Paszteciki piwowarów. Nie ma lepszej przekąski na imprezę sylwestrową
27.12.2023 11:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli szukasz pomysłu na przekąski imprezowe, które w sam raz sprawdzą się jako poczęstunek dla sylwestrowych gości, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Nic pyszniejszego i prostszego do przygotowania już dzisiaj nie zobaczysz!
Organizatorzy noworocznych imprez i posiadówek wiedzą, że to właśnie przed nimi stoi wyzwanie zapewnienia gościom przekąsek, po które każdy będzie chętnie sięgał przez cały wieczór. Chipsy, słodycze czy słone paluszki to być może obowiązkowy pakiet imprezowy, ale raczej nikt nie chciałby żywić się w sylwestra tylko nim. My również podpisujemy się pod tym rękami i nogami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To dlatego już od kilku dni spisujemy sobie najlepsze pomysły na smaczne przekąski, którymi poczęstujemy naszych gości podczas celebracji żegnania starego roku i witania nowego. Jednym z nich są paszteciki piwowarów — przepyszna przekąska z ciasta drożdżowego i farszu z kapusty kiszonej. Tego rodzaju potrawy można jeść bez końca. A czy nie o to właśnie chodzi podczas szykowania jedzenia na Sylwestra? Zobacz przepis i sam zobacz, jakie to wspaniałe!
Paszteciki piwowarów
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki drożdży typu instant,
- 1 szczypta soli,
- 80 ml ciepłego mleka,
- 30 g roztopionego masła.
Farsz:
- 200 g kapusty kiszonej,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka kminku mielonego,
- 1 łyżeczka kolendry mielonej,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Dodatkowo:
- mąka pszenna,
- jajko,
- sezam.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, drożdże, sól i mleko rozrób, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Następnie przygotowane ciasto rozwałkuj, przesmaruj stopionym masłem i zwiń w rulonik. Pokrój go na jednocentymetrowe kawałki i każdy z nich spłaszcz w dłoni.
- Teraz podsyp kawałki ciasta mąką i rozwałkuj.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Przełóż do garnka. Dodaj do niej poszatkowaną kapustę, zalej szklanką wody, dodaj przyprawy i gotuj przez kwadrans. Odcedź i ostudź.
- Na placuszki z ciasta wyłóż po łyżce farszu z kapusty. Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem. Złóż je, formując trójkąt. Rogi pozostaw delikatnie otwarte (woda będzie z nich parowała).
- Paszteciki posmaruj z wierzchu jajkiem i posyp sezamem. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku. Smacznego!