Ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem. Na jednej porcji na pewno się nie skończy
Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Czujesz, że wszystko już ci się przejadło i potrzebujesz odkryć zupełnie coś nowego? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!
04.01.2024 | aktual.: 04.01.2024 11:48
Na pewno zgodzisz się ze mną, że przygotowanie obiadu, który będzie jednocześnie powiewem świeżości w każdej kuchni i zadowoli wszystkie podniebienia domowników to nie lada wyzwanie. Na szczęście masz mnie, a ja zawsze przyjdę z pomocą.
I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment poznasz genialny patent na pyszny obiad prosto z piekarnika. Jak się okazuje, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować niesamowite danie z dobrze znanych składników. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest odpowiednia forma podania całego posiłku. Co powiesz na kremowe łódeczki ziemniaczane z pysznym farszem na bazie mięsa mielonego i sera? Prawda, że brzmi pysznie?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oryginalny pomysł na obiad dla całej rodziny już czeka. Nikt nie będzie w stanie się mu oprzeć!
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego,
- 80 g tartego cheddara + 60 g sera do posypania,
- 1 jajko,
- 1/3 szkl. bułki tartej,
- 1/3 szkl. natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 3-4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. Najpierw je obieram, po czym gotuję w całości. Na koniec dzielę każde warzywo na pół, po czym wydrążam środek ziemniaków. Jako efekt końcowy ma powstać ziemniaczana łódka.
Krok 2. Następnie przygotowuję mięsny farsz. Aby go zrobić, łączę ze sobą mielone mięso wołowe, starty na tarce cheddar, bułkę tartą, jajko, posiekaną drobno natkę pietruszki, sól oraz pieprz.
Zawartość miski łączę przy pomocy dłoni, aby powstała idealna kombinacja smakowa. Zgromadzone smaki muszą bardzo dobrze się połączyć, żeby zachwycały smakiem już od pierwszego kęsa.
Krok 3. Z powstałej mieszanki formuję małe kulki, które następnie przekładam do ziemniaczanych łódeczek. Mięsny farsz dociskam przy pomocy rąk.
Krok 4. To jednak nie koniec pracy na dziś. Każdą ziemniaczaną łódeczkę z mięsnym farszem posypuję dodatkowo sporą warstwą żółtego sera.
Tak przygotowane łódeczki wkładam następnie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 5. Gotowe danie posypuję na koniec świeżą natki pietruszki. I to wszystko, można już zajadać pyszne ziemniaki z genialną niespodzianką w środku. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na obiad dla całej rodziny. Już niebawem pojawi się na twoim stole? Mam nadzieję, że tak!