Wrzuć wszystko do jednego garnka. W mig zrobisz obiad na kilka dni

Już za moment przekonasz się, że wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. I to na kilka dni!

To będzie sztos w każdym domuTo będzie sztos w każdym domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Viktorija
Marzena Pęcak

Brakuje ci pomysłów na ciekawy obiad? Dodatkowo sprawy nie ułatwiają twoi bliscy, którzy ciągle narzekają, że w kółko gotujesz to samo? Z dzisiejszym przepisem na pewno to zmienisz i to w ekspresowym tempie.

Dlatego też nie zwlekaj ani chwili dłużej i koniecznie zapoznaj się z tym artykułem do samego końca. Gwarantuję, że nie pożałujesz. Nie dość, że zrobisz pyszny obiad w prostyszybki sposób, to jeszcze cała rodzina na pewno będzie zachwycona. Skąd to wiem? W moim domu bohater dzisiejszego artykułu gości bardzo często i kiedy tylko pojawia się na stole, każdy prosi o dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Obiad jednogarnkowy to jest to

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest przygotowanie pysznego obiadu dosłownie w jednym garnku. Wszystko, co będziesz musiał zrobić, to pokroić składniki, dodać przyprawy oraz bulion, po czym wymieszać i po prostu odstawić mieszankę do gotowania. 

Nie dość, że nie będziesz musiał stać nad gorącą patelnią i smażyć po raz setny w tym miesiącu kotletów mielonych, to jeszcze całe danie przygotujesz w naprawdę minimalnej liczbie garnków. A co za tym idzie, po zakończonej pracy, nie będzie czekała na ciebie cała sterta naczyń do mycia. Jak sam więc widzisz, zalet jest zbyt wiele, abyś mógł przejść obok dzisiejszej receptury obojętnie.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Adobe Stock | Natalia Hanin

Jak zrobić pyszny gulasz mięsno-warzywny?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę podkreślić jeszcze jedną rzecz. Do przygotowania dzisiejszego przepisu użyjesz ulubionych składników, które na co dzień goszczą w naszych kuchniach. Tym samym masz pewność już na starcie, że każdy będzie zajadał się nimi ze smakiem. A, że samo danie jest bardzo pożywne i porcja też jest dosyć spora, domowy posiłek możesz wykorzystać w ciągu kilku dni

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 800 g mięsa (możesz użyć zarówno mięsa wołowego, wieprzowego, jak i drobiowego), 
  • 500 g pomidorów z puszki,
  • 800 ml domowego bulionu,
  • 400 g pieczarek,
  • 6 ziemniaków,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2-3 papryki,
  • 1/4 szkl. przecieru pomidorowego,
  • przyprawy: liść laurowy, słodka papryka, tymianek, sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania mięsa. W tym celu oczyść je i osusz, po czym podziel na mniejsze kawałki
  2. Następnie ustaw na palniku garnek, w którym zamierzasz przygotować gulasz i rozgrzej w nim trochę oleju. Kiedy tłuszcz nabierze już odpowiedniej temperatury, wrzuć do środka mięso i podsmaż je przez chwilę z każdej strony. Na koniec przenieś mięso do miski i odstaw je na bok.
  3. Teraz obierz pieczarki oraz ziemniaki, po czym pokrój je drobno. Na mniejsze kawałki podziel też papryki oraz ogórki kiszone
  4. Do tego samego garnka wrzuć obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Nie zapomnij też o obranych i przeciśniętych przez praskę ząbkach czosnku
  5. Po kilku minutach smażenia dodaj do środka wcześniej przygotowane warzywa. 
  6. Następnie do garnka powinno trafić ponownie wstępnie przygotowane mięso oraz pomidory z puszki
  7. Po kilku minutach duszenia wlej do garnka domowy bulion. Nie zapomnij też o przecierze pomidorowym oraz przyprawach. Użyj ich zgodnie ze swoimi upodobaniami kulinarnymi. 
  8. Tak przygotowaną mieszankę gotuj następnie ok. 2 godzin pod przykryciem na małym ogniu. I to wszystko, smacznego!

Jak już wspomniałam, gulasz jest bardzo pożywny, dlatego możesz serwować go solo. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go z domowym pieczywem. Oczywiście nie zapomnij również o świeżej natce pietruszki lub koperku. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę