Wielu myli je z jagodami lub porzeczkami. Zbawienne dla stawów i jelit
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zebrane z krzaczka owoce, ale zajadanie ich bez żadnych dodatków jest raczej domeną koneserów specyficznych smaków. Świetnie sprawdzi się jednak jako przyprawa.
Owoce jałowca są małe, ciemne i przypominają jagody. Ze swoich właściwości leczniczych znane były już przed wiekami, ale obecnie rzadko goszczą w naszych kuchniach. Warto przywrócić im dawny blask, bo w niepozornych kuleczkach skrywa się moc składników odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wieprzowina faszerowana rarytasem z grilla. Obiad na miarę Masterchefa zaskoczył rodzinę
Jak rośnie jałowiec?
To, co potocznie nazywamy w jałowcu jagodami, w rzeczywistości są szyszkojagodami. Przekształcone szyszki żeńskie, które po zapyleniu rozrastają się, stają się mięsiste i przypominają jagody. Proces ich dojrzewania trwa bardzo długo, bo aż 2-3 lata. Przez to na jednym krzewie często można znaleźć szyszkojagody w różnych stadiach rozwoju – zielone, niedojrzałe i dojrzałe, ciemnoniebieskie.
Podobieństwo do jagód czy porzeczek ogranicza się tylko do wyglądu. Owoce jałowca mają twardą, żywiczną i aromatyczną konsystencję, a w środku kryją nasiona, a nie miąższ z drobnymi pestkami.
Właściwości jałowca
Jałowiec przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie i zmniejsza ryzyko wystąpienia uczucia przejedzenia. Poprawia ukrwienie nerek i ma działanie moczopędne, co jest pomocne przy chorobach pęcherza moczowego. Przypisuje mu się właściwości przeciwzapalne i oczyszczające, które mogą być zbawienne dla stawów, zwłaszcza w przypadku dolegliwości reumatycznych, artretyzmu czy dny moczanowej. Ułatwia usuwanie nadmiaru kwasu moczowego z organizmu. Pobudza także wydzielanie soków trawiennych i żółci, co wspomaga procesy trawienne.
Mimo licznych korzyści jałowiec nie jest zalecany dla wszystkich. Osoby z chorobami nerek, wątroby, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać jego spożycia. Zalecana dawka owoców jałowca wynosi od 2 g do 10 g, a olejku od 20 do 100 mg. Przekroczenie tych dawek może prowadzić do podrażnień przewodu pokarmowego i uszkodzeń nerek.
Jak wykorzystać jałowiec?
Jałowiec to przyprawa, która świetnie odnajdzie się w mięsnej kuchni. Jego smak jest gorzkawo-korzenny, żywiczny i balsamiczny, zupełnie inny niż słodko-kwaśny smak typowych owoców leśnych. Idealnie pasować będzie do dziczyzny, wydobywając z niej leśny smak. Można dodawać go również do królika, pasztetów czy pieczeni, by uszlachetnić danie. Jałowiec jest także kluczowym składnikiem aromatycznym w produkcji ginu, a także niektórych wódek i likierów.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.