PrzepisPrzekąskiNiesamowita tarta z camembertem i gruszką to idealna przekąska na zimowe wieczory

Niesamowita tarta z camembertem i gruszką to idealna przekąska na zimowe wieczory

Jak przetrwać długie zimowe wieczory? Oczywiście przy pomocy genialnych przekąsek w wydaniu na ciepło. I tak się składa, że mam wyjątkowy przepis, który sprawdzi się w tej roli idealnie!

Tarta w takim wydaniu to prawdziwe mistrzostwo!
Tarta w takim wydaniu to prawdziwe mistrzostwo!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli śledzisz nasze działania od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że z nami nuda w kuchni na pewno ci nie grozi. U nas zawsze coś się dzieje. I nie inaczej będzie i tym razem! 

Co powiesz na genialną tartę ciasta filo w formie uroczej harmonijki z pysznymi dodatkami? Będzie to soczysta gruszkakremowy ser pleśniowy. To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Idealnym uzupełnieniem okaże się tu jajeczno-śmietankowa kombinacja. Takiemu połączeniu nie można odmówić. Po prostu nie ma takiej opcji!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta z gruszką i camembertem. Smakuje obłędnie

Czas na zimową tarte z ciasta filo z dodatkiem gruszki i sera pleśniowego. Palce lizać!

Składniki:

  • 5 arkuszy ciasta filo,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 2 gruszki,
  • 300 g sera pleśniowego,
  • 3 jaja,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania podstawowego składnika, a mianowicie ciasta filo. Każdy arkusz składam w harmonijkę, po czym wypełniam nim formę do pieczenia. W moim przypadku wystarczyło 5 arkuszy do wypełnienia formy. 

Formę do pieczenia wypełnij kilkoma arkuszami ciasta filo
Formę do pieczenia wypełnij kilkoma arkuszami ciasta filo© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie wkładam kawałek masła na chwilę do mikrofalówki, aby je rozpuścić. Produkt w takiej formie rozprowadzam bezpośrednio na arkuszach ciasta filo. Do tego celu wykorzystuję pędzelek kuchenny, który sprawdza się w tej roli idealnie. 

Czas dodać roztopione masło
Czas dodać roztopione masło© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Następnie dzielę ser pleśniowy na mniejsze kawałki. To samo dotyczy gruszek. Kroję je w cienkie plastry. Tak przygotowane produkty wkładam naprzemiennie pomiędzy kieszonkami, jakie powstały po złożeniu ciasta filo w harmonijkę. 

Tartę wypełnij serem pleśniowym i gruszką
Tartę wypełnij serem pleśniowym i gruszką© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Czas na jajeczno-kremową mieszankę. W tym celu mieszam ze sobą jajka i śmietankę. Nie zapominam też o dodatku soli oraz pieprzu. Całość mieszam na koniec przy pomocy kuchennej rózgi

Powstała mieszanka ma być jednolita
Powstała mieszanka ma być jednolita© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Mieszankę przelewam bezpośrednio na tartę, po czym całość posypuję suszonym tymiankiem. Tak przygotowane danie wstawiam następnie do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza. 

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotową tartę serwuję na ciepło z dodatkiem świeżej gałązki tymianku. Smacznego!

Pycha!
Pycha!© Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej tarcie. Lubisz gruszki? A może jesteś miłośnikiem sera pleśniowego? W dzisiejszej przekąsce znajdziesz oba te smaki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideotarta na słono

Wybrane dla Ciebie