To szybki obiad na 2 dni. Nie napracujesz się i zaoszczędzisz sporo czasu
W wielu rodzinach początek roku szkolnego wymaga przełączenia się na wyższe obroty. Synchronizacja planów lekcji z harmonogramem pracy i rozpiską zajęć dodatkowych potrafi całkowicie zająć dzień i nie ma gdzie już wcisnąć czasu na gotowanie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się dania jednogarnkowe, które można jeść przez kilka dni.
Z potraw, których wszystkie składniki gotują się w jednym garze, najbardziej lubię gulasz wołowy. Dobrze przygotowane mięso jest kruche, delikatne i rozpada się pod widelcem – po prostu palce lizać. Wbrew pozorom potrawa z kawałkami wołowiny i warzywami wcale nie jest trudna do przygotowania. Chwilę obsmażasz mięso, dorzucasz warzywa, przykrywasz pokrywką, a potem już tylko gulasz spokojnie dochodzi na wolnym ogniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa
Z czym podać gulasz wołowy?
Jeśli masz mało czasu, wystarczy pajda dobrego chleba, którego miękisz wyśmienicie nasiąka sosem. Do gulaszu możesz ugotować także ziemniaki, ryż lub kaszę. Na dobrą sprawę, sprawdzi się nawet makaron. A najlepiej zostaw wolną rękę pozostałym członkom rodziny i w ogóle nie zaprzątaj sobie głowy dodatkami. Garnek z gulaszem każdy może wyciągnąć z lodówki, wstawić do podgrzania i zjeść tak, jak ma ochotę.
Przepis na gulasz wołowy z warzywami
Warzywa możesz skomponować dowolnie, np. zamiast pieczarek, dodać fasolkę szparagową lub cukinię, a sos dodatkowo zabarwić przecierem pomidorowym.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego, np. łaty,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 500 g pieczarek,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia (lub masło klarowane).
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Podsmaż krótko na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem – tylko tak, aby zamknąć włókna.
- Cebulę pokrój w pióra i podsmaż w garnku z grubym dnem na łyżce masła lub oleju. Dodaj pokrojone na małe kawałki marchewkę, czerwoną paprykę i pieczarki. Smaż przez ok. 2-3 minuty, po czym dodaj mięso z patelni.
- Całość zalej bulionem warzywnym, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 60-90 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie.
- Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.