Jogurtowe babeczki rosną jak szalone. Z domową kruszonką smakują obłędnie
Ten przepis na puszyste babeczki sprawi, że nie skusisz się na żadne inne, nawet z cukierni. Jogurtowe, puszyste ciasto, sezonowe owoce i chrupiąca kruszonka to połączenie idealne.
18.07.2024 15:34
Jeśli babeczki kojarzą ci się z nijakim wypiekiem z wielkanocnego koszyczka lub smętnym, mało wyrośniętym deserem, oznacza to, że jeszcze nie miałeś okazji spróbować tych jogurtowych muffinek. Są mięciutkie i puszyste, a słodkie ciasto wspaniale komponuje się z owocami. Całość zwieńczona jest kruszonką, której zdecydowanie nigdy dość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babeczki jogurtowe z owocami
Kiedy tylko pojawiają się na stole, od razu widać las rąk. Największym błędem, jaki można popełnić przy ich przygotowaniu, jest zrobienie ich za mało - chętnych na jedzenie nigdy nie brakuje. Do babeczek możesz dodać swoje ulubione owoce. Latem polecam sięgnąć po kwaśny rabarbar, który świetnie przełamuje słodki smak jogurtowych muffinek. Sprawdzą się również borówki czy porzeczki, a i miłośnicy czekolady mogą dorzucić coś od siebie.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij wcześniej jajka i jogurt z lodówki. Dzięki temu babeczki będą puszyste i unikniesz zakalca.
Składniki:
- 3 jajka,
- 180 g jogurtu naturalnego,
- 130 g roztopionego i wystudzonego masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 100 g cukru,
- 270 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- rabarbar, borówki.
Kruszonka:
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki,
- 1 łyżka zimnego masła.
Sposób przygotowania:
- Składniki na kruszonkę rozetrzyj i odstaw do lodówki.
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier, dobrze wystudzone masło oraz ekstrakt waniliowy i krótko wymieszaj kuchenną rózgą.
- Dodaj mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Nie rób tego za długo, wystarczy do połączenia składników.
- Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami i wypełnij ciastem. Na wierzchu ułóż owoce i posyp kruszonką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut, aż do suchego patyczka.
Po przestudzeniu babeczki są gotowe do jedzenia. Smacznego!