PrzepisProste przepisyTarta jabłkowa. Lepka glazura morelowa, płatki migdałowe i lody
Tarta jabłkowa. Lepka glazura morelowa, płatki migdałowe i lody
Zainspirowałem się klasycznymi francuskimi tarteletkami, które można znaleźć w pâtisseriach, ale dla wygody używam kupnego ciasta. Udekorowana lodami waniliowymi tarta to uroczy deser, który warto mieć w zanadrzu.
Tarta jabłkowa
oprac. Katarzyna Gileta
02.11.2023 | aktual.: 19.03.2024 13:54
Tarta jabłkowa
8 porcji
Łącznie 50 minut
- 1 arkusz zimnego ciasta francuskiego (320 g),
- 200 g dżemu morelowego,
- 4 chrupiące jabłka,
- 1 łyżka płatków migdałowych,
- lody waniliowe, do podania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozwiń ciasto francuskie i razem z papierem umieść na blasze do pieczenia. Zrób nacięcie w odległości 1 cm od brzegów (nie przecinaj ciasta do końca).
- Umieść dżem w garnuszku na małym ogniu i lekko podgrzej, mieszając, żeby się rozrzedził – zajmie to tylko 30 sekund.
- Pozbaw jabłka gniazd nasiennych i pokrój na cieniutkie krążki (użyj szatkownicy, jeśli ją masz).
- Obtocz jabłka w dżemie i ładnie ułóż na cieście w obrębie nacięcia – brzydsze kawałki wsuń pod te ładniejsze.
- Piecz tartę na dolnej półce piekarnika jakieś 30 minut, aż pięknie się przyrumieni – 5 minut przed końcem posyp ją płatkami migdałowymi. Pokrój na porcje i podawaj z gałką lodów waniliowych.
W jednej porcji
KALORIE | TŁUSZCZE | TŁ. NAS. | BIAŁKA | WĘGLOW. | CUKIER | SÓL | BŁONNIK |
---|---|---|---|---|---|---|---|
262 kcal | 11,1 g | 5 g | 3,1 g | 45 g | 21,1 g | 0,4 g | 1,7 g |
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "5 składników po śródziemnomorsku" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean). Zdjęcie: © David Loftus, 2023.