Paszteciki piwowarów. Nie ma lepszej przekąski na imprezę sylwestrową

Jeśli szukasz pomysłu na przekąski imprezowe, które w sam raz sprawdzą się jako poczęstunek dla sylwestrowych gości, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Nic pyszniejszego i prostszego do przygotowania już dzisiaj nie zobaczysz!

Paszteciki imprezowe. Zrób je na sylwestra!Paszteciki imprezowe. Zrób je na sylwestra!
Źródło zdjęć: © Canva | vm2002

Organizatorzy noworocznych imprez i posiadówek wiedzą, że to właśnie przed nimi stoi wyzwanie zapewnienia gościom przekąsek, po które każdy będzie chętnie sięgał przez cały wieczór. Chipsy, słodycze czy słone paluszki to być może obowiązkowy pakiet imprezowy, ale raczej nikt nie chciałby żywić się w sylwestra tylko nim. My również podpisujemy się pod tym rękami i nogami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zaskoczyć gości czymś wyjątkowym? Zrób ryżowe gniazdka z krewetkami, a nie pożałujesz

To dlatego już od kilku dni spisujemy sobie najlepsze pomysły na smaczne przekąski, którymi poczęstujemy naszych gości podczas celebracji żegnania starego roku i witania nowego. Jednym z nich są paszteciki piwowarów — przepyszna przekąska z ciasta drożdżowego i farszu z kapusty kiszonej. Tego rodzaju potrawy można jeść bez końca. A czy nie o to właśnie chodzi podczas szykowania jedzenia na Sylwestra? Zobacz przepis i sam zobacz, jakie to wspaniałe!

Paszteciki piwowarów

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki drożdży typu instant,
  • 1 szczypta soli,
  • 80 ml ciepłego mleka,
  • 30 g roztopionego masła.

Farsz:

  • 200 g kapusty kiszonej,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Dodatkowo:


  • mąka pszenna,
  • jajko,
  • sezam.

Sposób przygotowania:

Paszteciki przygotowuje się szybko i sprawnie, a smakują doskonale
Paszteciki przygotowuje się szybko i sprawnie, a smakują doskonale © Canva | ma-no
  1. Mąkę, drożdże, sól i mleko rozrób, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 20 minut.
  2. Następnie przygotowane ciasto rozwałkuj, przesmaruj stopionym masłem i zwiń w rulonik. Pokrój go na jednocentymetrowe kawałki i każdy z nich spłaszcz w dłoni.
  3. Teraz podsyp kawałki ciasta mąką i rozwałkuj.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Przełóż do garnka. Dodaj do niej poszatkowaną kapustę, zalej szklanką wody, dodaj przyprawy i gotuj przez kwadrans. Odcedź i ostudź.
  5. Na placuszki z ciasta wyłóż po łyżce farszu z kapusty. Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem. Złóż je, formując trójkąt. Rogi pozostaw delikatnie otwarte (woda będzie z nich parowała).
  6. Paszteciki posmaruj z wierzchu jajkiem i posyp sezamem. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża