Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem

Jeśli trafiłeś kiedyś na gulasz z twardym lub gumowatym mięsem, ten przepis szybko zatrze złe wrażenie. Każdy kęs rozpływa się w ustach, rozpieszczając podniebienie wyjątkowym smakiem.

Taki gulasz rozpływa się w ustachTaki gulasz rozpływa się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zastanawiasz się, jakie mięso najlepiej sprawdzi się na gulasz? Poproś w sklepie mięsnym o łatę wołową. To właśnie w niej tkwi sekret idealnego obiadu. Po duszeniu w sosie mięso staje się tak delikatne i mięciutkie, że po prostu rozpływa się w ustach. Bez żyłek, chrząstek i twardych fragmentów, które często trzeba ukradkiem odkładać na talerz podczas jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem

Gulasz z łaty wołowej

Zapomnij o twardych, żylastych kęsach. Dzięki cierpliwemu duszeniu, kawałeczki mięsa w tym gulaszu dosłownie rozpadają się pod widelcem, rozpływając się w ustach i uwalniając głęboki, mięsny smak.. Ten gulasz nie jest ciężki, mimo że jest sycący. Na dodatek wśród składników nie ma mąki - to odpowiednia redukcja sprawia, że sos staje się gęsty.

Gulasz - Pyszności
Gulasz - Pyszności © Pixabay

Za przygotowanie tego obiadu należy zabrać się wcześniej - mięso powinno marynować się w lodówce nawet przez całą noc. Dzięki temu przejdzie smakiem i aromatem przypraw i będzie idealnie kruche.

Składniki:

  • 1,5 kg łaty wołowej,
  • 4 cebule,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 4 łyżki oleju roślinnego (do marynaty),
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka mrożonych lub świeżych grzybów (np. podgrzybków, borowików lub nawet ciemnych pieczarek opcjonalnie, dla wzmocnienia aromatu),
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa,
  • olej i masło do smażenia,
  • ok. 1,5 litra gorącej wody lub bulionu.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę na gulasz.
  2. Do miski przełóż paprykę słodką, ostrą, majeranek, tymianek i dodaj dużą szczyptę pieprzu. Wlej miód oraz olej i wymieszaj.
  3. Do marynaty wrzuć pokrojone mięso i połącz tak, aby otuliła każdy kawałek wołowiny.
  4. Odstaw do lodówki na całą noc.
  5. Następnego dnia, wyjmij mięso z lodówki. Każdy kawałek obtocz delikatnie w mące pszennej.
  6. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju
  7. Gdy tłuszcz będzie gorący, partiami wrzucaj mięso, smażąc je na bardzo mocnym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będzie mocno zarumienione.
  8. Kiedy całe mięso jest obsmażone, zmniejsz ogień.
  9. Dodaj do niego dwie pokrojone w plasterki cebule (z czterech przygotowanych) oraz dodatkowo szczyptę słodkiej i ostrej papryki i smaż przez chwilę.
  10. Jeśli patelnia jest płytka, przełóż mięso do garnka i zalej gorącym bulionem lub wodą. Płyn powinien całkowicie przykryć mięso.
  11. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i duś powoli przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając, aby sos nie przywarł do dna.
  12. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, przygotuj pozostałe warzywa i grzyby. Na oddzielnej patelni rozgrzej odrobinę masła.
  13. Wrzuć pokrojone w plasterki grzyby (jeśli używasz) i podsmażaj, aż zmiękną i odparują wodę.
  14. Dodaj pozostałe dwie cebule pokrojone w kostkę i smaż, aż się zeszkli.
  15. Pod koniec smażenia dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż przez 2-3 minuty.
  16. Na tę samą patelnię przelej większość sosu z gulaszu (pozostawiając mięso w garnku). Gotuj na średnim ogniu, aby sos się zredukował i zgęstniał, intensyfikując smak. Jeśli sos w głównym garnku jest już wystarczająco gęsty i aromatyczny, ten krok można pominąć.
  17. Zredukowany sos przelej z powrotem do garnka z mięsem. Dodaj podsmażone grzyby, cebulę i paprykę.
  18. Gotuj całość na minimalnym ogniu przez dodatkowe 2-3 minuty.

Gulasz najlepiej smakuje podany z ulubionymi dodatkami: kaszą jęczmienną, puszystymi ziemniakami, czy domowymi kopytkami. Do tego świetnie sprawdzi się kiszony ogórek lub buraczki. Po takim obiedzie zbierzesz od groma komplementów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯