Mumie parówkowe to prawdziwy hit. Nie ma lepszych przekąsek na Halloween

To chyba ulubiony dzień w roku dla wielu osób. Chociaż Halloween jest pełne grozy, to najczęściej tego dnia siadamy do seansu horrorów. Warto w trakcie oglądania filmów coś przekąsić, bo może zgłodniejemy, a tym mumiom nie da się oprzeć. Jest to świetny przykład przekąski na Halloween - prosta, smaczna i tania. Czego chcieć więcej?

Przekąski na Halloween Przekąski na Halloween
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Z Halloween wiąże się bardzo bogata i wielowiekowa tradycja. Za obecny kształt tego święta odpowiadają naleciałości z wielu kultur, między innymi francuskiej (dzięki niej mamy przebieranki), irlandzkiej oraz angielskiej. Dla wielu z nas to czas na fajną zabawę i spotkanie ze znajomymi. Dlatego też warto się wykazać i przygotować straszliwe przekąski na Halloween. Wybór jest naprawdę ogromny, ale nieco go ułatwimy. Co powiecie na przepyszne i obłędnie proste mumie parówkowe? Ten smakołyk sprawdzi się podczas seansu wybranego przez siebie filmu grozy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona dynia z niespodzianką. Wszyscy będą pod ogromnym wrażeniem

Mumie parówkowe, czyli idealna przekąska na Halloween

Najpierw przygotujcie potrzebne składniki. Nie będzie ich dużo. Na liście znalazły się tylko cztery:

  • parówki,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • keczup do podania,
  • oczy z masy cukrowej.
Przekąski na Halloween
Przekąski na Halloween © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Parówki przekrójcie na pół. Wcześniej obierzcie je z folii. W tym czasie też rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Ciasto francuskie pokrójcie na paski. Muszą być równomierne i dość długie. Będziecie zawijać w nie parówki. Róbcie to w taki sposób, by wyglądało jak prawdziwa mumia. Zostawcie małą przestrzeń na oczy. Tego miejsca nie zawijajcie opaską z ciasta francuskiego.
  3. Przekąski na Halloween poukładajcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika. Mumie parówkowe powinny piec się około 20 minut.
  4. Udekorujcie je za pomocą oczek z masy cukrowej. Tak przygotowane proste przekąski podawajcie z keczupem, będzie on imitował krew.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy