PrzepisKuchnia tajskaPrzepis Ani Starmach na tajską zupę to totalny hit. Będziesz po niego sięgał kilka razy w miesiącu

Przepis Ani Starmach na tajską zupę to totalny hit. Będziesz po niego sięgał kilka razy w miesiącu

Co powiesz na odrobinę kuchni Azji na talerzu? Spokojnie — nie musisz iść w tym celu do restauracji i wydawać kroci; wystarczy, że wcielisz w życie totalnie prosty przepis Ani Starmach na tajską zupę. Jest absolutnie przepyszna, pożywna, aromatyczna i nieco ostra. Ta potrawa to istny majstersztyk!

Tajska zupa Ani Starmach doskonale wygląda i pysznie smakuje
Tajska zupa Ani Starmach doskonale wygląda i pysznie smakuje
Źródło zdjęć: © Facebook | Anna Starmach

19.07.2024 08:25

Dobrze pamiętamy jeszcze czasy, w których kuchnia tajska zaczęła rozkwitać również w Polsce. Z początku były to niewielkie, nieśmiałe, kroczące żółwim tempem zmiany. Ot kilka dodatkowych potraw w menu restauracji serwującej sushi; jakiś nieco ostrzejszy makaron (pad thai w końcu przyjął się doskonale), sałatka, pierwsza zupa z krewetkami. Dzisiaj kuchnia tajska to już poważna gałąź polskiego przemysłu gastronomicznego. I nic, tylko się z tego powodu cieszyć!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli zaś o najsłynniejsze potrawy kuchni tajskiej chodzi, to — obok wspomnianego już pad thaia — najbardziej, jako społeczeństwo, polubiliśmy ichniejsze zupy. Dlaczego? Po pierwsze jesteśmy narodem, który wyjątkowo mocno upodobał sobie ten rodzaj potrawy, a po drugie, do tajskich propozycji przekonał nas ich niezwykle intensywny smak, aromat i w końcu coraz bardziej lubiana w Polsce pikanteria.

Można więc powiedzieć, że do tajskich zup nie trzeba już nikogo przekonywać. Wystarczy znaleźć dobry przepis i do dzieła! A jeśli o to chodzi, to nam najbardziej podoba się receptura od Ani Starmach. Przepisy tej popularnej kucharki jeszcze nigdy nas nie zawiodły, dlatego przystąpiliśmy do pracy pełni optymizmu. Efekt? Miska przepysznej, tajskiej zupy z mlekiem kokosowym, która karmi i rozgrzewa jak nic innego.

Tajska zupa według Anny Starmach

Składniki:

  • 3 cm imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 l bulionu drobiowego,
  • 300 ml mleczka kokosowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 garści cienkiego makaronu ryżowego (1/2 opakowania),
  • 200 g pieczarek,
  • 100 g kukurydzy z puszki,
  • 1 cebulka dymka,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • świeża kolendra,
  • limonka.

Sposób przygotowania:

Tajska zupa nie mogłaby nie zawierać chilli!
Tajska zupa nie mogłaby nie zawierać chilli!© Canva | AtnoYdur
  1. Cebulę obierz, skórkę imbiru zeskrob łyżką. Posiekaj oba te składniki, to samo zrób z papryczką chilli i czosnkiem. Wszystko podsmaż na niewielkiej ilości oleju kokosowego rozgrzanego w garnku.
  2. Kurczaka i paprykę pokrój w paski, a pieczarki w plastry. Do smażących się składników dorzuć najpierw mięso, następnie paprykę, a na koniec pieczarki.
  3. Teraz zalej składniki bulionem. Dopraw sosem sojowym i rybnym, a potem wlej mleko kokosowe.
  4. Gotuj przez kwadrans. Podawaj z przyrządzonym zgodnie z instrukcją od producenta makaronem ryżowym, listkami kolendry, posiekaną dymką i kukurydzą z puszki. Dopraw do smaku sokiem z limonki. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
anna starmachprzepiszupa
Wybrane dla Ciebie