Lekarz codziennie gotuje na obiad taką zupę. Jest naszpikowana witaminą życia
Zupa z boczniaków to pyszna propozycja na zdrowy i rozgrzewający obiad.
23.11.2023 12:21
Boczniaki to świetne źródło ergotioneiny, nazywanej również witaminą życia. JEst silnym przeciwutleniaczem, który przechodzi przez barierę krew-mózg i chroni nasz mózg przed rozwojem chorób takich jak Parkinson czy Alzheimer. Aby maksymalnie skorzystać z prozdrowotnych właściwości zupy, warto przygotowywać ją raz na tydzień lub dwa tygodnie. Dzięki temu w organizmie stale utrzymywać się będzie odpowiedni poziom ergotioneiny, który wzmocni ochronę przed chorobami przewlekłymi. Włączenie do diety produktów zawierających ten przeciwutleniacz, poleca Marek Skoczylas, lekarz stomatolog oraz pasjonat medycyny ogólnej, fitofarmakologii, biochemii oraz flory bakteryjnej.
Zupa z boczniaków
Zupa ta jest nie tylko bardzo zdrowa, ale przede wszystkim też smaczna, dzięki czemu specjalnie nie trzeba nikogo zachęcać do jedzenia.
Składniki:
- 400 g boczniaków,
- 1 czerwona papryka,
- 1 średnia marchewka,
- 100 ml śmietany,
- 1 cebula,
- 3 pomidory obrane ze skórki,
- 3-4 liście laurowe,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Boczniaki pokrój w paski. Wrzuć do garnka z 2 łyżkami oliwy i podsmaż na średniej mocy palnika.
- Marchewkę pokrój w talarki, cebulę w pióra.
- Cebulę podsmaż na patelni z oliwą, aż się zeszkli. Dorzuć marchewkę i podsmażaj przez 3-4 minuty.
- Do warzyw dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
- Do gotujących się boczniaków wlej bulion oraz przyprawy: ziele angielskie, czosnek, liście laurowe oraz tymianek.
- Dorzuć warzywa z patelni i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- Dodaj pokrojone w kostkę pomidory bez skórki i dopraw zupę słodką oraz ostrą papryką, solą i pieprzem. Przykryj zupę i duś przez 20 minut.
- Po tym czasie dodaj zahartowaną śmietanę.
Do dekoracji użyj świeżej natki pietruszki. Podawaj na gorąco. Smacznego!