Jest smaczny i bardzo zdrowy. Kosztuje grosze w porównaniu do dorsza

Ta ryba nie jest w Polsce zbyt popularna, chociaż pływa również w Bałtyku. Warto nieco się o niej dowiedzieć, bo jest nie tylko ultrazdrowa, ale i niedroga. Zapłacisz za nią mniej, niż za dorsza. A co zyskasz? Lista jest wyjątkowo długa.

Zębacz smugowy - ryba idealna? Dowiedz się, jak wpływa na organizm!Zębacz smugowy - ryba idealna? Dowiedz się, jak wpływa na organizm!
Źródło zdjęć: © canva.com

Chuda, niskokaloryczna, obłędnie pyszna i relatywnie tania. Taka właśnie jest ryba, o której istnieniu być może nawet nie słyszałeś. Zębacz smugowy, bo o nim tu mowa, może odstraszać nazwą, ale wszystkich powinien zachęcić swoim składem i właściwościami prozdrowotnymi. Podsumujmy to, bo warto mieć wszystko czarno na białym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten chlebek bananowy znika do ostatniego okruszka. Idealnie wilgotny, z delikatną nutą cynamonu

Zębacz smugowy — dlaczego warto go jeść?

Na polskim rynku rybnym istnieje wiele gatunków ryb, które, chociaż świetnie się prezentują, są modne i smaczne, nie powinny zbyt często pojawiać się w naszym menu. Schludna panga czy tilapia to w rzeczywistości mieszanina wody i substancji chemicznych, którymi te stworzenia są karmione w wietnamskich hodowlach. Niewiele lepiej (o ile w ogóle) prezentuje się łosoś hodowlany, często określany jako najbardziej toksyczne mięso świata.

Metody "produkcji" wspomnianych ryb sprawiają, że w ich mięsie próżno szukać pożądanych wartości odżywczych. Zupełnie inaczej wygląda zawartość zębacza smugowego. Ta ryba mogłaby startować w zawodach na oceanicznego mistera zdrowia i jakości.

Przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu (3 g na 100 g produktu), zębacz smugowy dostarcza organizmowi pokaźnej ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Dodatkowo ryba ta wyróżnia się dużym stężeniem witamin B6 i B12, a także minerałów: selenu, fosforu, cynku i magnezu. Nie brakuje w nim też białka, przez co staje się wartościowym posiłkiem w dietach sportowych i odchudzających.

Wszystkie wspomniane mikro i makroelementy sprawiają, że zębacz smugowy w niezwykle efektywny sposób wpływa na kondycję ludzkiego organizmu. Wzmacnia odporność, reguluje poziom złego cholesterolu, obniża stres, wspiera produkcję czerwonych krwinek i utrzymuje dobry stan skóry. Czy warto? Uznajmy to za pytanie retoryczne.

Zębacz smugowy pojawia się również w Bałtyku
Zębacz smugowy pojawia się również w Bałtyku © canva.com

Czy zębacza smugowego kupimy w sklepie?

Egzotyczna nazwa zębacza sprawia, że wiele osób może pomyśleć, że jest to ryba, którą niezwykle ciężko dostać w sklepie. Tymczasem rzeczywistość jest zupełnie inna. Zębacza kupimy nie tylko w sklepach rybnych; regularnie pojawia się też w popularnych dyskontach, gdzie kosztuje niespełna 40 zł/kg. Warto po niego sięgać, bo popyt sprawi, że pojawianie się zębacza w supermarketach będzie jeszcze częstsze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥