Bakłażanowa uczta w genialnym wydaniu. Od samego patrzenia można zgłodnieć
Nie masz pomysłu na wykorzystanie bakłażana w swojej kuchni? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które na pewno skradnie serce największego niejadka. I to od pierwszego kęsa!
01.01.2024 | aktual.: 01.01.2024 10:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni w równym stopniu jak ja, dzisiejszy przepis na pewno ci się spodoba. Nie dość, że przygotujesz coś smacznego i ciekawego, to jeszcze będzie to zupełna nowinka w twojej kuchni.
W głównej roli wystąpi dziś przepyszny bakłażan. Chyba zgodzisz się ze mną, że bardzo często traktujemy to warzywo po macoszemu, a to duży błąd, bo drzemie w nim ogromny potencjał. Po pierwsze, można znaleźć w nim zarówno witaminy z grupy B, witaminę C oraz K, jak i minerały takie jak: potas, wapń, fosfor czy magnez. To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś, bo bakłażan zawiera bardzo mało kalorii, a jednocześnie jest genialnym źródłem cennego błonnika. Jak sam więc widzisz, warto wprowadzić fioletowe warzywo do codziennej diety.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotuj bakłażana w takiej formie, a wszyscy zaniemówią z wrażenia. Po prostu nie ma innej opcji!
Składniki:
- 2-3 bakłażany,
- 1 łyżka octu + woda,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebulka dymka,
- 1 papryczka chili,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bakłażanów. W tym celu dzielę warzywa na mniejsze kawałki, po czym przekładam je do miski wypełnione wodą z dodatkiem octu. Bakłażany w takim wydaniu przykrywam na koniec miską na 10 minut, aby wszystkie warzywa znalazły się pod powierzchnią wody.
Po co to robię? Otóż dzięki tej prostej sztuczce warzywa nie stracą swojego pięknego koloru i nie zaczną niepotrzebnie brązowieć.
Krok 2. Po 10 minutach ustawiam na palniku garnek z parowarem. Przekładam do środka wstępnie przygotowane kawałki bakłażanów i gotuję je na parze przez 10 minut.
Krok 3. W międzyczasie robię też sos, łącząc ze sobą sos sojowy oraz cukier. Składniki mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 4. Ugotowane na parze kawałki bakłażana przekładam do formy na tartę. Po czym dodaję dodatki: obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną drobno cebulkę dymkę, papryczkę chili oraz wcześniej przygotowany sos.
Krok 5. I to wszystko, danie jest już gotowe do serwowania. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Napisz też, jak często w twojej kuchni pojawia się bakłażan i w jaki sposób go wykorzystujesz. W końcu ciekawych pomysłów na smaczny posiłek z udziałem bakłażana nigdy za wiele!