Super tani i pyszny obiad jednogarnkowy z pieczonych warzyw. Nie wymaga żadnego wysiłku
Szybki i tani obiad? To możliwe! W takim przypadku idealnie sprawdzą się dania jednogarnkowe. Wykorzystasz tu swoje ulubione dodatki, a pyszne i pożywne dania przygotujesz w dosłownie parę chwil. Poznaj przepis na pieczone warzywa z kaszą kuskus.
13.11.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:18
Kasza kuskus - przygotuj z nią swój tani obiad!
Szalejąca inflacja powoduje, że większość z nas poszukuje pomysłów na tani obiad, który można przygotować przede wszystkim z łatwo dostępnych i stosunkowo tanich składników. Tak się składa, że do takiej kategorii, na pewno można zaliczyć kaszę kuskus, z której przygotujemy nasze danie jednogarnkowe. W połączeniu z ulubionymi warzywami smakuje obłędnie. Co ważne, jest pożywnym i szybkim obiadem, który możesz przygotować na tygodniu, po powrocie ze szkoły lub pracy.
Kasza kuskus, która jest podstawą naszego taniego obiadu, to niezwykle smaczna kasza, która pochodzi z Afryki Północnej. Jej głównym atutem jest przede wszystkim smak i szybkość przygotowania. Zawiera dużą ilość białka, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w wegańskim menu. Oprócz tego jest bogata również w żelazo, fosfor, sód i wapń. Nie wpływa obciążająco na układ pokarmowy i jest cennym źródłem błonnika. Kuskus zalecany jest również dla kobiet w ciąży. Jej przygotowanie to parę chwil. Wystarczy wsypać kaszę do miski i zalać wrzątkiem.
Jaki przygotować tani obiad z kaszą kuskus i warzywami?
Kuskus + ulubione składniki = tani obiad. Kierując się tą zasadą, postanowiliśmy zaprezentować Wam przepis na pieczone warzywa z kaszą kuskus.
Składniki:
- kasza kuskus
- ulubione warzywa (np. cukinia, szparagi, papryka, ziemniaki, marchew)
- cebula
- pomidorki koktajlowe
- szklanka bulionu
- sos czosnkowo-ziołowy
- oliwa
- ocet
- świeże zioła
- przyprawy.
Sposób przygotowania:
To nie tylko tani obiad, ale również świetny pomysł na danie jednogarnkowe. Rozpoczynamy od przygotowania warzyw, które obieramy, oczyszczamy i następnie podpiekamy w piekarniku. Skrapiamy oliwą, octem i przyprawiamy. Te większe fragmenty, można z powodzeniem pokroić na mniejsze kawałki. Kolejny krok to przygotowanie naszej kaszy - wsypujemy ją do miski, zalewamy bulionem i dokładnie mieszamy. Następnie zakrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy na kilka minut.
Powracamy do naszych warzyw. Dodajemy do nich pokrojoną cebulę i pomidorki koktajlowe, a następnie z powrotem wkładamy do piekarnika, aż cebula zmięknie. Na talerze przekładamy kaszę, na jej środku robimy wgłębienie i przekładamy warzywa. Wszystko polewamy sosem i dodajemy świeżą bazylię. Nasz tani obiad jest już gotowy. Smacznego!
Więcej inspiracji na szybkie i tanie obiady? Proszę bardzo! Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pierś z kurczaka z cukinią i pomidorkami koktajlowymi: