Kiedyś była daniem pasterzy, dziś króluje w restauracjach. Każda gospodyni na Podhalu ma swój przepis

Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań polskiej kuchni góralskiej, które łączy w sobie tradycję, smak i historię. Zupa ta, przyrządzana z kapusty kiszonej i mięsa, od wieków stanowi istotny element podhalańskiej kuchni. Historia kwaśnicy jest nieodłącznie związana z życiem góralskich społeczności i ich codziennymi obyczajami.

Kwaśnica to góralska tradycyjna zupaKwaśnica to góralska tradycyjna zupa
Źródło zdjęć: © Getty Images | ALLEKO

Zupa kwaśnica to nie tylko danie, ale także spuścizna kulturowa przekazywana z pokolenia na pokolenie. Jej historia jest świadectwem pomysłowości i wytrwałości góralskich społeczności, które na przestrzeni wieków tworzyły coś wyjątkowego z dostępnych im surowców. To danie jest dowodem na to, jak kultura i tradycja mogą żyć w jedzeniu, ciesząc podniebienia i serca ludzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może powstać po połączeniu gołąbków i rolady? Ciekawy i mega smaczny obiad dla całej rodziny

Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej

Początki tradycji zupy kwaśnicy sięgają wieków wstecz. Górale żyjący w surowym klimacie Tatr, zwłaszcza pasterze, musieli nauczyć się korzystać z produktów dostępnych w ich regionie. Kapusta była jednym z nielicznych warzyw, które można było przechować przez zimę w kiszonej formie. Z tego też powodu stała się głównym składnikiem kwaśnicy.

Przygotowanie kwaśnicy wiązało się z długotrwałym procesem kiszenia kapusty. W tradycyjnej wersji zupy wykorzystywano również różne rodzaje mięsa (wieprzowina, boczek, kiełbasa). Całość gotowano w wielkich, żeliwnych garnkach na ognisku. Warto wspomnieć, że kwaśnicę podaje się z ziemniakami ugotowanymi osobno w przeciwieństwie do kapuśniaku, gdzie te krojone są w drobną kostkę i gotowane w zupie. Ponadto za niedopuszczalne uważa się dodawanie jarzyn do kwaśnicy, np. marchewki, gdyż wtedy również powstaje kapuśniak.

Ziemniaki w kwaśnicy nie są gotowane w zupie, a osobno
Ziemniaki w kwaśnicy nie są gotowane w zupie, a osobno © Pixabay

Przepis na tradycyjną góralską kwaśnicę

Składniki:

  • 400 g surowych żeberek,
  • 400 g wędzonych żeberek,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1,5 l wody,
  • 0,5 l wody z kiszonej kapusty,
  • 600 g ziemniaków,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • majeranek,
  • kminek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Surowe żeberka pokrój na kawałki z jedną kością.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj czosnek, 3 ziarenka ziela angielskiego i pokrojone żeberka. Zacznij gotować całość.
  3. Boczek pokrój i podsmaż na patelni.
  4. Wędzone żeberka pokrój w paski i razem z boczkiem dodaj do gotującej się zupy.
  5. Całość dopraw solą i pierzem, a także majerankiem, kminkiem i liściem laurowym.
  6. Po ok. 40 minutach dodaj kiszoną kapustę i wodę z kapusty. Gotuj całość, aż mięso będzie zupełnie miękkie - ok. 20-30 minut.
  7. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój cna mniejsze kawałki i ugotuj. Gdy będą gotowe, dodaj je do kwaśnicy i zostaw na krótką chwilę, aby składniki i ich smaki dobrze się połączyły.
Wybrane dla Ciebie
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀