Jeden z najsmaczniejszych rejonów Europy. Raj dla wszystkich smakoszy

Zachwyca wyjątkowymi krajobrazami i wspaniałymi zabytkami, ale rzesze turystów przyciąga również tutejsza kuchnia, będąca mieszanką różnych tradycji kulinarnych: arabskich, greckich czy włoskich. Nieprzypadkowo Sycylia jest ojczyzną wielu pysznych potraw. Oto kilka z nich…

PeperonataPeperonata
Źródło zdjęć: © Getty Images | Wirestock

Peperonata

Prosty, smaczny i aromatyczny gulasz z pieczonych lub smażonych warzyw, przede wszystkim papryki, świetnie komponuje się z klopsikami i burgerami, ale jest również znakomitym dodatkiem do ryb, makaronów czy po prostu kanapek, gdyż peperonatę można jeść na ciepło albo zimno.

Bazę potrawy zawsze stanowi pieczona, smażona lub grillowana papryka oraz pomidory. Sycylijczycy chętnie dodają do niej również czarne oliwki i… przyrumienioną… bułkę tartą. Ważnym dodatkiem są też posiekane listki bazylii oraz ocet winny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tostowe roladki skrywają same smaczne kęski. Kiedy ich spróbujesz, nie będziesz chciał jeść nic innego

Cannoli

Chrupiące rurki skrywające wewnątrz pyszny krem na bazie serka ricotta z dodatkiem kandyzowanych owoców, to jeden z kulinarnych symboli Sycylii. Choć miejsce pochodzenia wielu włoskich specjałów często budzi kontrowersje i ożywione dyskusje, w przypadku tych słodkości nie ma wątpliwości. Nieprzypadkowo mieszkańcy innych zakątków Italii nazywają je cannoli siciliani.

Receptura tych pysznych ciasteczek narodziła się prawdopodobnie na przełomie IX i X wieku. Według jednych teorii były dziełem mistrzów cukiernictwa z pałaców muzułmańskich emirów, którzy władali wówczas wyspą. Inna wersja głosi, że kruche ciasteczka wypełnione ricottą i migdałami jako pierwsze zaczęły wypiekać mniszki z klasztoru w Erice, do dziś słynącego z wyrobu słodkości.

Cannoli
Cannoli © Getty Images | PfeifferV

Granita

Często mylona jest z sorbetem, jednak odróżnia się od niego charakterystyczną ziarnistą strukturą. Mieszkańcy Sycylii już kilka wieków temu odkryli, że zmrożona kawa lub sok owocowy to świetny pomysł na upały, na włoskiej wyspie granitę chętnie spożywa się nawet na… śniadanie.

Przez stulecia do jej mrożenia wykorzystywano śnieg zalegający na zboczach Etny i wielu innych miejscowych gór. Pozyskiwali go wyspecjalizowani robotnicy zwani "nevari". Był składowany w specjalnie wykopanych dołach przykrytych słomą, a następnie transportowany po całej wyspie, statkami lub na grzbietach osłów.

Początkowo granitę przyrządzano zazwyczaj z wody, cukru i soku cytrynowego. Z czasem narodziło się wiele innych wersji smakowych tego specjału: migdałowa, pistacjowa, kawowa, czekoladowa, brzoskwiniowa, jaśminowa czy ananasowa. Można się nimi raczyć w licznych sycylijskich lodziarniach i kawiarniach.

Caponata

Słodko-kwaśny gulasz warzywny może być samodzielnym daniem obiadowym, ale świetnie sprawdza się również jako dodatek do ryb i dań mięsnych czy po prostu sałatka.

Kiedy powstała receptura potrawy? Według niektórych teorii historycznych pomysł na caponatę wywodzi się z kuchni arabskiej i narodził się jeszcze w czasach, gdy wyspa znajdowała się we władaniu emirów (zostali wyparci w XI wieku). Jednak w źródłach pisanych specjał pojawił się po raz pierwszy dopiero w 1709 r., na kartach "Etimologicum Siculum". Autor dzieła, Joseph Vinci opisywał caponatę jako "sałatkę uzupełnioną różnymi mielonymi rzeczami".

W najbardziej tradycyjnej wersji, w caponacie muszą pojawić się: bakłażan, seler naciowy, cebula, kapary, oliwki oraz świeża bazylia. Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić potrawy bez pomidorów, choć akurat one pojawiły się w tym daniu stosunkowo niedawno.

Pasta alla siracusana

Propozycja dla miłośników makaronu i wyrazistych smaków, których w tej potrawie dostarczają m.in. fileciki anchois oraz kapary.

Syrakuzy to włoskie miasto położone we wschodniej Sycylii, jednak jego historia związana jest przede wszystkim z Grecją. Powstało bowiem w VIII wieku przed naszą erą jako antyczna kolonia Dorów z Koryntu i szybko stało się szeroko promieniującym centrum kultury greckiej, która wpływała również na miejscową kuchnię.

Jednym z ulubionych dań mieszkańców starożytnych Syrakuz był bardzo cienki, długi makaron, smażony w łoju (zazwyczaj owczym) z dodatkiem… miodu, w kolejnych wiekach zastępowanego innymi dodatkami. Pasta alla siracusana powstała prawdopodobnie na początku XVIII w. To wtedy zaczęto podawać makaron z dwoma kluczowymi dla tej potrawy składnikami: filecikami anchois oraz przyrumienioną na patelni bułką tartą. Wzbogaca się ją także kaparami, szalotką oraz czosnkiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają