PrzepisProste przepisyTarta jabłkowa. Lepka glazura morelowa, płatki migdałowe i lody

Tarta jabłkowa. Lepka glazura morelowa, płatki migdałowe i lody

Tarta jabłkowa
Tarta jabłkowa
Źródło zdjęć: © Zdjęcie potrawy: © David Loftus, 2022
Katarzyna Gileta
02.11.2023 14:53, aktualizacja: 19.03.2024 13:54

Zainspirowałem się klasycznymi francuskimi tarteletkami, które można znaleźć w pâtisseriach, ale dla wygody używam kupnego ciasta. Udekorowana lodami waniliowymi tarta to uroczy deser, który warto mieć w zanadrzu.

Tarta jabłkowa

8 porcji

Łącznie 50 minut

  • 1 arkusz zimnego ciasta francuskiego (320 g),
  • 200 g dżemu morelowego,
  • 4 chrupiące jabłka,
  • 1 łyżka płatków migdałowych,
  • lody waniliowe, do podania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozwiń ciasto francuskie i razem z papierem umieść na blasze do pieczenia. Zrób nacięcie w odległości 1 cm od brzegów (nie przecinaj ciasta do końca).
  2. Umieść dżem w garnuszku na małym ogniu i lekko podgrzej, mieszając, żeby się rozrzedził – zajmie to tylko 30 sekund.
  3. Pozbaw jabłka gniazd nasiennych i pokrój na cieniutkie krążki (użyj szatkownicy, jeśli ją masz).
  4. Obtocz jabłka w dżemie i ładnie ułóż na cieście w obrębie nacięcia – brzydsze kawałki wsuń pod te ładniejsze.
  5. Piecz tartę na dolnej półce piekarnika jakieś 30 minut, aż pięknie się przyrumieni – 5 minut przed końcem posyp ją płatkami migdałowymi. Pokrój na porcje i podawaj z gałką lodów waniliowych.

W jednej porcji

KALORIE

TŁUSZCZE

TŁ. NAS.

BIAŁKA

WĘGLOW.

CUKIER

SÓL

BŁONNIK

262 kcal

11,1 g

5 g

3,1 g

45 g

21,1 g

0,4 g

1,7 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "5 składników po śródziemnomorsku" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean). Zdjęcie: © David Loftus, 2023.

 5 składników po śródziemnomorsku
5 składników po śródziemnomorsku© Materiały prasowe
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także