Mięciutkie kluski, które smakują wybornie. Gdy poznasz ich nazwę, wybuchniesz śmiechem
Kuchnia regionalna od lat cieszy się wielkim powodzeniem, gdyż jej podstawą są niedrogie i łatwo dostępne składniki. Tak jest np. w przypadku ziemniaczanych kluch z województwa świętokrzyskiego. Męcybuły - bo tak brzmi ich tradycyjna nazwa - zrobisz szybko i tanim kosztem.
Poniżej znajdziecie oryginalną recepturę Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego w gminie Bodzentyn. Przepis doceniono w konkursie kulinarnym na potrawę regionalną województwa świętokrzyskiego. Tak przygotowane męcybuły zachwycą każdego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowany łosoś z aromatycznymi warzywami
Miękkie bułeczki dla bezzębnego staruszka. Przysmak ziemi świętokrzyskiej
Męcybuły to danie regionalne pochodzące z ziemi świętokrzyskiej. To tam do dzisiaj szykuje się kluski z gotowanych ziemniaków przypominające pyzy lub kartacze. Męczybuły faszerowane są mięsem mielonym z dodatkiem ziół. Można podawać je jako dodatek do innego dania, przygotować do nich zasmażkę lub po prostu zjeść je z dodatkiem masła czy okrasy. Świetnie smakują kolejnego dnia - pokrojone w plastry i odsmażone.
Skąd wzięła się ta zabawna nazwa? Otóż określenie "męcybuła" w województwie świętokrzyskim oznacza bezzębnego dziadka, który przez problemy z gryzieniem męcy się i męcy przy jedzeniu. Dlatego też męcybuły są mięciutkie i puszyste - idealne dla bezzębnego staruszka.
Męcybuły. Przepis na tradycyjne kluski
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 180 g mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 500 g ugotowanego mięsa drobiowego lub wieprzowego,
- 1 cebula,
- 1 czerstwa bułka,
- natka pietruszki,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym tłuszczu.
- Czerstwą bułkę namocz w wodzie.
- Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia, dodaj odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Ziemniaki rozgnieć na purée, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
- Ciasto podziel na równe części (wielkości pyzy). Każdą z nich delikatnie rozpłaszcz w dłoni, nałóż farsz i uformuj kulkę.
- Gotowe męcybuły gotuj partiami w osolonej wodzie na średnim ogniu około 9 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i podawaj od razu z okrasą lub jako dodatek do innej potrawy.