Niesamowita tarta z camembertem i gruszką to idealna przekąska na zimowe wieczory
Jak przetrwać długie zimowe wieczory? Oczywiście przy pomocy genialnych przekąsek w wydaniu na ciepło. I tak się składa, że mam wyjątkowy przepis, który sprawdzi się w tej roli idealnie!
01.12.2023 | aktual.: 01.12.2023 14:27
Jeśli śledzisz nasze działania od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że z nami nuda w kuchni na pewno ci nie grozi. U nas zawsze coś się dzieje. I nie inaczej będzie i tym razem!
Co powiesz na genialną tartę z ciasta filo w formie uroczej harmonijki z pysznymi dodatkami? Będzie to soczysta gruszka i kremowy ser pleśniowy. To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Idealnym uzupełnieniem okaże się tu jajeczno-śmietankowa kombinacja. Takiemu połączeniu nie można odmówić. Po prostu nie ma takiej opcji!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czas na zimową tarte z ciasta filo z dodatkiem gruszki i sera pleśniowego. Palce lizać!
Składniki:
- 5 arkuszy ciasta filo,
- 40 g roztopionego masła,
- 2 gruszki,
- 300 g sera pleśniowego,
- 3 jaja,
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania podstawowego składnika, a mianowicie ciasta filo. Każdy arkusz składam w harmonijkę, po czym wypełniam nim formę do pieczenia. W moim przypadku wystarczyło 5 arkuszy do wypełnienia formy.
Krok 2. Następnie wkładam kawałek masła na chwilę do mikrofalówki, aby je rozpuścić. Produkt w takiej formie rozprowadzam bezpośrednio na arkuszach ciasta filo. Do tego celu wykorzystuję pędzelek kuchenny, który sprawdza się w tej roli idealnie.
Krok 3. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Następnie dzielę ser pleśniowy na mniejsze kawałki. To samo dotyczy gruszek. Kroję je w cienkie plastry. Tak przygotowane produkty wkładam naprzemiennie pomiędzy kieszonkami, jakie powstały po złożeniu ciasta filo w harmonijkę.
Krok 4. Czas na jajeczno-kremową mieszankę. W tym celu mieszam ze sobą jajka i śmietankę. Nie zapominam też o dodatku soli oraz pieprzu. Całość mieszam na koniec przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 5. Mieszankę przelewam bezpośrednio na tartę, po czym całość posypuję suszonym tymiankiem. Tak przygotowane danie wstawiam następnie do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotową tartę serwuję na ciepło z dodatkiem świeżej gałązki tymianku. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej tarcie. Lubisz gruszki? A może jesteś miłośnikiem sera pleśniowego? W dzisiejszej przekąsce znajdziesz oba te smaki.