Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Jeśli trafiłeś kiedyś na gulasz z twardym lub gumowatym mięsem, ten przepis szybko zatrze złe wrażenie. Każdy kęs rozpływa się w ustach, rozpieszczając podniebienie wyjątkowym smakiem.
Zastanawiasz się, jakie mięso najlepiej sprawdzi się na gulasz? Poproś w sklepie mięsnym o łatę wołową. To właśnie w niej tkwi sekret idealnego obiadu. Po duszeniu w sosie mięso staje się tak delikatne i mięciutkie, że po prostu rozpływa się w ustach. Bez żyłek, chrząstek i twardych fragmentów, które często trzeba ukradkiem odkładać na talerz podczas jedzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem
Gulasz z łaty wołowej
Zapomnij o twardych, żylastych kęsach. Dzięki cierpliwemu duszeniu, kawałeczki mięsa w tym gulaszu dosłownie rozpadają się pod widelcem, rozpływając się w ustach i uwalniając głęboki, mięsny smak.. Ten gulasz nie jest ciężki, mimo że jest sycący. Na dodatek wśród składników nie ma mąki - to odpowiednia redukcja sprawia, że sos staje się gęsty.
Za przygotowanie tego obiadu należy zabrać się wcześniej - mięso powinno marynować się w lodówce nawet przez całą noc. Dzięki temu przejdzie smakiem i aromatem przypraw i będzie idealnie kruche.
Składniki:
- 1,5 kg łaty wołowej,
- 4 cebule,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- pół łyżeczki suszonego majeranku,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 4 łyżki oleju roślinnego (do marynaty),
- 1 czerwona papryka,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- kilka mrożonych lub świeżych grzybów (np. podgrzybków, borowików lub nawet ciemnych pieczarek opcjonalnie, dla wzmocnienia aromatu),
- mąka pszenna do oprószenia mięsa,
- olej i masło do smażenia,
- ok. 1,5 litra gorącej wody lub bulionu.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę na gulasz.
- Do miski przełóż paprykę słodką, ostrą, majeranek, tymianek i dodaj dużą szczyptę pieprzu. Wlej miód oraz olej i wymieszaj.
- Do marynaty wrzuć pokrojone mięso i połącz tak, aby otuliła każdy kawałek wołowiny.
- Odstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia, wyjmij mięso z lodówki. Każdy kawałek obtocz delikatnie w mące pszennej.
- Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju
- Gdy tłuszcz będzie gorący, partiami wrzucaj mięso, smażąc je na bardzo mocnym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będzie mocno zarumienione.
- Kiedy całe mięso jest obsmażone, zmniejsz ogień.
- Dodaj do niego dwie pokrojone w plasterki cebule (z czterech przygotowanych) oraz dodatkowo szczyptę słodkiej i ostrej papryki i smaż przez chwilę.
- Jeśli patelnia jest płytka, przełóż mięso do garnka i zalej gorącym bulionem lub wodą. Płyn powinien całkowicie przykryć mięso.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i duś powoli przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając, aby sos nie przywarł do dna.
- Gdy mięso będzie już prawie miękkie, przygotuj pozostałe warzywa i grzyby. Na oddzielnej patelni rozgrzej odrobinę masła.
- Wrzuć pokrojone w plasterki grzyby (jeśli używasz) i podsmażaj, aż zmiękną i odparują wodę.
- Dodaj pozostałe dwie cebule pokrojone w kostkę i smaż, aż się zeszkli.
- Pod koniec smażenia dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż przez 2-3 minuty.
- Na tę samą patelnię przelej większość sosu z gulaszu (pozostawiając mięso w garnku). Gotuj na średnim ogniu, aby sos się zredukował i zgęstniał, intensyfikując smak. Jeśli sos w głównym garnku jest już wystarczająco gęsty i aromatyczny, ten krok można pominąć.
- Zredukowany sos przelej z powrotem do garnka z mięsem. Dodaj podsmażone grzyby, cebulę i paprykę.
- Gotuj całość na minimalnym ogniu przez dodatkowe 2-3 minuty.
Gulasz najlepiej smakuje podany z ulubionymi dodatkami: kaszą jęczmienną, puszystymi ziemniakami, czy domowymi kopytkami. Do tego świetnie sprawdzi się kiszony ogórek lub buraczki. Po takim obiedzie zbierzesz od groma komplementów. Smacznego!