Kulinarna Stolica PolskiNa Kujawach zajadają się tą zupą. Inni krzywią się na sam widok

Na Kujawach zajadają się tą zupą. Inni krzywią się na sam widok

Zacierka kraszona, muske czy czernina z golcami to tylko kilka obco brzmiących potraw, z których słyną Kujawy. Ostatnia pozycja budzi wiele kontrowersji, jednak warto spróbować jej przynajmniej raz w życiu.

Czarnina kujawska wpisana na listę produktów tradycyjnych
Czarnina kujawska wpisana na listę produktów tradycyjnych
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

19.06.2024 15:23

Kujawy to kraina geograficzna leżąca na terytorium województwa kujawsko-pomorskiego oraz fragmentu województwa wielkopolskiego. Nie brakuje tu pięknych widoków, ale i pysznych potraw, które zasługują na większy rozgłos.

Kuchnia kujawska obfituje w dania mączne, mięsne i warzywne. Nie brakuje tu aromatycznych, jednogarnkowych potrawek czy gęstych i pożywnych zup. Jedna z nich do dziś wzbudza kontrowersje, bowiem w bulionie ląduje... krew.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Można ją kochać albo nienawidzić. Nie ma nic pomiędzy

Kujawy to kraina lasów, rzek i jezior. Mieszkańcy wykorzystywali to, co dała im natura. Korzystali z grzybów, owoców leśnych, ryb, kasz czy mięsa pod każdą postacią. To właśnie tutaj wymyślono dania takie jak śledzie po kujawsku, gęś po kołudzku, pirzok, zupa rabarbarowa czy zacierka kraszona.

Nie można nie wspomnieć o czerninie z golcami, którą znamy też pod nazwą czarnej polewki. Pisał o niej sam Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu". To jedna z najstarszych polskich zup. Pierwsze wzmianki dotyczące czerniny pojawiły się już w średniowieczu. Przygotowywano ją z okazji świąt lub innych, ważnych uroczystości.

To nic innego jak rosół zaprawiony krwią kaczek (w innych regionach świni lub kur) z dodatkiem klusek i suszonych owoców, najczęściej śliwek i gruszek. Potrawa od lat wzbudza wiele kontrowersji. Można ją kochać lub nienawidzić. Nie ma nic pomiędzy. Jeśli zaliczasz się do tej pierwszej grupy, wypróbuj przepis na kujawską czerninę z golcami, czyli domowymi kluseczkami.

Czernina z golcami — przepis

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny,
  • cała kaczka (razem z podrobami),
  • garść suszonych śliwek,
  • garść suszonych gruszek,
  • garść suszonych grzybów,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 500 ml kaczej krwi,
  • 2 łyżki octu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 200 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • opcjonalnie: śmietana.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij duży garnek. Umieść w nim całą kaczkę, liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę, suszone owoce oraz grzyby. Wlej zimną wodę i wstaw na gaz. Gotuj przez 40-50 minut.
  2. Po ugotowaniu wyjmuj włoszczyznę, mięso, grzyby i suszone owoce. Wyjmij krew i dodaj do niej ocet oraz szczyptę soli. Wlej ją go gorącej zupy i doprowadź całość do wrzenia.
  3. W międzyczasie zajmij się golcami. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. Dodaj do nich jajka oraz mąkę. Uformuj z nich kluski i ugotuj je w lekko osolonej wodzie.
  4. Gotowe kluski wrzuć do zupy. Podawaj zaraz po ugotowaniu. Najlepiej smakuje z odrobiną kwaśnej śmietany.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie