PrzepisDietaDodaj do herbaty lub marynaty. Przyspieszy twój metabolizm i obniży cholesterol

Dodaj do herbaty lub marynaty. Przyspieszy twój metabolizm i obniży cholesterol

Świeży imbir i jego właściwości
Świeży imbir i jego właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pornpimon

24.06.2024 16:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Świeży imbir jest bardzo często wykorzystywany do parzenia naparów rozgrzewających oraz jako środek przeciw infekcjom. Tymczasem potencjalne zastosowanie aromatycznej przyprawy jest znacznie szersze. Jak wzbogacać imbirem potrawy i napoje?

Jak stosować imbir w kuchni?

Jak nietrudno domyślić się, świeży imbir jest bardziej wartościowy od zmielonego, suszonego korzenia. Ma mocniejszy, piekący smak i silny aromat. Tym samym zazwyczaj dodaje się go do potraw w małej ilości, gdyż łatwo może zdominować smak. Ma szczególnie duże znaczenie w kuchni orientalnej oraz indyjskiej. Należy obrać go ze skórki, następnie pokroić w kostkę, plastry lub zetrzeć na tarce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przyrządzić napar z imbiru?

Drobno rozdrobnione korzenie zalewa się wrzątkiem i odstawia do ostygnięcia. Im dłuższy czas oczekiwania, tym mocniejszy smak (najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy aż pali w gardło). Można pić jako jednorodny napój lub tworzyć mieszanki, np. z miodem, sokiem z cytryny, kandyzowaną pigwą lub innymi owocami. Świeży imbir jest cenionym dodatkiem do herbaty, a także znanego napoju leczniczego nazywanego "złotym mlekiem".

Przepis na sos z imbiru

Na patelni należy rozgrzać oliwę, dodać 2-3 łyżki drobno startego imbiru i inne, ostre przyprawy do wyboru, np. rozdrobniony czosnek, paprykę i cebulę. Warto zagęścić go mąką. Jest w szczególności polecany do dań z ryb oraz potraw warzywnych, np. smażonych warzyw podawanych z ryżem. Sos imbirowy można sporządzić także na słodko-ostro, dodając 1-2 łyżki miodu. W takiej postaci jest podawany m.in. do drobiu.

Zupy i kremy z dodatkiem imbiru

Świeży imbir jest dobrym dodatkiem do wielu zup, a także kremów. Wzmacnia ich smak i aromat. W szczególności pasuje do zup dyniowych gotowanych na bazie bulionu z zasmażką z cebuli oraz kremu marchewkowego.

Potencjalne wykorzystanie imbiru jest oczywiście znacznie szersze. Świeży korzeń wykorzystuje się m.in. do przyrządzania marynat, jest dodatkiem do sosów mięsnych, a także dań z grilla. Do znanych zastosowań należy przyprawianie łososia grillowanego oraz indyka grillowanego.

Na co pomaga świeży imbir?

Imbir jest cenionym środkiem na przeziębienie i infekcje różnego rodzaju. Pomaga przy kaszlu, gdyż rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych i ułatwia wykrztuszanie. Działa napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwwirusowo. Stymuluje przemianę materii (pomagając w nieżytach układu pokarmowego, a także w odchudzaniu). Obniża poziom cholesterolu. Ma właściwości przeciwwymiotne.

Do niedzielnego rosołu dodaj kawałek imbiru
Do niedzielnego rosołu dodaj kawałek imbiru© Pixabay

Gdzie przechowywać kłącza imbiru?

Imbir należy przechowywać w lodówce. Najlepiej umieścić go w woreczku foliowym, lecz owinięty w papierowy ręcznik. Wtedy może zachować trwałość nawet do kilku tygodni.

Oczywiście najrozsądniejsze są regularne zakupy w sklepie w ilościach, które wykorzysta się w ciągu kilku dni. Imbir nadaje się do mrożenia. Można go nawet rozdrobnić i umieścić w pojemnikach na kostki lodowe.

Kto powinien unikać spożywania kłącza imbiru?

Imbir zalicza się do przypraw, z których należy korzystać racjonalnie, z zachowaniem ostrożności. W szczególności dotyczy to osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy, a także borykających się z refluksem. Osoby przyjmujące leki obniżające ciśnienie krwi powinny spożywanie skonsultować z lekarzem.

Źródło artykułu:Michał Mazik
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także