Mięciutkie kluski, które smakują wybornie. Gdy poznasz ich nazwę, wybuchniesz śmiechem

Kuchnia regionalna od lat cieszy się wielkim powodzeniem, gdyż jej podstawą są niedrogie i łatwo dostępne składniki. Tak jest np. w przypadku ziemniaczanych kluch z województwa świętokrzyskiego. Męcybuły - bo tak brzmi ich tradycyjna nazwa - zrobisz szybko i tanim kosztem.

Męcybuły to tradycyjne danie pochodzące z ziemi świętokrzyskiejMęcybuły to tradycyjne danie pochodzące z ziemi świętokrzyskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Poniżej znajdziecie oryginalną recepturę Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego w gminie Bodzentyn. Przepis doceniono w konkursie kulinarnym na potrawę regionalną województwa świętokrzyskiego. Tak przygotowane męcybuły zachwycą każdego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję

Miękkie bułeczki dla bezzębnego staruszka. Przysmak ziemi świętokrzyskiej

Męcybuły to danie regionalne pochodzące z ziemi świętokrzyskiej. To tam do dzisiaj szykuje się kluski z gotowanych ziemniaków przypominające pyzy lub kartacze. Męczybuły faszerowane są mięsem mielonym z dodatkiem ziół. Można podawać je jako dodatek do innego dania, przygotować do nich zasmażkę lub po prostu zjeść je z dodatkiem masła czy okrasy. Świetnie smakują kolejnego dnia - pokrojone w plastry i odsmażone.

Skąd wzięła się ta zabawna nazwa? Otóż określenie "męcybuła" w województwie świętokrzyskim oznacza bezzębnego dziadka, który przez problemy z gryzieniem męcy się i męcy przy jedzeniu. Dlatego też męcybuły są mięciutkie i puszyste - idealne dla bezzębnego staruszka.

Jak zrobić mięciutkie męcybuły?
Jak zrobić mięciutkie męcybuły? © Pixabay

Męcybuły. Przepis na tradycyjne kluski

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 180 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 500 g ugotowanego mięsa drobiowego lub wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 1 czerstwa bułka,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Czerstwą bułkę namocz w wodzie.
  4. Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia, dodaj odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  5. Ziemniaki rozgnieć na purée, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
  6. Ciasto podziel na równe części (wielkości pyzy). Każdą z nich delikatnie rozpłaszcz w dłoni, nałóż farsz i uformuj kulkę.
  7. Gotowe męcybuły gotuj partiami w osolonej wodzie na średnim ogniu około 9 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i podawaj od razu z okrasą lub jako dodatek do innej potrawy.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy