Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Te klopsiki są o wiele lepsze i smakują całej rodzinie
Jeśli znudziły ci się kotlety mielone, zaskocz rodzinę pysznymi klopsikami. Głównym składnikiem wcale nie jest mięso mielone, a dorsz. Soczysta i aromatyczna ryba doskonale smakuje w połączeniu z marchewką i brokułem. Koniecznie wypróbujcie przepis.
01.09.2023 12:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli masz dość kotletów czy ryb smażonych w panierce, najwyższa pora, by urozmaicić codziennie menu. Z pomocą przychodzi przepis na pulpeciki z dorsza i warzyw. Przepis jest banalnie prosty, a lista składników bardzo krótka.
Klopsiki rybne to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Sprawdzą się szczególnie wtedy, kiedy dzieci nie przepadają za rybami. Klopsiki to sprytny sposób, by przemycić ryby w diecie najmłodszych. Klopsiki najlepiej smakują z frytkami i domowym sosem czosnkowym. Możemy je również podać z kaszą, ziemniakami czy ryżem i zestawem ulubionych surówek.
Przepis pochodzi z bloga "Kwelka gotuje". Z bloga dowiecie się również, jak przygotować marchewkowe curry z fasolką szparagową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rybne klopsiki z warzywami
Składniki:
- 270 g filetu z dorsza,
- pół brokuła,
- 3 marchewki,
- bułka,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- koperek.
Sposób przygotowania:
- Marchewki z brokułem gotujemy. Bułkę moczymy w wodzie. Rybę, cebulę i czosnek miksujemy.
- Ugotowane warzywa rozdrabniamy widelcem. Bułkę odciskamy z wody. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy przyprawy.
- Jeśli masa jest zbyt morka i klopsiki nie chcą się lepić, to można dodać trochę bułki tartej.
- Z masy formujemy klopsiki i smażymy na gorącym oleju. Świetnie smakują z sosem jogurtowo-majonezowym i frytkami.