PoradyWłącz do diety. Jeśli masz skurcze mięśni albo drętwieją ci kończyny, to najlepszy sposób

Włącz do diety. Jeśli masz skurcze mięśni albo drętwieją ci kończyny, to najlepszy sposób

Niedobór potasu wiąże się z dużą ilością nieprzyjemnych konsekwencji. Jakie objawy powinny nas zaniepokoić? I jak "nadrobić" minerałowe zaległości? O tym opowiedział ostatnio dr Bartek Kulczyński, technolog żywności i specjalista od dietoterapii. To warto wiedzieć!

Niedobór potasu wiąże się z wieloma przykrymi konsekwencjami
Niedobór potasu wiąże się z wieloma przykrymi konsekwencjami
Źródło zdjęć: © Canva | satjawat-boontanataweepols-images

19.07.2024 08:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dane dotyczące niedoboru potasu w diecie nie napawają optymizmem. Według nich zaledwie 14 proc. ludzkości spożywa ten ważny pierwiastek w rekomendowanych przez lekarzy ilościach. Co więcej, ten ubytek w diecie nie jest bynajmniej niewielki. Jak na swoim kanale na YouTube opowiedział dr Bartek Kulczyński, średnio przyjmujemy zaledwie połowę potrzebnego organizmowi potasu. Nic dziwnego, że organizm zaczyna na ten niedobór drastycznie reagować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konsekwencje niedoboru potasu

Tego rodzaju zaniedbania wiążą się z licznymi konsekwencjami, o których opowiedział dr Kulczyński. Pierwszymi objawami niedoboru potasu zwykle są osłabienia mięśni, drętwienie skóry i wyraźnie nierówny rytm serca. Na tym jednak potencjalne zagrożenia dla zdrowia się nie kończą. Dietetyk wspomniał tu między innymi o:

  • Możliwości doprowadzenia do opóźnienia lub przerwania przekazywania sygnałów pomiędzy nerwami a mięśniami,
  • zwiększonej męczliwości, co wynika z zaburzonego metabolizmu glukozy,
  • zaburzeniach snu,
  • powstawaniu kamieni nerkowych,
  • wzroście ciśnienia krwi,
  • problemach z oddychaniem.

Potas w diecie. Czas to nadrobić!

Jak sam widzisz, warto zadbać o odpowiednią ilość potasu w diecie. A w jakich pokarmach znajdziemy najwięcej tego ważnego pierwiastka? O tym również opowiedział dr Kulczyński. Jak wskazał, w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na spożywanie odpowiedniej ilość warzyw i owoców: dyni, batatów, szpinaku, pomidorów, ziemniaków, brukselki, jarmużu, buraków, bananów, moreli, kiwi i awokado.

Niedobór potasu? Warto sięgnąć po warzywa i owoce!
Niedobór potasu? Warto sięgnąć po warzywa i owoce!© Canva | Rudikennard

Dietę warto urozmaicać również o inne posiłki bogate w potas. Minerał ten znajdziemy w grzybach: kurkach i boczniakach, a także fasoli białej i kaszy gryczanej. Jedzenie to jednak nie wszystko. Jak zauważył dr Kulczyński, potas to także ważny składnik m.in.... kakao i wody kokosowej. Warto to zapamiętać — w końcu nie chodzi tylko o to, by było zdrowo, lecz także smacznie.