Mumie parówkowe to prawdziwy hit. Nie ma lepszych przekąsek na Halloween

To chyba ulubiony dzień w roku dla wielu osób. Chociaż Halloween jest pełne grozy, to najczęściej tego dnia siadamy do seansu horrorów. Warto w trakcie oglądania filmów coś przekąsić, bo może zgłodniejemy, a tym mumiom nie da się oprzeć. Jest to świetny przykład przekąski na Halloween - prosta, smaczna i tania. Czego chcieć więcej?

Przekąski na Halloween Przekąski na Halloween
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Z Halloween wiąże się bardzo bogata i wielowiekowa tradycja. Za obecny kształt tego święta odpowiadają naleciałości z wielu kultur, między innymi francuskiej (dzięki niej mamy przebieranki), irlandzkiej oraz angielskiej. Dla wielu z nas to czas na fajną zabawę i spotkanie ze znajomymi. Dlatego też warto się wykazać i przygotować straszliwe przekąski na Halloween. Wybór jest naprawdę ogromny, ale nieco go ułatwimy. Co powiecie na przepyszne i obłędnie proste mumie parówkowe? Ten smakołyk sprawdzi się podczas seansu wybranego przez siebie filmu grozy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona dynia z niespodzianką. Wszyscy będą pod ogromnym wrażeniem

Mumie parówkowe, czyli idealna przekąska na Halloween

Najpierw przygotujcie potrzebne składniki. Nie będzie ich dużo. Na liście znalazły się tylko cztery:

  • parówki,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • keczup do podania,
  • oczy z masy cukrowej.
Przekąski na Halloween
Przekąski na Halloween © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Parówki przekrójcie na pół. Wcześniej obierzcie je z folii. W tym czasie też rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Ciasto francuskie pokrójcie na paski. Muszą być równomierne i dość długie. Będziecie zawijać w nie parówki. Róbcie to w taki sposób, by wyglądało jak prawdziwa mumia. Zostawcie małą przestrzeń na oczy. Tego miejsca nie zawijajcie opaską z ciasta francuskiego.
  3. Przekąski na Halloween poukładajcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika. Mumie parówkowe powinny piec się około 20 minut.
  4. Udekorujcie je za pomocą oczek z masy cukrowej. Tak przygotowane proste przekąski podawajcie z keczupem, będzie on imitował krew.

Wybrane dla Ciebie

Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste