Pyszne danie z ziemniaków. Gdy usłyszysz nazwę, możesz się nieco zawstydzić

Szybkie, sycące i rozpływające się w ustach danie z ziemniaków. Brzmi nieźle, prawda? Niektórym nazwa tej potrawy nasunąć może wstydliwe skojarzenia. Psiocha to staropolski specjał, który nieśmiało wraca na nasze stoły. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do gulaszu, jak i danie samo w sobie. Wystarczy dodać skwarki czy duszoną cebulę. 

ObrazekPsiocha to staropolskie danie, które pomału wraca na stoły - Pyszności; Fot. Ewkaa, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Psiocha to regionalna nazwa popularnego na Lubelszczyźnie dania z ziemniaków (rarytas znany jest również m.in. w Małopolsce, Wielkopolsce, na Śląsku i Kujawach oraz w Zagłębiu Dąbrowskim). Świetnie smakuje omaszczona skwarkami z cebulką. Takim przepisem podzieliła się Ewa Szczęsna, uczestniczka VII edycji „MasterChefa” na swoim TikToku. Kucharka pokazała, jak krok po kroku przygotować słynne staropolskie kluski. To proste danie, ale niejednego może zaskoczyć.

Psiocha - tradycyjne polskie danie

Psiocha ma jeszcze kilka innych nazw. To - w zależności od regionu - porka (woj. świętokrzyskie), prażucha ziemniaczana lub prażuchy czy prazoki, fuszer, lemieszka, a nawet kluchy połom bite. Ten ostatni to oficjalnie uznany regionalny wariant potrawy wykonywany przez ubijanie przy użyciu specjalnej drewnianej pałki (połki). 7 czerwca 2011 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisał kluchy połom bite przygotowywane przez gospodynie z Podlesic na "Listę produktów tradycyjnych".

Kluski te to bardzo proste danie, ale jego smak zaskoczy niejedną osobę. Podstawowym składnikiem psiochy są obrane ze skóry i ugotowane na miękko ziemniaki, które łączy się z zaparzona mąką. Całość ubija się tłuczkiem (tradycyjnie drewnianą połką) aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Z masy tej łyżeczką formuje się kluski.

Psiochę zrobisz szybko i z bardzo łatwo dostępnych składników. To świetny pomysł na szybki, sycący i bardzo tani obiad dla całej rodziny. Kluski można podawać okraszone stopionym boczkiem (ewentualnie słoniną), śmietaną czy duszoną cebulą. Mogą również stanowić dodatek np. do kapuśniaku, mięsnego sosu czy gulaszu. Najlepiej smakują odsmażone na drugi dzień.

Obrazek
Psiocha to bardzo łatwe w wykonaniu danie - Pyszności; Fot. TikTik: Ewa Szczęsna (screenshot)

Przepis na psiochę. Przepyszne danie z ziemniaków w kilka chwil

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • boczek lub wędzona słonina (według upodobań, do okrasy),
  • 1 duża łyżka smalcu,
  • 1 cebula.

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Boczek lub słoninę pokrój w kostkę, podobnie cebulę.
  3. Najpierw przesmaż mięso, a następnie dodaj łyżkę smalcu i cebulę. Przesmaż całość.
  4. Odcedź ziemniaki, zostawiając w środku ok. 2 szklanki wody.
  5. Ziemniaki wymieszaj z wodą po gotowaniu i mąką. Następnie przykryj i postaw na małym ogniu na 10 minut.
  6. Po tym czasie zdejmij ziemniaki z ognia i dokładnie rozbij całość tłuczkiem na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Tak przygotowaną masę wykładaj na talerz łyżką i polej okrasą.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥