Lekarz codziennie gotuje na obiad taką zupę. Jest naszpikowana witaminą życia

Zupa z boczniaków to pyszna propozycja na zdrowy i rozgrzewający obiad.

Zupa z boczniaków - PysznościZupa z boczniaków - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Marek Skoczylas TV
Ewa Malinowska

Boczniaki to świetne źródło ergotioneiny, nazywanej również witaminą życia. JEst silnym przeciwutleniaczem, który przechodzi przez barierę krew-mózg i chroni nasz mózg przed rozwojem chorób takich jak Parkinson czy Alzheimer. Aby maksymalnie skorzystać z prozdrowotnych właściwości zupy, warto przygotowywać ją raz na tydzień lub dwa tygodnie. Dzięki temu w organizmie stale utrzymywać się będzie odpowiedni poziom ergotioneiny, który wzmocni ochronę przed chorobami przewlekłymi. Włączenie do diety produktów zawierających ten przeciwutleniacz, poleca Marek Skoczylas, lekarz stomatolog oraz pasjonat medycyny ogólnej, fitofarmakologii, biochemii oraz flory bakteryjnej.

Zupa z boczniaków

Zupa ta jest nie tylko bardzo zdrowa, ale przede wszystkim też smaczna, dzięki czemu specjalnie nie trzeba nikogo zachęcać do jedzenia.

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 średnia marchewka,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 cebula,
  • 3 pomidory obrane ze skórki,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki pokrój w paski. Wrzuć do garnka z 2 łyżkami oliwy i podsmaż na średniej mocy palnika.
  2. Marchewkę pokrój w talarki, cebulę w pióra.
  3. Cebulę podsmaż na patelni z oliwą, aż się zeszkli. Dorzuć marchewkę i podsmażaj przez 3-4 minuty.
  4. Do warzyw dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
  5. Do gotujących się boczniaków wlej bulion oraz przyprawy: ziele angielskie, czosnek, liście laurowe oraz tymianek.
  6. Dorzuć warzywa z patelni i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  7. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory bez skórki i dopraw zupę słodką oraz ostrą papryką, solą i pieprzem. Przykryj zupę i duś przez 20 minut.
  8. Po tym czasie dodaj zahartowaną śmietanę.
Zupa z boczniaków
Zupa z boczniaków © YouTube | Marek Skoczylas TV

Do dekoracji użyj świeżej natki pietruszki. Podawaj na gorąco. Smacznego!

Zupa z BOCZNIAKÓW z witaminą życia. Przepis.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi