Owiń boczkiem, nadziej śliwką i zapiecz. Takich parówek nie sposób odmówić
Zapiekane parówki z boczkiem, serem oraz śliwką to banalnie proste, a jednocześnie efektowne danie, które z pewnością zachwyci twoich gości. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przystawka na imprezę.
Chociaż parówki niekoniecznie kojarzą się z ciekawą przekąską, to w tym wydaniu zaskoczą niejedną osobę. Boczek i śliwka nadają szlachetności, a roztopiony ser podkręca smak. Nie sposób oprzeć się tym małym, uroczym kąskom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki
Wybierając parówki do tego przepisu postaw na te, które mają najlepszy skład. Im więcej mięsa i mniej sztucznych wzmacniaczy i dodatków, tym lepiej.
Zapiekane parówki z boczkiem, serem i śliwką
Wyglądają niepozornie, ale są naprawdę smaczne. Parówkowe kąski możesz przygotować wcześniej i podgrzać dopiero przed podaniem. Dzięki temu zaoszczędzisz czas w kuchni.
To idealny pomysł na szybki obiad lub kolację, gdy nie masz czasu na długie gotowanie. Przygotowanie zapiekanych parówek zajmie Ci zaledwie kilka minut, a efekt końcowy jest naprawdę świetny. Autorka bloga "Królestwo Garów" poleca, aby wykorzystać w tym przepisie suski sechlońskie, czyli wędzone śliwki ze wsi Sechna na południu Polski, skąd wywodzi się lokalna tradycja wędzenia i suszenia śliwek.
Składniki:
- parówki,
- śliwki wędzone (suska sechlońska),
- ser żółty,
- boczek wędzony,
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
- Parówki przetnij w poprzek na pół. Dzięki temu powstaną małe, wygodne do jedzenia kawałki.
- Natnij w środku wzdłuż, aby powstała kieszonka.
- Ser pokrój w paski wielkości powstałej w parówce kieszonki.
- Kawałek sera oraz śliwkę włóż w nacięcie. Zawiń boczkiem i zepnij wykałaczką, która podtrzyma konstrukcję.
- Końcówki parówki natnij na krzyż.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 17-20 minut.
Parówki podawaj na ciepło. Smacznego!