Jogurtowe babeczki rosną jak szalone. Z domową kruszonką smakują obłędnie

Ten przepis na puszyste babeczki sprawi, że nie skusisz się na żadne inne, nawet z cukierni. Jogurtowe, puszyste ciasto, sezonowe owoce i chrupiąca kruszonka to połączenie idealne.

Babeczki - PysznościBabeczki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli babeczki kojarzą ci się z nijakim wypiekiem z wielkanocnego koszyczka lub smętnym, mało wyrośniętym deserem, oznacza to, że jeszcze nie miałeś okazji spróbować tych jogurtowych muffinek. Są mięciutkie i puszyste, a słodkie ciasto wspaniale komponuje się z owocami. Całość zwieńczona jest kruszonką, której zdecydowanie nigdy dość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Babeczki jogurtowe z owocami

Kiedy tylko pojawiają się na stole, od razu widać las rąk. Największym błędem, jaki można popełnić przy ich przygotowaniu, jest zrobienie ich za mało - chętnych na jedzenie nigdy nie brakuje. Do babeczek możesz dodać swoje ulubione owoce. Latem polecam sięgnąć po kwaśny rabarbar, który świetnie przełamuje słodki smak jogurtowych muffinek. Sprawdzą się również borówki czy porzeczki, a i miłośnicy czekolady mogą dorzucić coś od siebie.

Babeczki - Pyszności
Babeczki - Pyszności © Pixabay | RitaE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij wcześniej jajka i jogurt z lodówki. Dzięki temu babeczki będą puszyste i unikniesz zakalca.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • 130 g roztopionego i wystudzonego masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 100 g cukru,
  • 270 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • rabarbar, borówki.

Kruszonka:

  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka zimnego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na kruszonkę rozetrzyj i odstaw do lodówki.
  2. Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier, dobrze wystudzone masło oraz ekstrakt waniliowy i krótko wymieszaj kuchenną rózgą.
  3. Dodaj mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Nie rób tego za długo, wystarczy do połączenia składników.
  4. Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami i wypełnij ciastem. Na wierzchu ułóż owoce i posyp kruszonką.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut, aż do suchego patyczka.

Po przestudzeniu babeczki są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami