PrzepisDietaDodaj do herbaty lub marynaty. Przyspieszy twój metabolizm i obniży cholesterol

Dodaj do herbaty lub marynaty. Przyspieszy twój metabolizm i obniży cholesterol

Świeży imbir jest bardzo często wykorzystywany do parzenia naparów rozgrzewających oraz jako środek przeciw infekcjom. Tymczasem potencjalne zastosowanie aromatycznej przyprawy jest znacznie szersze. Jak wzbogacać imbirem potrawy i napoje?

Świeży imbir i jego właściwości
Świeży imbir i jego właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pornpimon

24.06.2024 16:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak stosować imbir w kuchni?

Jak nietrudno domyślić się, świeży imbir jest bardziej wartościowy od zmielonego, suszonego korzenia. Ma mocniejszy, piekący smak i silny aromat. Tym samym zazwyczaj dodaje się go do potraw w małej ilości, gdyż łatwo może zdominować smak. Ma szczególnie duże znaczenie w kuchni orientalnej oraz indyjskiej. Należy obrać go ze skórki, następnie pokroić w kostkę, plastry lub zetrzeć na tarce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przyrządzić napar z imbiru?

Drobno rozdrobnione korzenie zalewa się wrzątkiem i odstawia do ostygnięcia. Im dłuższy czas oczekiwania, tym mocniejszy smak (najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy aż pali w gardło). Można pić jako jednorodny napój lub tworzyć mieszanki, np. z miodem, sokiem z cytryny, kandyzowaną pigwą lub innymi owocami. Świeży imbir jest cenionym dodatkiem do herbaty, a także znanego napoju leczniczego nazywanego "złotym mlekiem".

Przepis na sos z imbiru

Na patelni należy rozgrzać oliwę, dodać 2-3 łyżki drobno startego imbiru i inne, ostre przyprawy do wyboru, np. rozdrobniony czosnek, paprykę i cebulę. Warto zagęścić go mąką. Jest w szczególności polecany do dań z ryb oraz potraw warzywnych, np. smażonych warzyw podawanych z ryżem. Sos imbirowy można sporządzić także na słodko-ostro, dodając 1-2 łyżki miodu. W takiej postaci jest podawany m.in. do drobiu.

Zupy i kremy z dodatkiem imbiru

Świeży imbir jest dobrym dodatkiem do wielu zup, a także kremów. Wzmacnia ich smak i aromat. W szczególności pasuje do zup dyniowych gotowanych na bazie bulionu z zasmażką z cebuli oraz kremu marchewkowego.

Potencjalne wykorzystanie imbiru jest oczywiście znacznie szersze. Świeży korzeń wykorzystuje się m.in. do przyrządzania marynat, jest dodatkiem do sosów mięsnych, a także dań z grilla. Do znanych zastosowań należy przyprawianie łososia grillowanego oraz indyka grillowanego.

Na co pomaga świeży imbir?

Imbir jest cenionym środkiem na przeziębienie i infekcje różnego rodzaju. Pomaga przy kaszlu, gdyż rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych i ułatwia wykrztuszanie. Działa napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwwirusowo. Stymuluje przemianę materii (pomagając w nieżytach układu pokarmowego, a także w odchudzaniu). Obniża poziom cholesterolu. Ma właściwości przeciwwymiotne.

Do niedzielnego rosołu dodaj kawałek imbiru
Do niedzielnego rosołu dodaj kawałek imbiru© Pixabay

Gdzie przechowywać kłącza imbiru?

Imbir należy przechowywać w lodówce. Najlepiej umieścić go w woreczku foliowym, lecz owinięty w papierowy ręcznik. Wtedy może zachować trwałość nawet do kilku tygodni.

Oczywiście najrozsądniejsze są regularne zakupy w sklepie w ilościach, które wykorzysta się w ciągu kilku dni. Imbir nadaje się do mrożenia. Można go nawet rozdrobnić i umieścić w pojemnikach na kostki lodowe.

Kto powinien unikać spożywania kłącza imbiru?

Imbir zalicza się do przypraw, z których należy korzystać racjonalnie, z zachowaniem ostrożności. W szczególności dotyczy to osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy, a także borykających się z refluksem. Osoby przyjmujące leki obniżające ciśnienie krwi powinny spożywanie skonsultować z lekarzem.

Źródło artykułu:Michał Mazik
imbirimbir właściwościimbir na mdłości