Paszteciki piwowarów. Nie ma lepszej przekąski na imprezę sylwestrową

Jeśli szukasz pomysłu na przekąski imprezowe, które w sam raz sprawdzą się jako poczęstunek dla sylwestrowych gości, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Nic pyszniejszego i prostszego do przygotowania już dzisiaj nie zobaczysz!

Paszteciki imprezowe. Zrób je na sylwestra!Paszteciki imprezowe. Zrób je na sylwestra!
Źródło zdjęć: © Canva | vm2002

Organizatorzy noworocznych imprez i posiadówek wiedzą, że to właśnie przed nimi stoi wyzwanie zapewnienia gościom przekąsek, po które każdy będzie chętnie sięgał przez cały wieczór. Chipsy, słodycze czy słone paluszki to być może obowiązkowy pakiet imprezowy, ale raczej nikt nie chciałby żywić się w sylwestra tylko nim. My również podpisujemy się pod tym rękami i nogami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zaskoczyć gości czymś wyjątkowym? Zrób ryżowe gniazdka z krewetkami, a nie pożałujesz

To dlatego już od kilku dni spisujemy sobie najlepsze pomysły na smaczne przekąski, którymi poczęstujemy naszych gości podczas celebracji żegnania starego roku i witania nowego. Jednym z nich są paszteciki piwowarów — przepyszna przekąska z ciasta drożdżowego i farszu z kapusty kiszonej. Tego rodzaju potrawy można jeść bez końca. A czy nie o to właśnie chodzi podczas szykowania jedzenia na Sylwestra? Zobacz przepis i sam zobacz, jakie to wspaniałe!

Paszteciki piwowarów

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki drożdży typu instant,
  • 1 szczypta soli,
  • 80 ml ciepłego mleka,
  • 30 g roztopionego masła.

Farsz:

  • 200 g kapusty kiszonej,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Dodatkowo:


  • mąka pszenna,
  • jajko,
  • sezam.

Sposób przygotowania:

Paszteciki przygotowuje się szybko i sprawnie, a smakują doskonale
Paszteciki przygotowuje się szybko i sprawnie, a smakują doskonale © Canva | ma-no
  1. Mąkę, drożdże, sól i mleko rozrób, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 20 minut.
  2. Następnie przygotowane ciasto rozwałkuj, przesmaruj stopionym masłem i zwiń w rulonik. Pokrój go na jednocentymetrowe kawałki i każdy z nich spłaszcz w dłoni.
  3. Teraz podsyp kawałki ciasta mąką i rozwałkuj.
  4. Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Przełóż do garnka. Dodaj do niej poszatkowaną kapustę, zalej szklanką wody, dodaj przyprawy i gotuj przez kwadrans. Odcedź i ostudź.
  5. Na placuszki z ciasta wyłóż po łyżce farszu z kapusty. Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem. Złóż je, formując trójkąt. Rogi pozostaw delikatnie otwarte (woda będzie z nich parowała).
  6. Paszteciki posmaruj z wierzchu jajkiem i posyp sezamem. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej