Mumie parówkowe to prawdziwy hit. Nie ma lepszych przekąsek na Halloween

To chyba ulubiony dzień w roku dla wielu osób. Chociaż Halloween jest pełne grozy, to najczęściej tego dnia siadamy do seansu horrorów. Warto w trakcie oglądania filmów coś przekąsić, bo może zgłodniejemy, a tym mumiom nie da się oprzeć. Jest to świetny przykład przekąski na Halloween - prosta, smaczna i tania. Czego chcieć więcej?

Przekąski na Halloween Przekąski na Halloween
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Z Halloween wiąże się bardzo bogata i wielowiekowa tradycja. Za obecny kształt tego święta odpowiadają naleciałości z wielu kultur, między innymi francuskiej (dzięki niej mamy przebieranki), irlandzkiej oraz angielskiej. Dla wielu z nas to czas na fajną zabawę i spotkanie ze znajomymi. Dlatego też warto się wykazać i przygotować straszliwe przekąski na Halloween. Wybór jest naprawdę ogromny, ale nieco go ułatwimy. Co powiecie na przepyszne i obłędnie proste mumie parówkowe? Ten smakołyk sprawdzi się podczas seansu wybranego przez siebie filmu grozy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona dynia z niespodzianką. Wszyscy będą pod ogromnym wrażeniem

Mumie parówkowe, czyli idealna przekąska na Halloween

Najpierw przygotujcie potrzebne składniki. Nie będzie ich dużo. Na liście znalazły się tylko cztery:

  • parówki,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • keczup do podania,
  • oczy z masy cukrowej.
Przekąski na Halloween
Przekąski na Halloween © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Parówki przekrójcie na pół. Wcześniej obierzcie je z folii. W tym czasie też rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Ciasto francuskie pokrójcie na paski. Muszą być równomierne i dość długie. Będziecie zawijać w nie parówki. Róbcie to w taki sposób, by wyglądało jak prawdziwa mumia. Zostawcie małą przestrzeń na oczy. Tego miejsca nie zawijajcie opaską z ciasta francuskiego.
  3. Przekąski na Halloween poukładajcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika. Mumie parówkowe powinny piec się około 20 minut.
  4. Udekorujcie je za pomocą oczek z masy cukrowej. Tak przygotowane proste przekąski podawajcie z keczupem, będzie on imitował krew.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta