Kiedy szwagierka stawia na stole orzechowca, goście aż piszczą z zachwytu

Gdy spróbujesz tego ciasta po raz pierwszy to... nie uwierzysz. Ten smak, ta konsystencja, to istne kulinarne cudo, na dodatek stworzone bez użycia piekarnika. Tak właśnie prezentuje się orzechowiec bez pieczenia — ciasto, które w mig staje się hitem na każdej imprezie. Pozwól mu podbić tegoroczne święta, a nie pożałujesz!

Orzechowiec bez pieczenia sprawdzi się na każdym rodzinnym przyjęciuOrzechowiec bez pieczenia sprawdzi się na każdym rodzinnym przyjęciu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | baibaz

Stworzenie tradycyjnych dwunastu potraw bożonarodzeniowych to nie przelewki. Wie to każdy, kto został wyznaczony do tego szlachetnego zadania — zostania wigilijnym gospodarzem. Podczas tego uwijania się jak małe mróweczki przyda nam się każde wsparcie, a doskonałą formą takiej pomocnej dłoni jest przepis na orzechowiec bez pieczenia — ciasto, które nie wymaga dużo pracy i nakładu czasu.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

To zresztą nie pierwsze ciasto bez pieczenia, które mnie zachwyca. Trzeba mu jednak oddać to, że wygląda ono tak dostojnie, że wszyscy pomyślą, że pochodzi z cukierni i kosztowało krocie. Sam tak pomyślałem, kiedy pierwszy raz je zobaczyłem, ale szwagierka szybko wyprowadziła mnie z błędu. Jakimś cudem ubłagałem ją też o przepis. Oto on.

Ciasto orzechowiec bez pieczenia

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 4 budynie waniliowe,
  • 5 łyżek miodu,
  • 200 g masła,
  • 1 puszka kajmaku,
  • duże opakowanie herbatników,
  • 150 g orzeszków ziemnych.

Sposób przygotowania:

Orzechowiec bez pieczenia przygotujesz w kilka chwil
Orzechowiec bez pieczenia przygotujesz w kilka chwil © Canva | Ricardo Alvez
  1. Mleko przelej do rondelka i rozrób w nim budynie. Do podgrzanej mieszanki dodaj miód, masło i 3 łyżki kajmaku. Mieszaj i podgrzewaj, aż konsystencja nie stanie się gęsta i jednolita.
  2. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem i na jej dnie ułóż warstwę herbatników. Rozsmaruj na niej 1/3 przygotowanej masy kajmakowej. Następnie ponownie sięgnij po ciasteczka, znów po masę i tak dwa razy — do wykorzystania całości.
  3. Orzeszki ziemne upraż na patelni. Teraz dodaj do nich 2 łyżki miodu i resztę kajmaku. Całość dokładnie wymieszaj i wylej na wierzch ciasta.
  4. Gdy masa orzechowa ostygnie, możesz już wstawić orzechowca do lodówki. Niech pobędzie tam kilka godzin, najlepiej całą noc. Po tym czasie możesz już rozpocząć kulinarną rozpustę. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi