Jeden z najsmaczniejszych rejonów Europy. Raj dla wszystkich smakoszy

Zachwyca wyjątkowymi krajobrazami i wspaniałymi zabytkami, ale rzesze turystów przyciąga również tutejsza kuchnia, będąca mieszanką różnych tradycji kulinarnych: arabskich, greckich czy włoskich. Nieprzypadkowo Sycylia jest ojczyzną wielu pysznych potraw. Oto kilka z nich…

PeperonataPeperonata
Źródło zdjęć: © Getty Images | Wirestock

Peperonata

Prosty, smaczny i aromatyczny gulasz z pieczonych lub smażonych warzyw, przede wszystkim papryki, świetnie komponuje się z klopsikami i burgerami, ale jest również znakomitym dodatkiem do ryb, makaronów czy po prostu kanapek, gdyż peperonatę można jeść na ciepło albo zimno.

Bazę potrawy zawsze stanowi pieczona, smażona lub grillowana papryka oraz pomidory. Sycylijczycy chętnie dodają do niej również czarne oliwki i… przyrumienioną… bułkę tartą. Ważnym dodatkiem są też posiekane listki bazylii oraz ocet winny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tostowe roladki skrywają same smaczne kęski. Kiedy ich spróbujesz, nie będziesz chciał jeść nic innego

Cannoli

Chrupiące rurki skrywające wewnątrz pyszny krem na bazie serka ricotta z dodatkiem kandyzowanych owoców, to jeden z kulinarnych symboli Sycylii. Choć miejsce pochodzenia wielu włoskich specjałów często budzi kontrowersje i ożywione dyskusje, w przypadku tych słodkości nie ma wątpliwości. Nieprzypadkowo mieszkańcy innych zakątków Italii nazywają je cannoli siciliani.

Receptura tych pysznych ciasteczek narodziła się prawdopodobnie na przełomie IX i X wieku. Według jednych teorii były dziełem mistrzów cukiernictwa z pałaców muzułmańskich emirów, którzy władali wówczas wyspą. Inna wersja głosi, że kruche ciasteczka wypełnione ricottą i migdałami jako pierwsze zaczęły wypiekać mniszki z klasztoru w Erice, do dziś słynącego z wyrobu słodkości.

Cannoli
Cannoli © Getty Images | PfeifferV

Granita

Często mylona jest z sorbetem, jednak odróżnia się od niego charakterystyczną ziarnistą strukturą. Mieszkańcy Sycylii już kilka wieków temu odkryli, że zmrożona kawa lub sok owocowy to świetny pomysł na upały, na włoskiej wyspie granitę chętnie spożywa się nawet na… śniadanie.

Przez stulecia do jej mrożenia wykorzystywano śnieg zalegający na zboczach Etny i wielu innych miejscowych gór. Pozyskiwali go wyspecjalizowani robotnicy zwani "nevari". Był składowany w specjalnie wykopanych dołach przykrytych słomą, a następnie transportowany po całej wyspie, statkami lub na grzbietach osłów.

Początkowo granitę przyrządzano zazwyczaj z wody, cukru i soku cytrynowego. Z czasem narodziło się wiele innych wersji smakowych tego specjału: migdałowa, pistacjowa, kawowa, czekoladowa, brzoskwiniowa, jaśminowa czy ananasowa. Można się nimi raczyć w licznych sycylijskich lodziarniach i kawiarniach.

Caponata

Słodko-kwaśny gulasz warzywny może być samodzielnym daniem obiadowym, ale świetnie sprawdza się również jako dodatek do ryb i dań mięsnych czy po prostu sałatka.

Kiedy powstała receptura potrawy? Według niektórych teorii historycznych pomysł na caponatę wywodzi się z kuchni arabskiej i narodził się jeszcze w czasach, gdy wyspa znajdowała się we władaniu emirów (zostali wyparci w XI wieku). Jednak w źródłach pisanych specjał pojawił się po raz pierwszy dopiero w 1709 r., na kartach "Etimologicum Siculum". Autor dzieła, Joseph Vinci opisywał caponatę jako "sałatkę uzupełnioną różnymi mielonymi rzeczami".

W najbardziej tradycyjnej wersji, w caponacie muszą pojawić się: bakłażan, seler naciowy, cebula, kapary, oliwki oraz świeża bazylia. Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić potrawy bez pomidorów, choć akurat one pojawiły się w tym daniu stosunkowo niedawno.

Pasta alla siracusana

Propozycja dla miłośników makaronu i wyrazistych smaków, których w tej potrawie dostarczają m.in. fileciki anchois oraz kapary.

Syrakuzy to włoskie miasto położone we wschodniej Sycylii, jednak jego historia związana jest przede wszystkim z Grecją. Powstało bowiem w VIII wieku przed naszą erą jako antyczna kolonia Dorów z Koryntu i szybko stało się szeroko promieniującym centrum kultury greckiej, która wpływała również na miejscową kuchnię.

Jednym z ulubionych dań mieszkańców starożytnych Syrakuz był bardzo cienki, długi makaron, smażony w łoju (zazwyczaj owczym) z dodatkiem… miodu, w kolejnych wiekach zastępowanego innymi dodatkami. Pasta alla siracusana powstała prawdopodobnie na początku XVIII w. To wtedy zaczęto podawać makaron z dwoma kluczowymi dla tej potrawy składnikami: filecikami anchois oraz przyrumienioną na patelni bułką tartą. Wzbogaca się ją także kaparami, szalotką oraz czosnkiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟