Jak odkwasić organizm? To pomoże ci pozbyć się uciążliwych dolegliwości

Coraz częściej w naszej diecie pojawiają się produkty wysoko przetworzone. Jemy dużo nabiału, mięsa oraz zbóż, a zapominamy o warzywach i owocach. Taki sposób odżywania może zaburzać równowagę kwasowo-zasadową, a to właśnie jest przyczyną otyłości u wielu osób, różnych dolegliwości zdrowotnych i zakwaszenia organizmu. Co warto włączyć do codziennego menu, by odkwasić organizm i przywrócić równowagę kwasowo-zasadową?

Kasza jaglana i cukinia pomogą w odkwaszaniu organizmuKasza jaglana i cukinia pomogą w odkwaszaniu organizmu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zakwaszenie organizmu jest efektem odżywiania się w niewłaściwy sposób. To stan spowodowany przez zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dokładniej wyjaśniając owo zachwianie, chodzi o zachowanie właściwego stosunku kationów i anionów w płynach ustrojowych.

W ludzkim organizmie znajdują się specjalne mechanizmy buforujące. Ich zadaniem jest utrzymanie stałego pH krwi w przedziale 7,36 – 7,44. Kontrolę nad pH sprawują nerki, płuca, mechanizmy buforujące krwi i innych tkanek (m.in. układ wodorowęglanowy, białczanowy czy też hemoglobinowy).

Ta równowaga ma ogromne znaczenie, ponieważ wspiera zachodzące w organizmie procesy. Warto podkreślić, że nawet najmniejsze odchylenia niosą ze sobą ryzyko rozmaitych negatywnych dla zdrowia konsekwencji. Popełniane przez nas błędy żywieniowe i prowadzenie niezdrowego trybu życia prowadzi do zakłócenia pH w organizmie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: pikantne skrzydełka z kalafiora

Zakwaszenie organizmu – objawy i konsekwencje

Zakwaszony organizm wysyła wiele niepokojących sygnałów. Skutki zburzonej równowagi nie zawsze są oczywiste, często można przypisać je innym czynnikom lub chorobom. Ale z pewnością warto zwrócić uwagę na te najczęściej występujące takie jak: ból głowy, mięśni i stawów, osłabienie, pogorszenie odporności, zmęczenie, problemy z koncentracją i pamięcią, stany zapalne, dolegliwości ze strony układu pokarmowego (ból brzucha, zgaga, zaparcia, wzdęcia, biegunki), łamiące się włosy i paznokcie, problemy ze skórą oraz cerą, mocz o silnym zapachu, a także obniżenie potencji i libido.

Organizm, który przez długi czas jest w stanie zakwaszenia, narażony jest na poważne powikłania. Te zaburzenia powodują odkładanie się niszczącego kwasu, który rujnuje tkanki. W konsekwencji prowadzić to może do alergii, grzybicy, reumatyzmu, dny moczanowej, zapalenia stawów, cukrzycy, kamicy, miażdżycy, a nawet nowotworów.

Na czym polega dieta odkwaszająca?

Dietę odkwaszającą stosuje się w celu przywrócenia równowagi pH organizmu. Polega ona na zmniejszeniu udziału tak zwanych "produktów kwasotwórczych" (mających działanie kwasotwórcze) i zwiększeniu ilości "produktów alkalicznych" (takich, które w swoim składzie mają magnez, sód, potas oraz wapń).

W określeniu produktów o właściwościach kwasotwórczych i zasadotwórczych wykorzystuje się wskaźnik PRAL (Potential Renal Acid Load). Określa on, jak dany produkt wpływa na pH moczu. Uwzględnia zawartość składników w poszczególnej żywności i ich działanie kwasotwórcze. Wśród składników kwasotwórczych wymienia się: chlor, fosfor, siarkę, dwutlenek węgla, kwas szczawiowy i kwas fitynowy. Z kolei do składników zasadotwórczych zalicza się: magnez, sód, potas oraz wapń. Reasumując: im wyższy jest wskaźnik PRAL, tym mocniej dany produkt będzie zakwaszał.

Co jeść, a czego nie jeść?

Bazując na wskaźniku PRAL w grupie produktów zasadotwórczych zostały uwzględnione warzywa i owoce, a także soki z nich przyrządzane. Jako produkty neutralne określono nasiona roślin strączkowych, tłuszcze tj. masło oraz oliwa z oliwek. Na liście kwasotwórczych produktów pojawiały się zaś jaja, mięso, nabiał, orzechy oraz zboża. Analizując przedstawione dane, nasuwa się jeden kluczowy wniosek: menu diety odkwaszającej powinno opierać się o duże spożycie warzyw i owoców.

Zdaniem ekspertów największe właściwości odkwaszające mają zielone warzywa takie jak cukinia, jarmuż, szpinak, brokuł, roszponka i rukola, a także rzodkiewka, marchewka, seler, dynia, pomidor i kalafior. Jeśli chodzi o owoce, to idealne będą jabłka, gruszki, banany, ananasy, truskawki i awokado. Polecane są również zioła i przyprawy — szczególnie imbir, cynamon i kurkuma. Warto postawić na picie zielonej herbaty i wody z cytryną. Działanie alkalizujące wykazują także suszone śliwki, rodzynki, kasza jaglana, daktyle i grzyby.

Chcąc zadbać o równowagę, zaleca się, by ograniczyć zwierzęce i wegańskie źródła białka. Odradzane są zatem różnego rodzaju mięsa (zarówno w postaci wędlin, kotletów czy też pasztetów), ryby, produkty pochodzenia mlecznego (sery białe, jogurty, serki wiejskie, mleko itp.), pestki, nasiona, orzechy, a także produkty wysoko przetworzone, w tym te z zawartością cukru i słodyczy. Niewskazane jest także picie kawy (szczególnie z mlekiem) i alkoholu.

Istotne w diecie odkwaszającej jest, oprócz wybierania właściwych produktów, sposób ich przyrządzania. Zaleca się, by unikać obróbki cieplnej produktów, która powoduje utratę części wartościowych składników, m.in. witamin, enzymów i innych składników bioaktywnych.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak