Jak odkwasić organizm? To pomoże ci pozbyć się uciążliwych dolegliwości
Coraz częściej w naszej diecie pojawiają się produkty wysoko przetworzone. Jemy dużo nabiału, mięsa oraz zbóż, a zapominamy o warzywach i owocach. Taki sposób odżywania może zaburzać równowagę kwasowo-zasadową, a to właśnie jest przyczyną otyłości u wielu osób, różnych dolegliwości zdrowotnych i zakwaszenia organizmu. Co warto włączyć do codziennego menu, by odkwasić organizm i przywrócić równowagę kwasowo-zasadową?
Zakwaszenie organizmu jest efektem odżywiania się w niewłaściwy sposób. To stan spowodowany przez zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dokładniej wyjaśniając owo zachwianie, chodzi o zachowanie właściwego stosunku kationów i anionów w płynach ustrojowych.
W ludzkim organizmie znajdują się specjalne mechanizmy buforujące. Ich zadaniem jest utrzymanie stałego pH krwi w przedziale 7,36 – 7,44. Kontrolę nad pH sprawują nerki, płuca, mechanizmy buforujące krwi i innych tkanek (m.in. układ wodorowęglanowy, białczanowy czy też hemoglobinowy).
Ta równowaga ma ogromne znaczenie, ponieważ wspiera zachodzące w organizmie procesy. Warto podkreślić, że nawet najmniejsze odchylenia niosą ze sobą ryzyko rozmaitych negatywnych dla zdrowia konsekwencji. Popełniane przez nas błędy żywieniowe i prowadzenie niezdrowego trybu życia prowadzi do zakłócenia pH w organizmie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria Testuje: pikantne skrzydełka z kalafiora
Zakwaszenie organizmu – objawy i konsekwencje
Zakwaszony organizm wysyła wiele niepokojących sygnałów. Skutki zburzonej równowagi nie zawsze są oczywiste, często można przypisać je innym czynnikom lub chorobom. Ale z pewnością warto zwrócić uwagę na te najczęściej występujące takie jak: ból głowy, mięśni i stawów, osłabienie, pogorszenie odporności, zmęczenie, problemy z koncentracją i pamięcią, stany zapalne, dolegliwości ze strony układu pokarmowego (ból brzucha, zgaga, zaparcia, wzdęcia, biegunki), łamiące się włosy i paznokcie, problemy ze skórą oraz cerą, mocz o silnym zapachu, a także obniżenie potencji i libido.
Organizm, który przez długi czas jest w stanie zakwaszenia, narażony jest na poważne powikłania. Te zaburzenia powodują odkładanie się niszczącego kwasu, który rujnuje tkanki. W konsekwencji prowadzić to może do alergii, grzybicy, reumatyzmu, dny moczanowej, zapalenia stawów, cukrzycy, kamicy, miażdżycy, a nawet nowotworów.
Na czym polega dieta odkwaszająca?
Dietę odkwaszającą stosuje się w celu przywrócenia równowagi pH organizmu. Polega ona na zmniejszeniu udziału tak zwanych "produktów kwasotwórczych" (mających działanie kwasotwórcze) i zwiększeniu ilości "produktów alkalicznych" (takich, które w swoim składzie mają magnez, sód, potas oraz wapń).
W określeniu produktów o właściwościach kwasotwórczych i zasadotwórczych wykorzystuje się wskaźnik PRAL (Potential Renal Acid Load). Określa on, jak dany produkt wpływa na pH moczu. Uwzględnia zawartość składników w poszczególnej żywności i ich działanie kwasotwórcze. Wśród składników kwasotwórczych wymienia się: chlor, fosfor, siarkę, dwutlenek węgla, kwas szczawiowy i kwas fitynowy. Z kolei do składników zasadotwórczych zalicza się: magnez, sód, potas oraz wapń. Reasumując: im wyższy jest wskaźnik PRAL, tym mocniej dany produkt będzie zakwaszał.
Co jeść, a czego nie jeść?
Bazując na wskaźniku PRAL w grupie produktów zasadotwórczych zostały uwzględnione warzywa i owoce, a także soki z nich przyrządzane. Jako produkty neutralne określono nasiona roślin strączkowych, tłuszcze tj. masło oraz oliwa z oliwek. Na liście kwasotwórczych produktów pojawiały się zaś jaja, mięso, nabiał, orzechy oraz zboża. Analizując przedstawione dane, nasuwa się jeden kluczowy wniosek: menu diety odkwaszającej powinno opierać się o duże spożycie warzyw i owoców.
Zdaniem ekspertów największe właściwości odkwaszające mają zielone warzywa takie jak cukinia, jarmuż, szpinak, brokuł, roszponka i rukola, a także rzodkiewka, marchewka, seler, dynia, pomidor i kalafior. Jeśli chodzi o owoce, to idealne będą jabłka, gruszki, banany, ananasy, truskawki i awokado. Polecane są również zioła i przyprawy — szczególnie imbir, cynamon i kurkuma. Warto postawić na picie zielonej herbaty i wody z cytryną. Działanie alkalizujące wykazują także suszone śliwki, rodzynki, kasza jaglana, daktyle i grzyby.
Chcąc zadbać o równowagę, zaleca się, by ograniczyć zwierzęce i wegańskie źródła białka. Odradzane są zatem różnego rodzaju mięsa (zarówno w postaci wędlin, kotletów czy też pasztetów), ryby, produkty pochodzenia mlecznego (sery białe, jogurty, serki wiejskie, mleko itp.), pestki, nasiona, orzechy, a także produkty wysoko przetworzone, w tym te z zawartością cukru i słodyczy. Niewskazane jest także picie kawy (szczególnie z mlekiem) i alkoholu.
Istotne w diecie odkwaszającej jest, oprócz wybierania właściwych produktów, sposób ich przyrządzania. Zaleca się, by unikać obróbki cieplnej produktów, która powoduje utratę części wartościowych składników, m.in. witamin, enzymów i innych składników bioaktywnych.