PrzepisNapojeDomowa oranżada bez chemicznych dodatków. Wystarczy, że zagotujesz pomarańcze

Domowa oranżada bez chemicznych dodatków. Wystarczy, że zagotujesz pomarańcze

Jak zrobić domową oranżadę?
Jak zrobić domową oranżadę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
30.12.2023 11:56, aktualizacja: 30.12.2023 14:16

Pyszna i pełna prawdziwie pomarańczowego smaku domowa oranżada wywoła uśmiech nie tylko na twarzach najmłodszych. Pozbawiona jest sztucznych dodatków, a składa się wyłącznie z owoców i odrobiny słodzidła. Sprawdź, jak w kilku łatwych krokach przygotować ten napój.

Zamiast sklepowego ulepu o nie najlepszym składzie podaj najbliższym, zwłaszcza dzieciom, pyszną oranżadę domowej roboty. Teraz, kiedy w sklepach trwają promocje na pomarańcze, możesz przygotować smaczny napój w stylu Fanty. Koniecznie zobacz ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić domową oranżadę?

Przygotowanie domowej roboty oranżady nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w pokaźny zapas cytrusów - pomarańczy i cytryn, ale też mandarynek czy nawet grejpfrutów (w zależności od upodobań). Domowa oranżada nie jest tak nafaszerowana cukrem, który w kupnych produktach występować może pod kilkoma, niekoniecznie wskazującymi na słodzidło, nazwami.

Domowej roboty oranżadę możesz podać z kostkami lodu i odświeżającą miętą, natomiast dzieciom bardziej spodoba się wersja napoju w stylu Fanty czy Mirindy, czyli gazowana. Po prostu nie rozcieńczaj przygotowanego soku/syropu, a taki koncentrat wymieszaj z wodą gazowaną.

Domowa oranżada pomarańczowa
Domowa oranżada pomarańczowa© Adobe Stock

Domowa oranżada pomarańczowa. Przepis

Składniki:

  • 5 kg pomarańczy,
  • 200 g cukru,
  • 3 cytryny,
  • 5 l wody,
  • 1 torebka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  1. Szczoteczką z twardym włosiem wyszoruj pomarańcze. Najpierw zanurz szczotkę w wodzie, a następnie nabierz na nią troszkę sody i dokładnie wyczyść skórkę cytrusów, po czym opłucz owoce pod bieżącą wodą (zobacz, jak pozbyć się chemii ze skórki cytrusów).
  2. Owoce obierz ze skórki, a ze skórek wytnij białe części.
  3. Pomarańcze i cytryny pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka razem ze skórkami. Zaje całość wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
  4. Po tym czasie zblenduj całość na mus i przelej przez sitko, by uzyskać klarowny sok. Jeśli będzie bardzo gęsty, dolej wody.
  5. Powstały sok wymieszaj z cukrem i podgrzej, by cukier się rozpuścił. Doprowadź do wrzenia.
  6. Gotowy sok, jeszcze gorący, rozlej do czystych butelek i szczelnie zakręć.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także