PrzepisSałatkiTa imprezowa sałatka praktycznie robi się sama. Nawet nie trzeba jej mieszać

Ta imprezowa sałatka praktycznie robi się sama. Nawet nie trzeba jej mieszać

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SophiaPics
30.12.2023 16:27, aktualizacja: 31.12.2023 13:02

Organizujesz imprezę w swoim domu? A może wybierasz się do znajomych na małą domówkę? Przygotuj genialną sałatkę z tego przepisu, a wszyscy zaniemówią z wrażenia. Taka jest dobra!

Grudzień i styczeń to bardzo intensywny czas, wypełniony po brzegi wieloma spotkaniami towarzyskimi. Podczas tego typu wydarzeń nie może zabraknąć oczywiście pysznego jedzenia. I jeśli właśnie szukasz ciekawej inspiracji na genialne danie w imprezowym wydaniu, trafiłeś w odpowiednie miejsce. 

Tym razem przychodzę ze sprawdzonym patentem na genialną sałatkę, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak impreza, to musi być i sałatka

Na pewno zgodzisz się ze mną, że imprezowe menu rządzi się swoimi prawami. Podane tego dnia jedzenie powinno być łatwe nie tylko w konsumpcji, ale i podziale na mniejsze porcje, aby każdy gość mógł skosztować domowych pyszności. Dlatego też na imprezowych stołach nie brakuje małych kanapeczek, mini roladek i kolorowych koreczków

Oczywiście w imprezowe menu świetnie wpisują się również sałatki, które w naszej kulturze towarzyszą nam przy wszystkich ważnych wydarzeniach — od chrzcin, po imieniny, domówki czy świąteczne spotkania w rodzinnym gronie. I tak się składa, że mam prawdziwą perełkę kulinarną, która idealnie odnajdzie się w tej roli. Nie dość, że znajdziesz w niej same rarytasy, to jeszcze samo przygotowanie potrawy jest czystą przyjemnością. 

Warstwowe sałatki świetnie smakują i fajnie się prezentują
Warstwowe sałatki świetnie smakują i fajnie się prezentują© Adobe Stock | nastyakamysheva

Warstwowa sałatka 

Składniki:

Kurczak:

  • 2 filety z kurczaka,
  • ¼ szkl. oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki przyprawy gyros.

Pozostałe warstwy:

  • 1 czerwona cebula,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 sałata,
  • kilka czarnych oliwek. 

Sos: 

  • 240 g jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 ogórek,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kurczaka. W tym celu dokładnie go oczyść i osusz. Następnie podziel mięso na mniejsze kawałki, po czym zalej je oliwą z oliwek i dopraw do smaku przyprawą gyros.
  2. Tak przygotowane mięso odstaw pod przykryciem na godzinę do lodówki, po czym podsmaż je na złocisty kolor na rozgrzanej patelni. 
  3. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki sałatki. Warzywa dokładnie umyj, obierz w razie potrzeby i pokrój na mniejsze części. 
  4. Na koniec zrób domowy sos na bazie jogurtu greckiego. W tym celu połącz ze sobą nabiał, pokrojonego drobno zielonego ogórka, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj
  5. Na blacie kuchennym umieść dużą miskę. Na spodzie rozprowadź wcześniej przygotowane kawałki kurczaka. 
  6. Bezpośrednio na kurczaku stwórz kolejne warstwy z: czerwonej cebuli, pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych oraz kukurydzy.
  7. Na warzywach rozprowadź sporą warstwę domowego sosu. Po czym dodaj na koniec sałatę oraz oliwki. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także