WAŻNE
TERAZ

Dwulecie Koalicji 15 października. Prof. Antoni Dudek: To Tusk jest problemem

Tarta jabłkowa. Lepka glazura morelowa, płatki migdałowe i lody

Zainspirowałem się klasycznymi francuskimi tarteletkami, które można znaleźć w pâtisseriach, ale dla wygody używam kupnego ciasta. Udekorowana lodami waniliowymi tarta to uroczy deser, który warto mieć w zanadrzu.

Tarta jabłkowaTarta jabłkowa
Źródło zdjęć: © Zdjęcie potrawy: © David Loftus, 2022
Katarzyna Gileta

Tarta jabłkowa

8 porcji

Łącznie 50 minut

  • 1 arkusz zimnego ciasta francuskiego (320 g),
  • 200 g dżemu morelowego,
  • 4 chrupiące jabłka,
  • 1 łyżka płatków migdałowych,
  • lody waniliowe, do podania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik jagodowy, który możesz jeść bez obaw. Jest w 100% fit

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozwiń ciasto francuskie i razem z papierem umieść na blasze do pieczenia. Zrób nacięcie w odległości 1 cm od brzegów (nie przecinaj ciasta do końca).
  2. Umieść dżem w garnuszku na małym ogniu i lekko podgrzej, mieszając, żeby się rozrzedził – zajmie to tylko 30 sekund.
  3. Pozbaw jabłka gniazd nasiennych i pokrój na cieniutkie krążki (użyj szatkownicy, jeśli ją masz).
  4. Obtocz jabłka w dżemie i ładnie ułóż na cieście w obrębie nacięcia – brzydsze kawałki wsuń pod te ładniejsze.
  5. Piecz tartę na dolnej półce piekarnika jakieś 30 minut, aż pięknie się przyrumieni – 5 minut przed końcem posyp ją płatkami migdałowymi. Pokrój na porcje i podawaj z gałką lodów waniliowych.

W jednej porcji

KALORIE

TŁUSZCZE

TŁ. NAS.

BIAŁKA

WĘGLOW.

CUKIER

SÓL

BŁONNIK

262 kcal

11,1 g

5 g

3,1 g

45 g

21,1 g

0,4 g

1,7 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "5 składników po śródziemnomorsku" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean). Zdjęcie: © David Loftus, 2023.

5 składników po śródziemnomorsku
5 składników po śródziemnomorsku © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty