Wystarczy pół łyżeczki do kawy. Pomogą schudnąć, obniżyć cukier i opóźnić starzenie
Są osoby, które uwielbiają smak czarnej i gorzkiej kawy. Jednak większość woli mniej lub bardziej zmieniać jej smak, aby nieco złagodzić charakterystyczną goryczkę. Każdy dodatek ma konkretny wpływ na organizm. Chcesz poprawić koncentrację i metabolizm jednocześnie? Zmiksuj dwie przyprawy korzenne.
Idealnym dodatkiem do porannej filiżanki kawy jest imbir z cynamonem. Te dwie popularne przyprawy potrafią zdziałać cuda. Kawa z nimi nie tylko doskonale smakuje, ale także pozytywnie wpływa na krążenie krwi i pracę układu pokarmowego. Taka kawa jest również wskazana dla osób z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością, ponieważ pomaga wyregulować poziom cukru we krwi. Oczywiście, dużo zależy od innych dodatków i posiłku, który miał miejsce przed filiżanką z "napojem bogów".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut
Przed śniadaniem pij tylko czarną kawę
Osoby zdrowe mogę pić kawę na czczo, aby obudzić ciało i umysł, a dodatek cynamonu i imbiru sprawi, że silniej odczujesz działanie kofeiny. Obydwie przyprawy wpływają na układ trawienny – poprawiają metabolizm i zwiększają przyswajanie składników odżywczych z innych spożywanych produktów. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, taka kawa na rozpoczęcie dnia zmniejszy apetyt i pomoże kontrolować kalorie.
Jednak przed śniadaniem nie powinniśmy pić słodkiej kawy ze względu na ryzyko gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi. Po zjedzeniu śniadania cukier jest uwalniany wolniej, więc insulina może za nim nadążyć.
Jaka kawa jest najzdrowsza?
Dietetycy zwracają uwagę również na sposób parzenia kawy. Okazuje się, że najzdrowsza jest kawa parzona przez filtr papierowy, który nie przepuszcza substancji smolistych. Doktor Bartek Kulczyński zwraca również uwagę na rodzaj wypalania – w jasnych ziarnach znajduje się więcej antyoksydantów, które mogą zmniejszyć ryzyko raka.
Kawa z imbirem i cynamonem na poprawę odporności
Zmienna pogoda, zmęczenie, stres – to wszystko sprawia, że nasza odporność spada. Organizm domaga się zwolnienia i odpoczynku, a nie zawsze możemy sobie na to pozwolić. W takich chwilach kawa z imbirem i cynamonem może być ogromnym wsparciem. Wystarczy codziennie dodawać do kawy 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu i 1/4 łyżeczki startego korzenia imbiru, aby poczuć znaczną różnicę.
Zarówno imbir, jak i cynamon, są znane z właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Imbir pomaga łagodzi objawy przeziębienia i grypy, a cynamon jest dodatkowym wsparcie w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Kiedy możesz spodziewać się efektów?
Kluczem do sukcesu jest regularność, a wymierne efekty niestety nie pojawiają się od razu. Realną poprawę samopoczucia, zwiększenie odporności i poprawę pracy układu trawiennego odczujesz po 4-8 tygodniach spożywania codziennie takiego napoju.
Przy czym pamiętaj, że kawa z imbirem i cynamonem może być wartościowym dodatkiem, ale nie zastąpi zbilansowanej diety połączonej z regularną aktywnością fizyczną – dla utrzymania dobrej kondycji lekarze zalecają 75 minut dziennie aktywnych ćwiczeń lub 150 minut umiarkowanej aktywności fizycznej. W budowaniu odporności, jak również podczas odchudzania ważny jest regularny sen i ograniczenie stresu.