Mięciutkie kluski, które smakują wybornie. Gdy poznasz ich nazwę, wybuchniesz śmiechem

Kuchnia regionalna od lat cieszy się wielkim powodzeniem, gdyż jej podstawą są niedrogie i łatwo dostępne składniki. Tak jest np. w przypadku ziemniaczanych kluch z województwa świętokrzyskiego. Męcybuły - bo tak brzmi ich tradycyjna nazwa - zrobisz szybko i tanim kosztem.

Męcybuły to tradycyjne danie pochodzące z ziemi świętokrzyskiejMęcybuły to tradycyjne danie pochodzące z ziemi świętokrzyskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Poniżej znajdziecie oryginalną recepturę Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego w gminie Bodzentyn. Przepis doceniono w konkursie kulinarnym na potrawę regionalną województwa świętokrzyskiego. Tak przygotowane męcybuły zachwycą każdego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję

Miękkie bułeczki dla bezzębnego staruszka. Przysmak ziemi świętokrzyskiej

Męcybuły to danie regionalne pochodzące z ziemi świętokrzyskiej. To tam do dzisiaj szykuje się kluski z gotowanych ziemniaków przypominające pyzy lub kartacze. Męczybuły faszerowane są mięsem mielonym z dodatkiem ziół. Można podawać je jako dodatek do innego dania, przygotować do nich zasmażkę lub po prostu zjeść je z dodatkiem masła czy okrasy. Świetnie smakują kolejnego dnia - pokrojone w plastry i odsmażone.

Skąd wzięła się ta zabawna nazwa? Otóż określenie "męcybuła" w województwie świętokrzyskim oznacza bezzębnego dziadka, który przez problemy z gryzieniem męcy się i męcy przy jedzeniu. Dlatego też męcybuły są mięciutkie i puszyste - idealne dla bezzębnego staruszka.

Jak zrobić mięciutkie męcybuły?
Jak zrobić mięciutkie męcybuły? © Pixabay

Męcybuły. Przepis na tradycyjne kluski

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 180 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 500 g ugotowanego mięsa drobiowego lub wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 1 czerstwa bułka,
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Czerstwą bułkę namocz w wodzie.
  4. Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia, dodaj odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  5. Ziemniaki rozgnieć na purée, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
  6. Ciasto podziel na równe części (wielkości pyzy). Każdą z nich delikatnie rozpłaszcz w dłoni, nałóż farsz i uformuj kulkę.
  7. Gotowe męcybuły gotuj partiami w osolonej wodzie na średnim ogniu około 9 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i podawaj od razu z okrasą lub jako dodatek do innej potrawy.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku