Owiń boczkiem, nadziej śliwką i zapiecz. Takich parówek nie sposób odmówić
Zapiekane parówki z boczkiem, serem oraz śliwką to banalnie proste, a jednocześnie efektowne danie, które z pewnością zachwyci twoich gości. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przystawka na imprezę.
07.05.2024 | aktual.: 07.05.2024 13:41
Chociaż parówki niekoniecznie kojarzą się z ciekawą przekąską, to w tym wydaniu zaskoczą niejedną osobę. Boczek i śliwka nadają szlachetności, a roztopiony ser podkręca smak. Nie sposób oprzeć się tym małym, uroczym kąskom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wybierając parówki do tego przepisu postaw na te, które mają najlepszy skład. Im więcej mięsa i mniej sztucznych wzmacniaczy i dodatków, tym lepiej.
Zapiekane parówki z boczkiem, serem i śliwką
Wyglądają niepozornie, ale są naprawdę smaczne. Parówkowe kąski możesz przygotować wcześniej i podgrzać dopiero przed podaniem. Dzięki temu zaoszczędzisz czas w kuchni.
To idealny pomysł na szybki obiad lub kolację, gdy nie masz czasu na długie gotowanie. Przygotowanie zapiekanych parówek zajmie Ci zaledwie kilka minut, a efekt końcowy jest naprawdę świetny. Autorka bloga "Królestwo Garów" poleca, aby wykorzystać w tym przepisie suski sechlońskie, czyli wędzone śliwki ze wsi Sechna na południu Polski, skąd wywodzi się lokalna tradycja wędzenia i suszenia śliwek.
Składniki:
- parówki,
- śliwki wędzone (suska sechlońska),
- ser żółty,
- boczek wędzony,
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
- Parówki przetnij w poprzek na pół. Dzięki temu powstaną małe, wygodne do jedzenia kawałki.
- Natnij w środku wzdłuż, aby powstała kieszonka.
- Ser pokrój w paski wielkości powstałej w parówce kieszonki.
- Kawałek sera oraz śliwkę włóż w nacięcie. Zawiń boczkiem i zepnij wykałaczką, która podtrzyma konstrukcję.
- Końcówki parówki natnij na krzyż.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 17-20 minut.
Parówki podawaj na ciepło. Smacznego!