Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina

Często wkładamy do zamrażarki mięsa na ostatnią chwilę, aby uchronić je przed zepsuciem. Jednak, jak podaje nasz polski GIS oraz amerykańskie FDA, zamrożenie nie przywróci im świeżości. Jeśli chcesz cieszyć się dobrym schabowym czy stekiem kilka miesięcy później, kluczowa jest znajomość podstawowych reguł.

Mrożone mięso lepiej przechowywać w osobnej szufladzieMrożone mięso lepiej przechowywać w osobnej szufladzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mrożenie świeżego mięsa pozwala na zachowanie jego jakości oraz większości składników odżywczych. To bezpieczny sposób na wydłużenie terminu ważności. Jednak podobnie, jak ważne są warunki przechowywania mrożonej żywności, również istotny jest proces rozmrażania. Warto o tym pomyśleć dzień wcześniej, aby mięso miało szansę odzyskać miękkość i sprężystość w niskiej temperaturze w lodówce.

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Zasady bezpiecznego mrożenia

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) podała szczegółowe wytyczne odnośnie mrożenia żywności, w tym mięsa. Najistotniejsza jest stała temperatura nieprzekraczająca –18 stopni Celsjusza, która, co prawda nie przywraca mięsu świeżości, ale skutecznie hamuje rozwój bakterii. Jednak kluczowe jest przestrzeganie podstawowych zasad bezpieczeństwa. Na przykład, gdy do zamrażarki włożysz ciepłe mięso, może dojść do częściowego rozmrożenia sąsiednich produktów. Ale jeśli chowasz świeże lub przestudzone mięso z obiadu w odpowiednich pojemnikach, możesz spać spokojnie. FDA uspokaja:

"Żywność przechowywana w temperaturze -18°C (0°F) będzie bezpieczna przez nieograniczony czas, jednak im dłużej pozostaje w zamrażarce, tym bardziej pogarsza się jej jakość. Może to wpłynąć na jej kruchość, smak, aromat, soczystość i kolor" – podaje FDA.

Zatem, gdy zależy ci nie tylko na bezpieczeństwie, ale również na odpowiedniej jakości i smaku mięsa, warto trzymać się wytycznych czasowych. Inaczej wołowina w gulaszu może wyjść żylasta, a gęsina twarda nawet pomimo długiego pieczenia w niskiej temperaturze.

Różne terminy ważności

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łobzie podaje różne terminy ważności w zależności od rodzaju mięsa. Najdłużej może poleżeć świeża wołowina, cały surowy kurczak lub indyk – będą bezpieczne do spożycia i nie stracą jakości nawet w ciągu 12 miesięcy. Szybciej trzeba zjeść wieprzowinę i chude ryby – mają termin do 8 miesięcy od zamrożenia. Mięso drobiowe można przechowywać w zamrażalce przez pół roku, ale tłuste ryby, cielęcinę czy podroby już tylko przez 4 miesiące. Najkrócej poleży mięso mielone – maksymalnie przez 3 miesiące.

Znaczenie ma również sposób przetworzenia. Wędliny i parówki powinny być przechowywane przez maksymalnie 1–2 miesiące, podobnie smażone, gotowane lub pieczone mięsa. Zupy z mięsem i gulasze można zamrozić na 2–3 miesiące. Przy czym zawsze należy je przełożyć do odpowiedniego pojemnika – resztki z obiadu nie mogą być przechowywane w szklanych słoikach, ponieważ szkło w ujemnych temperaturach pęka. Na pojemniku napisz datę umieszczenia mięsa w zamrażalniku, aby za każdym razem móc dokładnie określić długość przechowywania.

Co zrobić z mięsem w zamrażalniku w przypadku braku prądu?

Zgodnie z wytycznymi FDA najlepiej sprawdzić temperaturę w zamrażarce w chwili przywrócenia prądu. Jeśli wskazuje poniżej 4 stopni Celsjusza, możesz pozostawić w niej mięso. W przypadku wyższej temperatury należy je ugotować lub poddać innej obróbce termicznej i już nie można ponownie zamrażać.

"W przypadku utraty zasilania elektrycznego należy w miarę możliwości utrzymywać zamknięte drzwi lodówki i zamrażarki. Lodówka utrzyma niską temperaturę żywności przez około 4 godziny, jeśli nie będzie otwierana. Pełna zamrażarka utrzyma odpowiednią temperaturę przez około 48 godzin, jeśli drzwi pozostaną zamknięte." – podaje FDA na oficjalnej stronie.

Jeśli przerwa w dostawie prądu trwa jedną czy dwie godziny, nie ma co popadać w panikę – jest duża szansa na to, że uda się uratować mięso. Ale na pewno warto położyć pod lodówką ręcznik, który wchłonie ewentualną wodę.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny