Domowa oranżada bez chemicznych dodatków. Wystarczy, że zagotujesz pomarańcze
Pyszna i pełna prawdziwie pomarańczowego smaku domowa oranżada wywoła uśmiech nie tylko na twarzach najmłodszych. Pozbawiona jest sztucznych dodatków, a składa się wyłącznie z owoców i odrobiny słodzidła. Sprawdź, jak w kilku łatwych krokach przygotować ten napój.
30.12.2023 | aktual.: 30.12.2023 14:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zamiast sklepowego ulepu o nie najlepszym składzie podaj najbliższym, zwłaszcza dzieciom, pyszną oranżadę domowej roboty. Teraz, kiedy w sklepach trwają promocje na pomarańcze, możesz przygotować smaczny napój w stylu Fanty. Koniecznie zobacz ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić domową oranżadę?
Przygotowanie domowej roboty oranżady nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w pokaźny zapas cytrusów - pomarańczy i cytryn, ale też mandarynek czy nawet grejpfrutów (w zależności od upodobań). Domowa oranżada nie jest tak nafaszerowana cukrem, który w kupnych produktach występować może pod kilkoma, niekoniecznie wskazującymi na słodzidło, nazwami.
Domowej roboty oranżadę możesz podać z kostkami lodu i odświeżającą miętą, natomiast dzieciom bardziej spodoba się wersja napoju w stylu Fanty czy Mirindy, czyli gazowana. Po prostu nie rozcieńczaj przygotowanego soku/syropu, a taki koncentrat wymieszaj z wodą gazowaną.
Domowa oranżada pomarańczowa. Przepis
Składniki:
- 5 kg pomarańczy,
- 200 g cukru,
- 3 cytryny,
- 5 l wody,
- 1 torebka sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
- Szczoteczką z twardym włosiem wyszoruj pomarańcze. Najpierw zanurz szczotkę w wodzie, a następnie nabierz na nią troszkę sody i dokładnie wyczyść skórkę cytrusów, po czym opłucz owoce pod bieżącą wodą (zobacz, jak pozbyć się chemii ze skórki cytrusów).
- Owoce obierz ze skórki, a ze skórek wytnij białe części.
- Pomarańcze i cytryny pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka razem ze skórkami. Zaje całość wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
- Po tym czasie zblenduj całość na mus i przelej przez sitko, by uzyskać klarowny sok. Jeśli będzie bardzo gęsty, dolej wody.
- Powstały sok wymieszaj z cukrem i podgrzej, by cukier się rozpuścił. Doprowadź do wrzenia.
- Gotowy sok, jeszcze gorący, rozlej do czystych butelek i szczelnie zakręć.