Ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Czujesz, że wszystko już ci się przejadło i potrzebujesz odkryć zupełnie coś nowego? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!

Obiadowa uczta dla podniebienia już czekaObiadowa uczta dla podniebienia już czeka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Na pewno zgodzisz się ze mną, że przygotowanie obiadu, który będzie jednocześnie powiewem świeżości w każdej kuchni i zadowoli wszystkie podniebienia domowników to nie lada wyzwanie. Na szczęście masz mnie, a ja zawsze przyjdę z pomocą. 

I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment poznasz genialny patent na pyszny obiad prosto z piekarnika. Jak się okazuje, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować niesamowite danie z dobrze znanych składników. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest odpowiednia forma podania całego posiłku. Co powiesz na kremowe łódeczki ziemniaczane z pysznym farszem na bazie mięsa mielonego i sera? Prawda, że brzmi pysznie? 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Oryginalny pomysł na obiad dla całej rodziny już czeka. Nikt nie będzie w stanie się mu oprzeć!

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego,
  • 80 g tartego cheddara + 60 g sera do posypania,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szkl. bułki tartej,
  • 1/3 szkl. natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 3-4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaków. Najpierw je obieram, po czym gotuję w całości. Na koniec dzielę każde warzywo na pół, po czym wydrążam środek ziemniaków. Jako efekt końcowy ma powstać ziemniaczana łódka

Najpierw przygotowuję ziemniaki
Najpierw zabieram się za ziemniaki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przygotowuję mięsny farsz. Aby go zrobić, łączę ze sobą mielone mięso wołowe, starty na tarce cheddar, bułkę tartą, jajko, posiekaną drobno natkę pietruszki, sól oraz pieprz. 

Czas na farsz w mięsnym wydaniu
Czas na farsz w mięsnym wydaniu © Licencjodawca | Pyszności

Zawartość miski łączę przy pomocy dłoni, aby powstała idealna kombinacja smakowa. Zgromadzone smaki muszą bardzo dobrze się połączyć, żeby zachwycały smakiem już od pierwszego kęsa. 

Krok 3. Z powstałej mieszanki formuję małe kulki, które następnie przekładam do ziemniaczanych łódeczek. Mięsny farsz dociskam przy pomocy rąk.

Pierwsza warstwa już jest
Pierwsza warstwa już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec pracy na dziś. Każdą ziemniaczaną łódeczkę z mięsnym farszem posypuję dodatkowo sporą warstwą żółtego sera

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane łódeczki wkładam następnie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Krok 5. Gotowe danie posypuję na koniec świeżą natki pietruszki. I to wszystko, można już zajadać pyszne ziemniaki z genialną niespodzianką w środku. Smacznego! 

Pyszności przed duże P!
Pyszności przed duże P! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na obiad dla całej rodziny. Już niebawem pojawi się na twoim stole? Mam nadzieję, że tak!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok