Jest smaczny i bardzo zdrowy. Kosztuje grosze w porównaniu do dorsza
Ta ryba nie jest w Polsce zbyt popularna, chociaż pływa również w Bałtyku. Warto nieco się o niej dowiedzieć, bo jest nie tylko ultrazdrowa, ale i niedroga. Zapłacisz za nią mniej, niż za dorsza. A co zyskasz? Lista jest wyjątkowo długa.
31.08.2023 15:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chuda, niskokaloryczna, obłędnie pyszna i relatywnie tania. Taka właśnie jest ryba, o której istnieniu być może nawet nie słyszałeś. Zębacz smugowy, bo o nim tu mowa, może odstraszać nazwą, ale wszystkich powinien zachęcić swoim składem i właściwościami prozdrowotnymi. Podsumujmy to, bo warto mieć wszystko czarno na białym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zębacz smugowy — dlaczego warto go jeść?
Na polskim rynku rybnym istnieje wiele gatunków ryb, które, chociaż świetnie się prezentują, są modne i smaczne, nie powinny zbyt często pojawiać się w naszym menu. Schludna panga czy tilapia to w rzeczywistości mieszanina wody i substancji chemicznych, którymi te stworzenia są karmione w wietnamskich hodowlach. Niewiele lepiej (o ile w ogóle) prezentuje się łosoś hodowlany, często określany jako najbardziej toksyczne mięso świata.
Metody "produkcji" wspomnianych ryb sprawiają, że w ich mięsie próżno szukać pożądanych wartości odżywczych. Zupełnie inaczej wygląda zawartość zębacza smugowego. Ta ryba mogłaby startować w zawodach na oceanicznego mistera zdrowia i jakości.
Przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu (3 g na 100 g produktu), zębacz smugowy dostarcza organizmowi pokaźnej ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Dodatkowo ryba ta wyróżnia się dużym stężeniem witamin B6 i B12, a także minerałów: selenu, fosforu, cynku i magnezu. Nie brakuje w nim też białka, przez co staje się wartościowym posiłkiem w dietach sportowych i odchudzających.
Wszystkie wspomniane mikro i makroelementy sprawiają, że zębacz smugowy w niezwykle efektywny sposób wpływa na kondycję ludzkiego organizmu. Wzmacnia odporność, reguluje poziom złego cholesterolu, obniża stres, wspiera produkcję czerwonych krwinek i utrzymuje dobry stan skóry. Czy warto? Uznajmy to za pytanie retoryczne.
Czy zębacza smugowego kupimy w sklepie?
Egzotyczna nazwa zębacza sprawia, że wiele osób może pomyśleć, że jest to ryba, którą niezwykle ciężko dostać w sklepie. Tymczasem rzeczywistość jest zupełnie inna. Zębacza kupimy nie tylko w sklepach rybnych; regularnie pojawia się też w popularnych dyskontach, gdzie kosztuje niespełna 40 zł/kg. Warto po niego sięgać, bo popyt sprawi, że pojawianie się zębacza w supermarketach będzie jeszcze częstsze.