Jak odkwasić organizm? To pomoże ci pozbyć się uciążliwych dolegliwości

Coraz częściej w naszej diecie pojawiają się produkty wysoko przetworzone. Jemy dużo nabiału, mięsa oraz zbóż, a zapominamy o warzywach i owocach. Taki sposób odżywania może zaburzać równowagę kwasowo-zasadową, a to właśnie jest przyczyną otyłości u wielu osób, różnych dolegliwości zdrowotnych i zakwaszenia organizmu. Co warto włączyć do codziennego menu, by odkwasić organizm i przywrócić równowagę kwasowo-zasadową?

Kasza jaglana i cukinia pomogą w odkwaszaniu organizmuKasza jaglana i cukinia pomogą w odkwaszaniu organizmu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zakwaszenie organizmu jest efektem odżywiania się w niewłaściwy sposób. To stan spowodowany przez zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dokładniej wyjaśniając owo zachwianie, chodzi o zachowanie właściwego stosunku kationów i anionów w płynach ustrojowych.

W ludzkim organizmie znajdują się specjalne mechanizmy buforujące. Ich zadaniem jest utrzymanie stałego pH krwi w przedziale 7,36 – 7,44. Kontrolę nad pH sprawują nerki, płuca, mechanizmy buforujące krwi i innych tkanek (m.in. układ wodorowęglanowy, białczanowy czy też hemoglobinowy).

Ta równowaga ma ogromne znaczenie, ponieważ wspiera zachodzące w organizmie procesy. Warto podkreślić, że nawet najmniejsze odchylenia niosą ze sobą ryzyko rozmaitych negatywnych dla zdrowia konsekwencji. Popełniane przez nas błędy żywieniowe i prowadzenie niezdrowego trybu życia prowadzi do zakłócenia pH w organizmie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: pikantne skrzydełka z kalafiora

Zakwaszenie organizmu – objawy i konsekwencje

Zakwaszony organizm wysyła wiele niepokojących sygnałów. Skutki zburzonej równowagi nie zawsze są oczywiste, często można przypisać je innym czynnikom lub chorobom. Ale z pewnością warto zwrócić uwagę na te najczęściej występujące takie jak: ból głowy, mięśni i stawów, osłabienie, pogorszenie odporności, zmęczenie, problemy z koncentracją i pamięcią, stany zapalne, dolegliwości ze strony układu pokarmowego (ból brzucha, zgaga, zaparcia, wzdęcia, biegunki), łamiące się włosy i paznokcie, problemy ze skórą oraz cerą, mocz o silnym zapachu, a także obniżenie potencji i libido.

Organizm, który przez długi czas jest w stanie zakwaszenia, narażony jest na poważne powikłania. Te zaburzenia powodują odkładanie się niszczącego kwasu, który rujnuje tkanki. W konsekwencji prowadzić to może do alergii, grzybicy, reumatyzmu, dny moczanowej, zapalenia stawów, cukrzycy, kamicy, miażdżycy, a nawet nowotworów.

Na czym polega dieta odkwaszająca?

Dietę odkwaszającą stosuje się w celu przywrócenia równowagi pH organizmu. Polega ona na zmniejszeniu udziału tak zwanych "produktów kwasotwórczych" (mających działanie kwasotwórcze) i zwiększeniu ilości "produktów alkalicznych" (takich, które w swoim składzie mają magnez, sód, potas oraz wapń).

W określeniu produktów o właściwościach kwasotwórczych i zasadotwórczych wykorzystuje się wskaźnik PRAL (Potential Renal Acid Load). Określa on, jak dany produkt wpływa na pH moczu. Uwzględnia zawartość składników w poszczególnej żywności i ich działanie kwasotwórcze. Wśród składników kwasotwórczych wymienia się: chlor, fosfor, siarkę, dwutlenek węgla, kwas szczawiowy i kwas fitynowy. Z kolei do składników zasadotwórczych zalicza się: magnez, sód, potas oraz wapń. Reasumując: im wyższy jest wskaźnik PRAL, tym mocniej dany produkt będzie zakwaszał.

Co jeść, a czego nie jeść?

Bazując na wskaźniku PRAL w grupie produktów zasadotwórczych zostały uwzględnione warzywa i owoce, a także soki z nich przyrządzane. Jako produkty neutralne określono nasiona roślin strączkowych, tłuszcze tj. masło oraz oliwa z oliwek. Na liście kwasotwórczych produktów pojawiały się zaś jaja, mięso, nabiał, orzechy oraz zboża. Analizując przedstawione dane, nasuwa się jeden kluczowy wniosek: menu diety odkwaszającej powinno opierać się o duże spożycie warzyw i owoców.

Zdaniem ekspertów największe właściwości odkwaszające mają zielone warzywa takie jak cukinia, jarmuż, szpinak, brokuł, roszponka i rukola, a także rzodkiewka, marchewka, seler, dynia, pomidor i kalafior. Jeśli chodzi o owoce, to idealne będą jabłka, gruszki, banany, ananasy, truskawki i awokado. Polecane są również zioła i przyprawy — szczególnie imbir, cynamon i kurkuma. Warto postawić na picie zielonej herbaty i wody z cytryną. Działanie alkalizujące wykazują także suszone śliwki, rodzynki, kasza jaglana, daktyle i grzyby.

Chcąc zadbać o równowagę, zaleca się, by ograniczyć zwierzęce i wegańskie źródła białka. Odradzane są zatem różnego rodzaju mięsa (zarówno w postaci wędlin, kotletów czy też pasztetów), ryby, produkty pochodzenia mlecznego (sery białe, jogurty, serki wiejskie, mleko itp.), pestki, nasiona, orzechy, a także produkty wysoko przetworzone, w tym te z zawartością cukru i słodyczy. Niewskazane jest także picie kawy (szczególnie z mlekiem) i alkoholu.

Istotne w diecie odkwaszającej jest, oprócz wybierania właściwych produktów, sposób ich przyrządzania. Zaleca się, by unikać obróbki cieplnej produktów, która powoduje utratę części wartościowych składników, m.in. witamin, enzymów i innych składników bioaktywnych.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥