Jogurtowe babeczki rosną jak szalone. Z domową kruszonką smakują obłędnie

Ten przepis na puszyste babeczki sprawi, że nie skusisz się na żadne inne, nawet z cukierni. Jogurtowe, puszyste ciasto, sezonowe owoce i chrupiąca kruszonka to połączenie idealne.

Babeczki - PysznościBabeczki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli babeczki kojarzą ci się z nijakim wypiekiem z wielkanocnego koszyczka lub smętnym, mało wyrośniętym deserem, oznacza to, że jeszcze nie miałeś okazji spróbować tych jogurtowych muffinek. Są mięciutkie i puszyste, a słodkie ciasto wspaniale komponuje się z owocami. Całość zwieńczona jest kruszonką, której zdecydowanie nigdy dość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Babeczki jogurtowe z owocami

Kiedy tylko pojawiają się na stole, od razu widać las rąk. Największym błędem, jaki można popełnić przy ich przygotowaniu, jest zrobienie ich za mało - chętnych na jedzenie nigdy nie brakuje. Do babeczek możesz dodać swoje ulubione owoce. Latem polecam sięgnąć po kwaśny rabarbar, który świetnie przełamuje słodki smak jogurtowych muffinek. Sprawdzą się również borówki czy porzeczki, a i miłośnicy czekolady mogą dorzucić coś od siebie.

Babeczki - Pyszności
Babeczki - Pyszności © Pixabay | RitaE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij wcześniej jajka i jogurt z lodówki. Dzięki temu babeczki będą puszyste i unikniesz zakalca.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • 130 g roztopionego i wystudzonego masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 100 g cukru,
  • 270 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • rabarbar, borówki.

Kruszonka:

  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka zimnego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na kruszonkę rozetrzyj i odstaw do lodówki.
  2. Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier, dobrze wystudzone masło oraz ekstrakt waniliowy i krótko wymieszaj kuchenną rózgą.
  3. Dodaj mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Nie rób tego za długo, wystarczy do połączenia składników.
  4. Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami i wypełnij ciastem. Na wierzchu ułóż owoce i posyp kruszonką.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut, aż do suchego patyczka.

Po przestudzeniu babeczki są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟