Ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Czujesz, że wszystko już ci się przejadło i potrzebujesz odkryć zupełnie coś nowego? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!

Obiadowa uczta dla podniebienia już czeka
Obiadowa uczta dla podniebienia już czeka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

04.01.2024 | aktual.: 04.01.2024 11:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na pewno zgodzisz się ze mną, że przygotowanie obiadu, który będzie jednocześnie powiewem świeżości w każdej kuchni i zadowoli wszystkie podniebienia domowników to nie lada wyzwanie. Na szczęście masz mnie, a ja zawsze przyjdę z pomocą. 

I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment poznasz genialny patent na pyszny obiad prosto z piekarnika. Jak się okazuje, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować niesamowite danie z dobrze znanych składników. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest odpowiednia forma podania całego posiłku. Co powiesz na kremowe łódeczki ziemniaczane z pysznym farszem na bazie mięsa mielonego i sera? Prawda, że brzmi pysznie? 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oryginalny pomysł na obiad dla całej rodziny już czeka. Nikt nie będzie w stanie się mu oprzeć!

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego,
  • 80 g tartego cheddara + 60 g sera do posypania,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szkl. bułki tartej,
  • 1/3 szkl. natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 3-4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. Najpierw je obieram, po czym gotuję w całości. Na koniec dzielę każde warzywo na pół, po czym wydrążam środek ziemniaków. Jako efekt końcowy ma powstać ziemniaczana łódka

Najpierw zabieram się za ziemniaki
Najpierw zabieram się za ziemniaki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przygotowuję mięsny farsz. Aby go zrobić, łączę ze sobą mielone mięso wołowe, starty na tarce cheddar, bułkę tartą, jajko, posiekaną drobno natkę pietruszki, sól oraz pieprz. 

Czas na farsz w mięsnym wydaniu
Czas na farsz w mięsnym wydaniu© Licencjodawca | Pyszności

Zawartość miski łączę przy pomocy dłoni, aby powstała idealna kombinacja smakowa. Zgromadzone smaki muszą bardzo dobrze się połączyć, żeby zachwycały smakiem już od pierwszego kęsa. 

Krok 3. Z powstałej mieszanki formuję małe kulki, które następnie przekładam do ziemniaczanych łódeczek. Mięsny farsz dociskam przy pomocy rąk.

Pierwsza warstwa już jest
Pierwsza warstwa już jest© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec pracy na dziś. Każdą ziemniaczaną łódeczkę z mięsnym farszem posypuję dodatkowo sporą warstwą żółtego sera

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane łódeczki wkładam następnie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Krok 5. Gotowe danie posypuję na koniec świeżą natki pietruszki. I to wszystko, można już zajadać pyszne ziemniaki z genialną niespodzianką w środku. Smacznego! 

Pyszności przed duże P!
Pyszności przed duże P!© Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na obiad dla całej rodziny. Już niebawem pojawi się na twoim stole? Mam nadzieję, że tak!