Ta imprezowa sałatka praktycznie robi się sama. Nawet nie trzeba jej mieszać

Organizujesz imprezę w swoim domu? A może wybierasz się do znajomych na małą domówkę? Przygotuj genialną sałatkę z tego przepisu, a wszyscy zaniemówią z wrażenia. Taka jest dobra!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SophiaPics
Marzena Pęcak

Grudzień i styczeń to bardzo intensywny czas, wypełniony po brzegi wieloma spotkaniami towarzyskimi. Podczas tego typu wydarzeń nie może zabraknąć oczywiście pysznego jedzenia. I jeśli właśnie szukasz ciekawej inspiracji na genialne danie w imprezowym wydaniu, trafiłeś w odpowiednie miejsce. 

Tym razem przychodzę ze sprawdzonym patentem na genialną sałatkę, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Świetny na obiad dla całej rodziny

Jak impreza, to musi być i sałatka

Na pewno zgodzisz się ze mną, że imprezowe menu rządzi się swoimi prawami. Podane tego dnia jedzenie powinno być łatwe nie tylko w konsumpcji, ale i podziale na mniejsze porcje, aby każdy gość mógł skosztować domowych pyszności. Dlatego też na imprezowych stołach nie brakuje małych kanapeczek, mini roladek i kolorowych koreczków

Oczywiście w imprezowe menu świetnie wpisują się również sałatki, które w naszej kulturze towarzyszą nam przy wszystkich ważnych wydarzeniach — od chrzcin, po imieniny, domówki czy świąteczne spotkania w rodzinnym gronie. I tak się składa, że mam prawdziwą perełkę kulinarną, która idealnie odnajdzie się w tej roli. Nie dość, że znajdziesz w niej same rarytasy, to jeszcze samo przygotowanie potrawy jest czystą przyjemnością. 

Warstwowe sałatki świetnie smakują i fajnie się prezentują
Warstwowe sałatki świetnie smakują i fajnie się prezentują © Adobe Stock | nastyakamysheva

Warstwowa sałatka

Składniki:

Kurczak:

  • 2 filety z kurczaka,
  • ¼ szkl. oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki przyprawy gyros.

Pozostałe warstwy:

  • 1 czerwona cebula,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 sałata,
  • kilka czarnych oliwek. 

Sos: 

  • 240 g jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 ogórek,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kurczaka. W tym celu dokładnie go oczyść i osusz. Następnie podziel mięso na mniejsze kawałki, po czym zalej je oliwą z oliwek i dopraw do smaku przyprawą gyros.
  2. Tak przygotowane mięso odstaw pod przykryciem na godzinę do lodówki, po czym podsmaż je na złocisty kolor na rozgrzanej patelni. 
  3. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki sałatki. Warzywa dokładnie umyj, obierz w razie potrzeby i pokrój na mniejsze części. 
  4. Na koniec zrób domowy sos na bazie jogurtu greckiego. W tym celu połącz ze sobą nabiał, pokrojonego drobno zielonego ogórka, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj
  5. Na blacie kuchennym umieść dużą miskę. Na spodzie rozprowadź wcześniej przygotowane kawałki kurczaka. 
  6. Bezpośrednio na kurczaku stwórz kolejne warstwy z: czerwonej cebuli, pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych oraz kukurydzy.
  7. Na warzywach rozprowadź sporą warstwę domowego sosu. Po czym dodaj na koniec sałatę oraz oliwki. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej