Przepis Ani Starmach na tajską zupę to totalny hit. Będziesz po niego sięgał kilka razy w miesiącu
Co powiesz na odrobinę kuchni Azji na talerzu? Spokojnie — nie musisz iść w tym celu do restauracji i wydawać kroci; wystarczy, że wcielisz w życie totalnie prosty przepis Ani Starmach na tajską zupę. Jest absolutnie przepyszna, pożywna, aromatyczna i nieco ostra. Ta potrawa to istny majstersztyk!
19.07.2024 08:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dobrze pamiętamy jeszcze czasy, w których kuchnia tajska zaczęła rozkwitać również w Polsce. Z początku były to niewielkie, nieśmiałe, kroczące żółwim tempem zmiany. Ot kilka dodatkowych potraw w menu restauracji serwującej sushi; jakiś nieco ostrzejszy makaron (pad thai w końcu przyjął się doskonale), sałatka, pierwsza zupa z krewetkami. Dzisiaj kuchnia tajska to już poważna gałąź polskiego przemysłu gastronomicznego. I nic, tylko się z tego powodu cieszyć!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli zaś o najsłynniejsze potrawy kuchni tajskiej chodzi, to — obok wspomnianego już pad thaia — najbardziej, jako społeczeństwo, polubiliśmy ichniejsze zupy. Dlaczego? Po pierwsze jesteśmy narodem, który wyjątkowo mocno upodobał sobie ten rodzaj potrawy, a po drugie, do tajskich propozycji przekonał nas ich niezwykle intensywny smak, aromat i w końcu coraz bardziej lubiana w Polsce pikanteria.
Można więc powiedzieć, że do tajskich zup nie trzeba już nikogo przekonywać. Wystarczy znaleźć dobry przepis i do dzieła! A jeśli o to chodzi, to nam najbardziej podoba się receptura od Ani Starmach. Przepisy tej popularnej kucharki jeszcze nigdy nas nie zawiodły, dlatego przystąpiliśmy do pracy pełni optymizmu. Efekt? Miska przepysznej, tajskiej zupy z mlekiem kokosowym, która karmi i rozgrzewa jak nic innego.
Tajska zupa według Anny Starmach
Składniki:
- 3 cm imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała papryczka chili,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 l bulionu drobiowego,
- 300 ml mleczka kokosowego,
- 1 czerwona papryka,
- 2 garści cienkiego makaronu ryżowego (1/2 opakowania),
- 200 g pieczarek,
- 100 g kukurydzy z puszki,
- 1 cebulka dymka,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- świeża kolendra,
- limonka.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, skórkę imbiru zeskrob łyżką. Posiekaj oba te składniki, to samo zrób z papryczką chilli i czosnkiem. Wszystko podsmaż na niewielkiej ilości oleju kokosowego rozgrzanego w garnku.
- Kurczaka i paprykę pokrój w paski, a pieczarki w plastry. Do smażących się składników dorzuć najpierw mięso, następnie paprykę, a na koniec pieczarki.
- Teraz zalej składniki bulionem. Dopraw sosem sojowym i rybnym, a potem wlej mleko kokosowe.
- Gotuj przez kwadrans. Podawaj z przyrządzonym zgodnie z instrukcją od producenta makaronem ryżowym, listkami kolendry, posiekaną dymką i kukurydzą z puszki. Dopraw do smaku sokiem z limonki. Smacznego!