Oprócz chrzanu dodaję jeszcze ten korzeń. Świetnie podbija smak i chrupkość ogórków małosolnych

Gdy zaczynają się ciepłe dni, przypominamy sobie o jednym z najsmaczniejszych letnich przysmaków, czyli ogórkach małosolnych. Co powiesz na ich nową odsłonę? Dziś proponuję odświeżoną wersję z dodatkiem imbiru, który nadaje ogórkom lekko pikantny i egzotyczny charakter. Bez obaw, robi się je równie szybko i łatwo jak te tradycyjne.

Ogórki małosolne są mniej intensywne niż kiszoneOgórki małosolne są mniej intensywne niż kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | R.Rynkiewicz

Ogórki małosolne to dla mnie znak, że lato naprawdę się zaczęło. Gdy tylko na targu pojawiają się pierwsze ogórki gruntowe, to nie ma odwrotu – nastawiam słoiki. W tym roku postanowiłam jednak odświeżyć ten klasyczny przepis i dorzuciłam do ogórków kilka plasterków imbiru. Nie przytłacza on smaku, ale lekko go zaostrza i wnosi delikatną, egzotyczną nutę, która zaskakująco dobrze łączy się z klasycznymi dodatkami, takimi jak chrzan i koper. Te ogórki robi się błyskawicznie, a po dwóch, trzech dniach są chrupiące i aromatyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Przepis na ogórki małosolne z imbirem

Imbir nie dominuje smaku, ale przyjemnie go zaostrza, więc jeśli lubisz takie wyrazistsze nuty, możesz dodać nawet 3–4 plasterki do każdego słoika. Dla najlepszego efektu warto połączyć imbir z liściem chrzanu i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, ponieważ taki zestaw zapewni zarówno głębię smaku, jak i chrupkość ogórków. Pamiętaj, że ogórki z tego przepisu są typowo małosolne – nie zdążą się ukisić, jeśli zjesz je w ciągu kilku dni. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej przez pierwsze 2–3 dni, a gdy osiągną idealny smak, przenieść do lodówki, by zatrzymać fermentację. Chcesz, żeby ich smak był jeszcze ostrzejszy? Dodaj plasterek ostrej papryczki lub kilka ziaren pieprzu.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (świeżych, jędrnych),
  • 1,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody,
  • 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej (ok. 22–24 g),
  • 4–5 gałązek kopru z baldachami,
  • 3–4 ząbki czosnku na każdy słoik,
  • 2 cienkie plasterki świeżego imbiru na każdy słoik,
  • po 1 kawałku liścia chrzanu na słoik,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, najlepiej za pomocą szczoteczki, ale nie obieraj ze skórki. Usuń końcówki tylko wtedy, jeśli są bardzo twarde.
  2. Imbir pokrój w cienkie plasterki – nie musisz go obierać, wystarczy dobrze go umyć.
  3. Do wyparzonych słoików układaj ogórki ciasno, przekładając je czosnkiem, plastrem imbiru, koprem, a także liściem chrzanu i zielem angielskim.
  4. Przygotuj zalewę: rozpuść 1,5 łyżki soli w 1,5 litra ostudzonej, przegotowanej wody.
  5. Zalej ogórki solanką tak, aby były całkowicie przykryte.
  6. Nie zakręcaj słoików szczelnie. Podczas fermentacji wytwarza się gaz, który musi mieć ujście, dlatego najlepiej przykryj słoiki gazą lub ściereczką i zabezpiecz gumką. Możesz ewentualnie lekko zakręcić pokrywkę, "na pół obrotu", bez dociskania.
  7. Odstaw słoiki w temperaturze pokojowej (np. na blat w kuchni). Po 2–3 dniach ogórki będą gotowe.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości