Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Od węgierskiej potrawy oczekuje się tego, że będzie wyrazista, a nawet ostra w smaku. Już na etapie duszenia warzyw, warto dodać coś pikantnego. Nie wiesz, jakie przyprawy pasują do leczo? Poniżej znajdziesz praktyczną ściągawkę.
Oryginalne węgierskie leczo to nie francuski ratatouille, który mieni się kolorami wielu różnych warzyw. W leczo dominuje czerwona barwa – tradycyjny gulasz robiony jest z węgierskiej odmiany słodkiej i ostrej papryki, soczystych pomidorów, cebuli i mięsa. To tyle z podstawy, a teraz czas na przyprawy, dzięki którym już sam zapach potrawy sprawia, że nie można jej się oprzeć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę
Te składniki dodaj od razu
Już na etapie duszenia warzyw, warto wrzucić kilka składników, które podkręcą aromatyczność dania. Zaczynamy od podsmażenia cebuli, która dodaje gęstości, słodyczy i odrobiny pikanterii. Do cebuli dobrze jest dodać pokrojony w drobne plasterki czosnek. Smaż go tylko przez krótką chwilę – za bardzo przyrumieniony może zrobić się gorzki. Następnie wrzuć paprykę i podsmaż do zarumienienia. W osobnym garnku podgrzej pomidory z dodatkiem kilku ziarenek ziela angielskiego i liści laurowych. Możesz wrzucić także 3–4 suszone owoce jałowca.
Przyprawy, którymi wzbogacisz smak leczo
Kiedy już połączysz wszystkie składniki w garnku, czas na przyprawy, które są niczym przysłowiowa wisienka na torcie:
- słodka i ostra papryka mielona – dodaj po 1 płaskiej łyżeczce, aby wzmocnić naturalny aromat i kolor papryki,
- wędzona papryka – warto dodać do leczo, zwłaszcza gdy nie używasz wędzonego mięsa lub kiełbasy,
- cynamon – wystarczy szczypta, aby dodać przyjemnego, korzennego aromatu,
- suszone zioła – oregano, bazylia, majeranek czy zioła prowansalskie wzbogacają potrawę o delikatnie ziołowe nuty, dodawaj z umiarem, za każdym razem sprawdzając smak leczo,
- świeże zioła – na sam koniec możesz posypać danie natką pietruszki, kolendry lub miętą, dzięki którym leczo nabierze lekkości.
Inne dodatki do leczo
Węgierska potrawa z dużą ilością mięsa jest kompletna i właściwie nie potrzebuje dodatków – wystarczy ryż lub kromka świeżego chleba, aby sprawdziła się jako pełnoprawny obiad. Jeśli zależy ci na posiłku bogatym w białko roślinne i błonnik, podaj leczo z kaszą gryczaną lub jęczmienną.
Z kolei osoby, które chcą złagodzić pikantny smak potrawy, mogą dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Ciekawym dodatkiem jest również starty parmezan, który zwiększa kremowe odczucia i dodaje słonego smaku.