Wielu myli je z jagodami lub porzeczkami. Zbawienne dla stawów i jelit

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zebrane z krzaczka owoce, ale zajadanie ich bez żadnych dodatków jest raczej domeną koneserów specyficznych smaków. Świetnie sprawdzi się jednak jako przyprawa.

Te owoce można pomylić z jagodamiTe owoce można pomylić z jagodami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Owoce jałowca są małe, ciemne i przypominają jagody. Ze swoich właściwości leczniczych znane były już przed wiekami, ale obecnie rzadko goszczą w naszych kuchniach. Warto przywrócić im dawny blask, bo w niepozornych kuleczkach skrywa się moc składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wieprzowina faszerowana rarytasem z grilla. Obiad na miarę Masterchefa zaskoczył rodzinę

Jak rośnie jałowiec?

To, co potocznie nazywamy w jałowcu jagodami, w rzeczywistości są szyszkojagodami. Przekształcone szyszki żeńskie, które po zapyleniu rozrastają się, stają się mięsiste i przypominają jagody. Proces ich dojrzewania trwa bardzo długo, bo aż 2-3 lata. Przez to na jednym krzewie często można znaleźć szyszkojagody w różnych stadiach rozwoju – zielone, niedojrzałe i dojrzałe, ciemnoniebieskie.

Podobieństwo do jagód czy porzeczek ogranicza się tylko do wyglądu. Owoce jałowca mają twardą, żywiczną i aromatyczną konsystencję, a w środku kryją nasiona, a nie miąższ z drobnymi pestkami.

Właściwości jałowca

Jałowiec przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie i zmniejsza ryzyko wystąpienia uczucia przejedzenia. Poprawia ukrwienie nerek i ma działanie moczopędne, co jest pomocne przy chorobach pęcherza moczowego. Przypisuje mu się właściwości przeciwzapalne i oczyszczające, które mogą być zbawienne dla stawów, zwłaszcza w przypadku dolegliwości reumatycznych, artretyzmu czy dny moczanowej. Ułatwia usuwanie nadmiaru kwasu moczowego z organizmu. Pobudza także wydzielanie soków trawiennych i żółci, co wspomaga procesy trawienne.

Jałowiec
Jałowiec © Getty Images | PicturePartners

Mimo licznych korzyści jałowiec nie jest zalecany dla wszystkich. Osoby z chorobami nerek, wątroby, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać jego spożycia. Zalecana dawka owoców jałowca wynosi od 2 g do 10 g, a olejku od 20 do 100 mg. Przekroczenie tych dawek może prowadzić do podrażnień przewodu pokarmowego i uszkodzeń nerek.

Jak wykorzystać jałowiec?

Jałowiec to przyprawa, która świetnie odnajdzie się w mięsnej kuchni. Jego smak jest gorzkawo-korzenny, żywiczny i balsamiczny, zupełnie inny niż słodko-kwaśny smak typowych owoców leśnych. Idealnie pasować będzie do dziczyzny, wydobywając z niej leśny smak. Można dodawać go również do królika, pasztetów czy pieczeni, by uszlachetnić danie. Jałowiec jest także kluczowym składnikiem aromatycznym w produkcji ginu, a także niektórych wódek i likierów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości