Kiedy za oknem siarczysty mróz, górale gotują tylko taką zupę. Rozgrzewa jak żadna inna

Kwaśnica to tradycyjna zupa góralska, która idealnie nadaje się na zimowe dni. Jest sycąca, aromatyczna i rozgrzewa do szpiku kości. Sprawdź, jak ją przygotować, aby smakowała jak u babci z Podhala.

Kiedy za oknem siarczysty mróz, górale gotują tylko taką zupę. Rozgrzewa jak żadna innaKiedy za oknem siarczysty mróz, górale gotują tylko taką zupę. Rozgrzewa jak żadna inna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys
Marcin Michałowski

Gdy za oknem panuje siarczysty mróz, a zimowe dni stają się ponure, górale mają swoje sprawdzone remedium na zimowy chłód - aromatyczną kwaśnicę. To nie tylko klasyczna potrawa rodem z Podhala, ale prawdziwa uczta dla podniebienia, która rozgrzewa nasze ciała i poprawia nastrój. Odkryj tajemnice przygotowania góralskiej kwaśnicy, która zniewala smakiem i staje się nieodłącznym elementem zimowego menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Kwaśnica górali - tradycja, smak i aromat z Tatr

Kwaśnica, zwana również kwaszonką, to prawdziwa legenda kulinarna Podhala. To jedno z najbardziej charakterystycznych dań tego regionu, które doskonale sprawdza się w zimowe dni. To potrawa, która nie tylko smakuje wybornie, ale także nosi w sobie historię i tradycję góralskich stołów. Przyjrzyjmy się zatem, dlaczego kwaśnica jest ulubionym wyborem górali.

Kwaśnica - przepis na góralski specjał

Jej głównymi składnikami są kiszona kapusta, wędzone żeberka, ziemniaki i suszone grzyby. Zupa ta jest niezwykle sycąca i aromatyczna, a jej kwaśny smak doskonale rozgrzewa w chłodne dni.

Składniki na góralską kwaśnicę

  • 700 g surowych żeberek,
  • 200 g wędzonych żeberek,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 500 g domowej kapusty kiszonej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 suszone grzyby - borowiki lub podgrzybki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 litry wody,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta kminku.

Sposób przygotowania

  1. Umyj i poćwiartuj surowe żeberka. Przełóż je do dużego garnka i zalej wodą.
  2. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na średnim ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie.
  3. Obierz i pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki. Gotuj je w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź i odparuj.
  4. Dodaj do zupy pieprz i pokrojone suszone grzyby. Gotuj przez 10 minut.
  5. Dodaj do wywaru kiszoną kapustę z sokiem. Gotuj pod przykryciem przez kolejne 40 minut.
  6. Dodaj kminek oraz pokrojony czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i oddzielonym od kości mięsem.

Kwaśnica to idealna zupa na mroźny dzień. Jej pikantny smak i aromatyczne składniki rozgrzeją cię od środka. Jeśli szukasz smacznego i pożywnego posiłku, który pomoże ci przetrwać zimę, koniecznie wypróbuj przepis na kwaśnicę.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa