Wielu myli je z jagodami lub porzeczkami. Zbawienne dla stawów i jelit

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zebrane z krzaczka owoce, ale zajadanie ich bez żadnych dodatków jest raczej domeną koneserów specyficznych smaków. Świetnie sprawdzi się jednak jako przyprawa.

Te owoce można pomylić z jagodamiTe owoce można pomylić z jagodami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Owoce jałowca są małe, ciemne i przypominają jagody. Ze swoich właściwości leczniczych znane były już przed wiekami, ale obecnie rzadko goszczą w naszych kuchniach. Warto przywrócić im dawny blask, bo w niepozornych kuleczkach skrywa się moc składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wieprzowina faszerowana rarytasem z grilla. Obiad na miarę Masterchefa zaskoczył rodzinę

Jak rośnie jałowiec?

To, co potocznie nazywamy w jałowcu jagodami, w rzeczywistości są szyszkojagodami. Przekształcone szyszki żeńskie, które po zapyleniu rozrastają się, stają się mięsiste i przypominają jagody. Proces ich dojrzewania trwa bardzo długo, bo aż 2-3 lata. Przez to na jednym krzewie często można znaleźć szyszkojagody w różnych stadiach rozwoju – zielone, niedojrzałe i dojrzałe, ciemnoniebieskie.

Podobieństwo do jagód czy porzeczek ogranicza się tylko do wyglądu. Owoce jałowca mają twardą, żywiczną i aromatyczną konsystencję, a w środku kryją nasiona, a nie miąższ z drobnymi pestkami.

Właściwości jałowca

Jałowiec przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie i zmniejsza ryzyko wystąpienia uczucia przejedzenia. Poprawia ukrwienie nerek i ma działanie moczopędne, co jest pomocne przy chorobach pęcherza moczowego. Przypisuje mu się właściwości przeciwzapalne i oczyszczające, które mogą być zbawienne dla stawów, zwłaszcza w przypadku dolegliwości reumatycznych, artretyzmu czy dny moczanowej. Ułatwia usuwanie nadmiaru kwasu moczowego z organizmu. Pobudza także wydzielanie soków trawiennych i żółci, co wspomaga procesy trawienne.

Jałowiec
Jałowiec © Getty Images | PicturePartners

Mimo licznych korzyści jałowiec nie jest zalecany dla wszystkich. Osoby z chorobami nerek, wątroby, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać jego spożycia. Zalecana dawka owoców jałowca wynosi od 2 g do 10 g, a olejku od 20 do 100 mg. Przekroczenie tych dawek może prowadzić do podrażnień przewodu pokarmowego i uszkodzeń nerek.

Jak wykorzystać jałowiec?

Jałowiec to przyprawa, która świetnie odnajdzie się w mięsnej kuchni. Jego smak jest gorzkawo-korzenny, żywiczny i balsamiczny, zupełnie inny niż słodko-kwaśny smak typowych owoców leśnych. Idealnie pasować będzie do dziczyzny, wydobywając z niej leśny smak. Można dodawać go również do królika, pasztetów czy pieczeni, by uszlachetnić danie. Jałowiec jest także kluczowym składnikiem aromatycznym w produkcji ginu, a także niektórych wódek i likierów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach