Owiń boczkiem, nadziej śliwką i zapiecz. Takich parówek nie sposób odmówić

Zapiekane parówki z boczkiem, serem oraz śliwką to banalnie proste, a jednocześnie efektowne danie, które z pewnością zachwyci twoich gości. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przystawka na imprezę.

Zapiekane parówki - PysznościZapiekane parówki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Królestwo Garów
Ewa Malinowska

Chociaż parówki niekoniecznie kojarzą się z ciekawą przekąską, to w tym wydaniu zaskoczą niejedną osobę. Boczek i śliwka nadają szlachetności, a roztopiony ser podkręca smak. Nie sposób oprzeć się tym małym, uroczym kąskom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Wybierając parówki do tego przepisu postaw na te, które mają najlepszy skład. Im więcej mięsa i mniej sztucznych wzmacniaczy i dodatków, tym lepiej.

Zapiekane parówki z boczkiem, serem i śliwką

Wyglądają niepozornie, ale są naprawdę smaczne. Parówkowe kąski możesz przygotować wcześniej i podgrzać dopiero przed podaniem. Dzięki temu zaoszczędzisz czas w kuchni.

Parówki ze śliwką, serem i boczkiem - Pyszności
Parówki ze śliwką, serem i boczkiem - Pyszności © Królestwo Garów | Picasa

To idealny pomysł na szybki obiad lub kolację, gdy nie masz czasu na długie gotowanie. Przygotowanie zapiekanych parówek zajmie Ci zaledwie kilka minut, a efekt końcowy jest naprawdę świetny. Autorka bloga "Królestwo Garów" poleca, aby wykorzystać w tym przepisie suski sechlońskie, czyli wędzone śliwki ze wsi Sechna na południu Polski, skąd wywodzi się lokalna tradycja wędzenia i suszenia śliwek.

Składniki:

  • parówki,
  • śliwki wędzone (suska sechlońska),
  • ser żółty,
  • boczek wędzony,
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

  1. Parówki przetnij w poprzek na pół. Dzięki temu powstaną małe, wygodne do jedzenia kawałki.
  2. Natnij w środku wzdłuż, aby powstała kieszonka.
  3. Ser pokrój w paski wielkości powstałej w parówce kieszonki.
  4. Kawałek sera oraz śliwkę włóż w nacięcie. Zawiń boczkiem i zepnij wykałaczką, która podtrzyma konstrukcję.
  5. Końcówki parówki natnij na krzyż.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 17-20 minut.

Parówki podawaj na ciepło. Smacznego!

Źródło artykułu: Królestwo Garów
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯