Domowa oranżada bez chemicznych dodatków. Wystarczy, że zagotujesz pomarańcze

Pyszna i pełna prawdziwie pomarańczowego smaku domowa oranżada wywoła uśmiech nie tylko na twarzach najmłodszych. Pozbawiona jest sztucznych dodatków, a składa się wyłącznie z owoców i odrobiny słodzidła. Sprawdź, jak w kilku łatwych krokach przygotować ten napój.

Jak zrobić domową oranżadę? Jak zrobić domową oranżadę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zamiast sklepowego ulepu o nie najlepszym składzie podaj najbliższym, zwłaszcza dzieciom, pyszną oranżadę domowej roboty. Teraz, kiedy w sklepach trwają promocje na pomarańcze, możesz przygotować smaczny napój w stylu Fanty. Koniecznie zobacz ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Jak zrobić domową oranżadę?

Przygotowanie domowej roboty oranżady nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w pokaźny zapas cytrusów - pomarańczy i cytryn, ale też mandarynek czy nawet grejpfrutów (w zależności od upodobań). Domowa oranżada nie jest tak nafaszerowana cukrem, który w kupnych produktach występować może pod kilkoma, niekoniecznie wskazującymi na słodzidło, nazwami.

Domowej roboty oranżadę możesz podać z kostkami lodu i odświeżającą miętą, natomiast dzieciom bardziej spodoba się wersja napoju w stylu Fanty czy Mirindy, czyli gazowana. Po prostu nie rozcieńczaj przygotowanego soku/syropu, a taki koncentrat wymieszaj z wodą gazowaną.

Domowa oranżada pomarańczowa
Domowa oranżada pomarańczowa © Adobe Stock

Domowa oranżada pomarańczowa. Przepis

Składniki:

  • 5 kg pomarańczy,
  • 200 g cukru,
  • 3 cytryny,
  • 5 l wody,
  • 1 torebka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  1. Szczoteczką z twardym włosiem wyszoruj pomarańcze. Najpierw zanurz szczotkę w wodzie, a następnie nabierz na nią troszkę sody i dokładnie wyczyść skórkę cytrusów, po czym opłucz owoce pod bieżącą wodą (zobacz, jak pozbyć się chemii ze skórki cytrusów).
  2. Owoce obierz ze skórki, a ze skórek wytnij białe części.
  3. Pomarańcze i cytryny pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka razem ze skórkami. Zaje całość wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
  4. Po tym czasie zblenduj całość na mus i przelej przez sitko, by uzyskać klarowny sok. Jeśli będzie bardzo gęsty, dolej wody.
  5. Powstały sok wymieszaj z cukrem i podgrzej, by cukier się rozpuścił. Doprowadź do wrzenia.
  6. Gotowy sok, jeszcze gorący, rozlej do czystych butelek i szczelnie zakręć.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej