Na Kujawach zajadają się tą zupą. Inni krzywią się na sam widok

Zacierka kraszona, muske czy czernina z golcami to tylko kilka obco brzmiących potraw, z których słyną Kujawy. Ostatnia pozycja budzi wiele kontrowersji, jednak warto spróbować jej przynajmniej raz w życiu.

Czarnina kujawska wpisana na listę produktów tradycyjnychCzarnina kujawska wpisana na listę produktów tradycyjnych
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Kujawy to kraina geograficzna leżąca na terytorium województwa kujawsko-pomorskiego oraz fragmentu województwa wielkopolskiego. Nie brakuje tu pięknych widoków, ale i pysznych potraw, które zasługują na większy rozgłos.

Kuchnia kujawska obfituje w dania mączne, mięsne i warzywne. Nie brakuje tu aromatycznych, jednogarnkowych potrawek czy gęstych i pożywnych zup. Jedna z nich do dziś wzbudza kontrowersje, bowiem w bulionie ląduje... krew.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Można ją kochać albo nienawidzić. Nie ma nic pomiędzy

Kujawy to kraina lasów, rzek i jezior. Mieszkańcy wykorzystywali to, co dała im natura. Korzystali z grzybów, owoców leśnych, ryb, kasz czy mięsa pod każdą postacią. To właśnie tutaj wymyślono dania takie jak śledzie po kujawsku, gęś po kołudzku, pirzok, zupa rabarbarowa czy zacierka kraszona.

Nie można nie wspomnieć o czerninie z golcami, którą znamy też pod nazwą czarnej polewki. Pisał o niej sam Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu". To jedna z najstarszych polskich zup. Pierwsze wzmianki dotyczące czerniny pojawiły się już w średniowieczu. Przygotowywano ją z okazji świąt lub innych, ważnych uroczystości.

To nic innego jak rosół zaprawiony krwią kaczek (w innych regionach świni lub kur) z dodatkiem klusek i suszonych owoców, najczęściej śliwek i gruszek. Potrawa od lat wzbudza wiele kontrowersji. Można ją kochać lub nienawidzić. Nie ma nic pomiędzy. Jeśli zaliczasz się do tej pierwszej grupy, wypróbuj przepis na kujawską czerninę z golcami, czyli domowymi kluseczkami.

Czernina z golcami — przepis

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny,
  • cała kaczka (razem z podrobami),
  • garść suszonych śliwek,
  • garść suszonych gruszek,
  • garść suszonych grzybów,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 500 ml kaczej krwi,
  • 2 łyżki octu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 200 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • opcjonalnie: śmietana.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij duży garnek. Umieść w nim całą kaczkę, liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę, suszone owoce oraz grzyby. Wlej zimną wodę i wstaw na gaz. Gotuj przez 40-50 minut.
  2. Po ugotowaniu wyjmuj włoszczyznę, mięso, grzyby i suszone owoce. Wyjmij krew i dodaj do niej ocet oraz szczyptę soli. Wlej ją go gorącej zupy i doprowadź całość do wrzenia.
  3. W międzyczasie zajmij się golcami. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. Dodaj do nich jajka oraz mąkę. Uformuj z nich kluski i ugotuj je w lekko osolonej wodzie.
  4. Gotowe kluski wrzuć do zupy. Podawaj zaraz po ugotowaniu. Najlepiej smakuje z odrobiną kwaśnej śmietany.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯