Wystarczy pół łyżeczki do kawy. Pomogą schudnąć, obniżyć cukier i opóźnić starzenie

Są osoby, które uwielbiają smak czarnej i gorzkiej kawy. Jednak większość woli mniej lub bardziej zmieniać jej smak, aby nieco złagodzić charakterystyczną goryczkę. Każdy dodatek ma konkretny wpływ na organizm. Chcesz poprawić koncentrację i metabolizm jednocześnie? Zmiksuj dwie przyprawy korzenne.

Kawa z przyprawami jeszcze bardziej poprawia koncentracjęKawa z przyprawami jeszcze bardziej poprawia koncentrację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Idealnym dodatkiem do porannej filiżanki kawy jest imbir z cynamonem. Te dwie popularne przyprawy potrafią zdziałać cuda. Kawa z nimi nie tylko doskonale smakuje, ale także pozytywnie wpływa na krążenie krwi i pracę układu pokarmowego. Taka kawa jest również wskazana dla osób z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością, ponieważ pomaga wyregulować poziom cukru we krwi. Oczywiście, dużo zależy od innych dodatków i posiłku, który miał miejsce przed filiżanką z "napojem bogów".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Przed śniadaniem pij tylko czarną kawę

Osoby zdrowe mogę pić kawę na czczo, aby obudzić ciało i umysł, a dodatek cynamonu i imbiru sprawi, że silniej odczujesz działanie kofeiny. Obydwie przyprawy wpływają na układ trawienny – poprawiają metabolizm i zwiększają przyswajanie składników odżywczych z innych spożywanych produktów. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, taka kawa na rozpoczęcie dnia zmniejszy apetyt i pomoże kontrolować kalorie.

Jednak przed śniadaniem nie powinniśmy pić słodkiej kawy ze względu na ryzyko gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi. Po zjedzeniu śniadania cukier jest uwalniany wolniej, więc insulina może za nim nadążyć.

Jaka kawa jest najzdrowsza?

Dietetycy zwracają uwagę również na sposób parzenia kawy. Okazuje się, że najzdrowsza jest kawa parzona przez filtr papierowy, który nie przepuszcza substancji smolistych. Doktor Bartek Kulczyński zwraca również uwagę na rodzaj wypalania – w jasnych ziarnach znajduje się więcej antyoksydantów, które mogą zmniejszyć ryzyko raka.

Kawa z imbirem i cynamonem na poprawę odporności

Zmienna pogoda, zmęczenie, stres – to wszystko sprawia, że nasza odporność spada. Organizm domaga się zwolnienia i odpoczynku, a nie zawsze możemy sobie na to pozwolić. W takich chwilach kawa z imbirem i cynamonem może być ogromnym wsparciem. Wystarczy codziennie dodawać do kawy 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu i 1/4 łyżeczki startego korzenia imbiru, aby poczuć znaczną różnicę.

Zarówno imbir, jak i cynamon, są znane z właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Imbir pomaga łagodzi objawy przeziębienia i grypy, a cynamon jest dodatkowym wsparcie w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Kiedy możesz spodziewać się efektów?

Kluczem do sukcesu jest regularność, a wymierne efekty niestety nie pojawiają się od razu. Realną poprawę samopoczucia, zwiększenie odporności i poprawę pracy układu trawiennego odczujesz po 4-8 tygodniach spożywania codziennie takiego napoju.

Przy czym pamiętaj, że kawa z imbirem i cynamonem może być wartościowym dodatkiem, ale nie zastąpi zbilansowanej diety połączonej z regularną aktywnością fizyczną – dla utrzymania dobrej kondycji lekarze zalecają 75 minut dziennie aktywnych ćwiczeń lub 150 minut umiarkowanej aktywności fizycznej. W budowaniu odporności, jak również podczas odchudzania ważny jest regularny sen i ograniczenie stresu.  

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa