchnię ananasa pokrywam miodem

Smak ananasa jeszcze bardziej podkręci miód
Smak ananasa jeszcze bardziej podkręci miód © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero teraz mogę dodać żeberka, którymi otulam owoc dookoła. Końcówki żeberek zabezpieczam przy pomocy drewnianych patyczków

Mięso dodatkowo zabezpieczam
Mięso dodatkowo zabezpieczam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec przekładam ananasa do miski. Tuż nad żeberkami dookoła ananasa tworzę dodatkową warstwę z sosu BBQ

W przepisie nie zabraknie również kultowego BBQ
W przepisie nie zabraknie również kultowego BBQ © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Ananasa w takim wydaniu zabezpieczam przy pomocy czterech arkuszy folii aluminiowej, po czym wstawiam go do rozgrzanego piekarnika na 3 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza

Na koniec ananas trafia do piekarnika
Na koniec ananas trafia do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Po upieczeniu zarówno ananasa, jak i żeberka, dzielę na mniejsze kawałki i serwuję razem z dodatkiem świeżej pietruszki. Smacznego!

I oryginalny obiad jest już gotowy!
I oryginalny obiad jest już gotowy! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy