Pyszne danie z ziemniaków. Gdy usłyszysz nazwę, możesz się nieco zawstydzić
Szybkie, sycące i rozpływające się w ustach danie z ziemniaków. Brzmi nieźle, prawda? Niektórym nazwa tej potrawy nasunąć może wstydliwe skojarzenia. Psiocha to staropolski specjał, który nieśmiało wraca na nasze stoły. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do gulaszu, jak i danie samo w sobie. Wystarczy dodać skwarki czy duszoną cebulę.
02.08.2023 14:43
Psiocha to regionalna nazwa popularnego na Lubelszczyźnie dania z ziemniaków (rarytas znany jest również m.in. w Małopolsce, Wielkopolsce, na Śląsku i Kujawach oraz w Zagłębiu Dąbrowskim). Świetnie smakuje omaszczona skwarkami z cebulką. Takim przepisem podzieliła się Ewa Szczęsna, uczestniczka VII edycji „MasterChefa” na swoim TikToku. Kucharka pokazała, jak krok po kroku przygotować słynne staropolskie kluski. To proste danie, ale niejednego może zaskoczyć.
Psiocha - tradycyjne polskie danie
Psiocha ma jeszcze kilka innych nazw. To - w zależności od regionu - porka (woj. świętokrzyskie), prażucha ziemniaczana lub prażuchy czy prazoki, fuszer, lemieszka, a nawet kluchy połom bite. Ten ostatni to oficjalnie uznany regionalny wariant potrawy wykonywany przez ubijanie przy użyciu specjalnej drewnianej pałki (połki). 7 czerwca 2011 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisał kluchy połom bite przygotowywane przez gospodynie z Podlesic na "Listę produktów tradycyjnych".
Kluski te to bardzo proste danie, ale jego smak zaskoczy niejedną osobę. Podstawowym składnikiem psiochy są obrane ze skóry i ugotowane na miękko ziemniaki, które łączy się z zaparzona mąką. Całość ubija się tłuczkiem (tradycyjnie drewnianą połką) aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Z masy tej łyżeczką formuje się kluski.
Psiochę zrobisz szybko i z bardzo łatwo dostępnych składników. To świetny pomysł na szybki, sycący i bardzo tani obiad dla całej rodziny. Kluski można podawać okraszone stopionym boczkiem (ewentualnie słoniną), śmietaną czy duszoną cebulą. Mogą również stanowić dodatek np. do kapuśniaku, mięsnego sosu czy gulaszu. Najlepiej smakują odsmażone na drugi dzień.
Przepis na psiochę. Przepyszne danie z ziemniaków w kilka chwil
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- boczek lub wędzona słonina (według upodobań, do okrasy),
- 1 duża łyżka smalcu,
- 1 cebula.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
- Boczek lub słoninę pokrój w kostkę, podobnie cebulę.
- Najpierw przesmaż mięso, a następnie dodaj łyżkę smalcu i cebulę. Przesmaż całość.
- Odcedź ziemniaki, zostawiając w środku ok. 2 szklanki wody.
- Ziemniaki wymieszaj z wodą po gotowaniu i mąką. Następnie przykryj i postaw na małym ogniu na 10 minut.
- Po tym czasie zdejmij ziemniaki z ognia i dokładnie rozbij całość tłuczkiem na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną masę wykładaj na talerz łyżką i polej okrasą.