Kiedy szwagierka stawia na stole orzechowca, goście aż piszczą z zachwytu
Gdy spróbujesz tego ciasta po raz pierwszy to... nie uwierzysz. Ten smak, ta konsystencja, to istne kulinarne cudo, na dodatek stworzone bez użycia piekarnika. Tak właśnie prezentuje się orzechowiec bez pieczenia — ciasto, które w mig staje się hitem na każdej imprezie. Pozwól mu podbić tegoroczne święta, a nie pożałujesz!
24.11.2023 13:11
Stworzenie tradycyjnych dwunastu potraw bożonarodzeniowych to nie przelewki. Wie to każdy, kto został wyznaczony do tego szlachetnego zadania — zostania wigilijnym gospodarzem. Podczas tego uwijania się jak małe mróweczki przyda nam się każde wsparcie, a doskonałą formą takiej pomocnej dłoni jest przepis na orzechowiec bez pieczenia — ciasto, które nie wymaga dużo pracy i nakładu czasu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To zresztą nie pierwsze ciasto bez pieczenia, które mnie zachwyca. Trzeba mu jednak oddać to, że wygląda ono tak dostojnie, że wszyscy pomyślą, że pochodzi z cukierni i kosztowało krocie. Sam tak pomyślałem, kiedy pierwszy raz je zobaczyłem, ale szwagierka szybko wyprowadziła mnie z błędu. Jakimś cudem ubłagałem ją też o przepis. Oto on.
Ciasto orzechowiec bez pieczenia
Składniki:
- 1 litr mleka,
- 4 budynie waniliowe,
- 5 łyżek miodu,
- 200 g masła,
- 1 puszka kajmaku,
- duże opakowanie herbatników,
- 150 g orzeszków ziemnych.
Sposób przygotowania:
- Mleko przelej do rondelka i rozrób w nim budynie. Do podgrzanej mieszanki dodaj miód, masło i 3 łyżki kajmaku. Mieszaj i podgrzewaj, aż konsystencja nie stanie się gęsta i jednolita.
- Formę do pieczenia wyłóż pergaminem i na jej dnie ułóż warstwę herbatników. Rozsmaruj na niej 1/3 przygotowanej masy kajmakowej. Następnie ponownie sięgnij po ciasteczka, znów po masę i tak dwa razy — do wykorzystania całości.
- Orzeszki ziemne upraż na patelni. Teraz dodaj do nich 2 łyżki miodu i resztę kajmaku. Całość dokładnie wymieszaj i wylej na wierzch ciasta.
- Gdy masa orzechowa ostygnie, możesz już wstawić orzechowca do lodówki. Niech pobędzie tam kilka godzin, najlepiej całą noc. Po tym czasie możesz już rozpocząć kulinarną rozpustę. Smacznego!