Haluszki - przepis na słowackie danie w polskiej odsłonie. Jak je zrobić?

Czesi mają swoje knedliczki, a Słowacy haluszki. Pomimo tego, że historia łączy te dwa państwa, to są pewne różnice, które można zaobserwować m.in. podczas podróży do obu tych państw. To, co zwraca szczególną uwagę, to przede wszystkim kuchnia. W Czechach prawie każda wizyta nie może się obejść bez knedlików z gulaszem. W przypadku Słowacji jednym z najpopularniejszych dań są haluszki. Co to takiego i gdzie dokładnie można ich spróbować?

ObrazekHaluszki - Pyszności
Karol Wiak

Szukając inspiracji na obiad za 15 zł, można sięgnąć po pomysły na dania z innych państw. Dość smaczną i prostą w przygotowaniu opcją, na pewno będą haluszki. Jest to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej, które można dostać w niemal każdym barze czy restauracji. Podstawą tego obiadu są przede wszystkim ziemniaki i mąka. A podaje się je z wieloma smacznymi dodatkami. W każdym wariancie smakują obłędnie. Jeśli chcesz zrobić je w swoim domu, to nic nie stoi na przeszkodzie. To banalnie proste.

Haluszki — co to takiego?

Zastanawiasz się nad tym, czym są haluszki i dlaczego warto je przygotować? Bryndzowe haluszki to tradycyjne danie pochodzące ze Słowacji, które składa się z małych klusek z mąki i ziemniaków, serka owczego (bryndzy) oraz smażonego boczku, skwarek i słoniny i bardzo często dodaje się też podsmażoną kiszoną kapustę. Jest to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej i z łatwością można je znaleźć w prawie każdym miejscu na Słowacji. Pomimo stosunkowo niewielkiej liczby składników, haluszki przygotowywane są na wiele różnych sposobów.

Obrazek
Haluszki to kluseczki, które można podać z wieloma smacznymi dodatkami - Pyszności; Foto Canva.com

Słowację zamieszkuje ponad 5 milionów ludzi, więc istnieje tyle wariantów przyrządzania tej potrawy, ile jest kucharzy. Głównymi składnikami są zawsze mąka i ziemniaki, jednak niektórzy mieszkańcy tego kraju modyfikują ten przepis. Bryndza może być łączona z mlekiem, śmietaną lub podawana samodzielnie, w zależności od preferencji, a także może być poddana obróbce termicznej lub podawana surowa.

Przepis na haluszki

W tym artykule poznasz przepis na strapačky, czyli haluszki z kapustą i skwarkami. Ta prosta, lecz wyjątkowa potrawa zyskuje coraz większą popularność również poza granicami Słowacji. Takie połączenie nadaje im wyjątkowy smak i teksturę, co czyni danie niezwykle atrakcyjnym dla miłośników kuchni słowackiej i wszystkich, którzy chcą poznać autentyczne smaki tego kraju.

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki,
  • 750 g ziemniaków,
  • jajko,
  • sól do smaku.

Dodatki do haluszków:

  • 400 g kapusty,
  • 200 g boczku,
  • cebula.
Obrazek
Najpopularniejszą formą haluszek są strapačky - Pyszności

Strapačky — słowackie haluszki — przygotowanie krok po kroku

Strapačky to tradycyjne danie ze Słowacji, które zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Połączenie klusek z kapustą i skwarkami nadaje mu niepowtarzalny charakter. Jeśli chcesz spróbować autentycznej kuchni słowackiej, strapačky to doskonały wybór.

  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  2. Następnie, w dużej misce wymieszaj mąkę, przeciśnięte ziemniaki, jajko i sól, aż powstanie jednolita masa.
  3. Rozwałkuj ciasto na cienki placek na stolnicy posypanej mąką.
  4. Pokrój placek w paski o szerokości około 2 cm i następnie na kawałki o długości około 4 cm. To będą strapačky.
  5. Wrzucaj strapačky do gotującej się wody i gotuj przez około 5-7 minut lub do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
  6. W międzyczasie podsmaż skwarki na dużej patelni, aż staną się chrupiące. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż cebula zeszkli się i będzie miękka.
  7. Dodaj poszatkowaną kapustę do cebuli i skwarek, mieszaj i dusz pod przykryciem przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie. Smacznego!

Na talerzu ułóż porcję gotowych strapačky i polać je duszoną kapustą z cebulą i skwarkami. Haluszki najlepiej smakują na ciepło, gdyż wtedy odkrywają pełnię swojego wyjątkowego smaku i aromatu.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie