Owiń boczkiem, nadziej śliwką i zapiecz. Takich parówek nie sposób odmówić

Zapiekane parówki z boczkiem, serem oraz śliwką to banalnie proste, a jednocześnie efektowne danie, które z pewnością zachwyci twoich gości. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przystawka na imprezę.

Zapiekane parówki - PysznościZapiekane parówki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Królestwo Garów
Ewa Malinowska

Chociaż parówki niekoniecznie kojarzą się z ciekawą przekąską, to w tym wydaniu zaskoczą niejedną osobę. Boczek i śliwka nadają szlachetności, a roztopiony ser podkręca smak. Nie sposób oprzeć się tym małym, uroczym kąskom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Wybierając parówki do tego przepisu postaw na te, które mają najlepszy skład. Im więcej mięsa i mniej sztucznych wzmacniaczy i dodatków, tym lepiej.

Zapiekane parówki z boczkiem, serem i śliwką

Wyglądają niepozornie, ale są naprawdę smaczne. Parówkowe kąski możesz przygotować wcześniej i podgrzać dopiero przed podaniem. Dzięki temu zaoszczędzisz czas w kuchni.

Parówki ze śliwką, serem i boczkiem - Pyszności
Parówki ze śliwką, serem i boczkiem - Pyszności © Królestwo Garów | Picasa

To idealny pomysł na szybki obiad lub kolację, gdy nie masz czasu na długie gotowanie. Przygotowanie zapiekanych parówek zajmie Ci zaledwie kilka minut, a efekt końcowy jest naprawdę świetny. Autorka bloga "Królestwo Garów" poleca, aby wykorzystać w tym przepisie suski sechlońskie, czyli wędzone śliwki ze wsi Sechna na południu Polski, skąd wywodzi się lokalna tradycja wędzenia i suszenia śliwek.

Składniki:

  • parówki,
  • śliwki wędzone (suska sechlońska),
  • ser żółty,
  • boczek wędzony,
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

  1. Parówki przetnij w poprzek na pół. Dzięki temu powstaną małe, wygodne do jedzenia kawałki.
  2. Natnij w środku wzdłuż, aby powstała kieszonka.
  3. Ser pokrój w paski wielkości powstałej w parówce kieszonki.
  4. Kawałek sera oraz śliwkę włóż w nacięcie. Zawiń boczkiem i zepnij wykałaczką, która podtrzyma konstrukcję.
  5. Końcówki parówki natnij na krzyż.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 17-20 minut.

Parówki podawaj na ciepło. Smacznego!

Źródło artykułu: Królestwo Garów
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟