Ananas otulony żeberkami nie tylko świetnie smakuje, ale i fenomenalnie się prezentuje
Szukasz oryginalnego i ciekawego pomysłu na smaczne danie? Chcesz, aby twoi goście zaniemówili z wrażenia? Przygotuj ananasa zgodnie z tą instrukcją, a nie pożałujesz!
31.01.2024 | aktual.: 26.04.2024 12:59
W każdej kuchni od czasu do czasu powinien pojawić się nietypowy przepis, który pozwala odkryć ciekawe kombinacje smakowe. Warto też podać danie w niecodzienny sposób.
Pozwala na to, chociażby genialny duet, jaki stworzył soczysty ananas i kultowe żeberka. Brzmi ciekawie, prawda? Znajdziesz tu również przepyszny sos BBQ, całą masę aromatycznych przypraw oraz drogocenny miód. Same pyszności.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żeberka na ananasie — jak zrobić krok po kroku?
Składniki:
Przyprawy:
- 3 łyżki słodkiej papryki,
- 2 łyżki suszonego czosnku,
- 1 łyżka kminu rzymskiego,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Główne produkty:
- 800 g żeberek wieprzowych,
- 1 mały ananas,
- 4 łyżki miodu,
- 4 łyżki sosu BBQ.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mieszanki przypraw do żeberek. W tym celu w małej misce łączę ze sobą: słodką paprykę, suszony czosnek, kmin rzymski, ostrą paprykę, suszony majeranek, sól oraz pieprz.
Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 2. Oczyszczone i osuszone żeberka posypuję na bogato mieszanką przypraw z obu stron.
Krok 3. Na desce do krojenia układam ananasa, po czym obieram go ze skórki. Następnie przy pomocy pędzelka kuchennego całą powierzchnię ananasa pokrywam miodem.
Krok 4. Dopiero teraz mogę dodać żeberka, którymi otulam owoc dookoła. Końcówki żeberek zabezpieczam przy pomocy drewnianych patyczków.
Krok 5. Na koniec przekładam ananasa do miski. Tuż nad żeberkami dookoła ananasa tworzę dodatkową warstwę z sosu BBQ.
Krok 6. Ananasa w takim wydaniu zabezpieczam przy pomocy czterech arkuszy folii aluminiowej, po czym wstawiam go do rozgrzanego piekarnika na 3 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza.
Krok 7. Po upieczeniu zarówno ananasa, jak i żeberka, dzielę na mniejsze kawałki i serwuję razem z dodatkiem świeżej pietruszki. Smacznego!