Wielu myli je z jagodami lub porzeczkami. Zbawienne dla stawów i jelit

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zebrane z krzaczka owoce, ale zajadanie ich bez żadnych dodatków jest raczej domeną koneserów specyficznych smaków. Świetnie sprawdzi się jednak jako przyprawa.

Te owoce można pomylić z jagodamiTe owoce można pomylić z jagodami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Owoce jałowca są małe, ciemne i przypominają jagody. Ze swoich właściwości leczniczych znane były już przed wiekami, ale obecnie rzadko goszczą w naszych kuchniach. Warto przywrócić im dawny blask, bo w niepozornych kuleczkach skrywa się moc składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wieprzowina faszerowana rarytasem z grilla. Obiad na miarę Masterchefa zaskoczył rodzinę

Jak rośnie jałowiec?

To, co potocznie nazywamy w jałowcu jagodami, w rzeczywistości są szyszkojagodami. Przekształcone szyszki żeńskie, które po zapyleniu rozrastają się, stają się mięsiste i przypominają jagody. Proces ich dojrzewania trwa bardzo długo, bo aż 2-3 lata. Przez to na jednym krzewie często można znaleźć szyszkojagody w różnych stadiach rozwoju – zielone, niedojrzałe i dojrzałe, ciemnoniebieskie.

Podobieństwo do jagód czy porzeczek ogranicza się tylko do wyglądu. Owoce jałowca mają twardą, żywiczną i aromatyczną konsystencję, a w środku kryją nasiona, a nie miąższ z drobnymi pestkami.

Właściwości jałowca

Jałowiec przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie i zmniejsza ryzyko wystąpienia uczucia przejedzenia. Poprawia ukrwienie nerek i ma działanie moczopędne, co jest pomocne przy chorobach pęcherza moczowego. Przypisuje mu się właściwości przeciwzapalne i oczyszczające, które mogą być zbawienne dla stawów, zwłaszcza w przypadku dolegliwości reumatycznych, artretyzmu czy dny moczanowej. Ułatwia usuwanie nadmiaru kwasu moczowego z organizmu. Pobudza także wydzielanie soków trawiennych i żółci, co wspomaga procesy trawienne.

Jałowiec
Jałowiec © Getty Images | PicturePartners

Mimo licznych korzyści jałowiec nie jest zalecany dla wszystkich. Osoby z chorobami nerek, wątroby, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać jego spożycia. Zalecana dawka owoców jałowca wynosi od 2 g do 10 g, a olejku od 20 do 100 mg. Przekroczenie tych dawek może prowadzić do podrażnień przewodu pokarmowego i uszkodzeń nerek.

Jak wykorzystać jałowiec?

Jałowiec to przyprawa, która świetnie odnajdzie się w mięsnej kuchni. Jego smak jest gorzkawo-korzenny, żywiczny i balsamiczny, zupełnie inny niż słodko-kwaśny smak typowych owoców leśnych. Idealnie pasować będzie do dziczyzny, wydobywając z niej leśny smak. Można dodawać go również do królika, pasztetów czy pieczeni, by uszlachetnić danie. Jałowiec jest także kluczowym składnikiem aromatycznym w produkcji ginu, a także niektórych wódek i likierów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥