Włącz do diety. Jeśli masz skurcze mięśni albo drętwieją ci kończyny, to najlepszy sposób
Niedobór potasu wiąże się z dużą ilością nieprzyjemnych konsekwencji. Jakie objawy powinny nas zaniepokoić? I jak "nadrobić" minerałowe zaległości? O tym opowiedział ostatnio dr Bartek Kulczyński, technolog żywności i specjalista od dietoterapii. To warto wiedzieć!
19.07.2024 08:56
Dane dotyczące niedoboru potasu w diecie nie napawają optymizmem. Według nich zaledwie 14 proc. ludzkości spożywa ten ważny pierwiastek w rekomendowanych przez lekarzy ilościach. Co więcej, ten ubytek w diecie nie jest bynajmniej niewielki. Jak na swoim kanale na YouTube opowiedział dr Bartek Kulczyński, średnio przyjmujemy zaledwie połowę potrzebnego organizmowi potasu. Nic dziwnego, że organizm zaczyna na ten niedobór drastycznie reagować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Konsekwencje niedoboru potasu
Tego rodzaju zaniedbania wiążą się z licznymi konsekwencjami, o których opowiedział dr Kulczyński. Pierwszymi objawami niedoboru potasu zwykle są osłabienia mięśni, drętwienie skóry i wyraźnie nierówny rytm serca. Na tym jednak potencjalne zagrożenia dla zdrowia się nie kończą. Dietetyk wspomniał tu między innymi o:
- Możliwości doprowadzenia do opóźnienia lub przerwania przekazywania sygnałów pomiędzy nerwami a mięśniami,
- zwiększonej męczliwości, co wynika z zaburzonego metabolizmu glukozy,
- zaburzeniach snu,
- powstawaniu kamieni nerkowych,
- wzroście ciśnienia krwi,
- problemach z oddychaniem.
Zobacz także
Potas w diecie. Czas to nadrobić!
Jak sam widzisz, warto zadbać o odpowiednią ilość potasu w diecie. A w jakich pokarmach znajdziemy najwięcej tego ważnego pierwiastka? O tym również opowiedział dr Kulczyński. Jak wskazał, w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na spożywanie odpowiedniej ilość warzyw i owoców: dyni, batatów, szpinaku, pomidorów, ziemniaków, brukselki, jarmużu, buraków, bananów, moreli, kiwi i awokado.
Dietę warto urozmaicać również o inne posiłki bogate w potas. Minerał ten znajdziemy w grzybach: kurkach i boczniakach, a także fasoli białej i kaszy gryczanej. Jedzenie to jednak nie wszystko. Jak zauważył dr Kulczyński, potas to także ważny składnik m.in.... kakao i wody kokosowej. Warto to zapamiętać — w końcu nie chodzi tylko o to, by było zdrowo, lecz także smacznie.