Zamiast białych, wybieram brązowe. Sos jest tak smaczny, że wyjadam prosto z patelni
Są dostępne w sklepach przez cały rok, mają przystępne ceny i smak. Pieczarki to grzyby, których specjalnie przedstawiać nie trzeba. Chociaż królują te białe, to warto skusić się podczas zakupów na brązową odmianę. Nie pożałujesz tego wyboru.
18.07.2024 12:57
Dorzuca się je na pizzę, dodaje do makaronu, piecze paszteciki czy też przygotowuje aromatyczny sos - zastosowań pieczarek jest cała masa. To grzyby hodowlane, więc ich jedzenie jest bezpieczniejsze niż grzybów z lasu. Co ciekawe, można je podawać już od początku rozszerzania diety u dziecka, chociaż oczywiście w delikatnej formie, bez przypraw. Dorośli śmiało mogą eksperymentować, faszerując, dusząc, piekąc, grillując czy nawet jedząc pieczarki na surowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brązowe pieczarki - właściwości
Chociaż największą popularnością cieszą się białe pieczarki, to te brązowe również zasługuję na uwagę. To odmiana pieczarek o ciemniejszej skórce i intensywniejszym smaku. Ich właściwości odżywcze są w zasadzie takie same, jak w przypadku białych.
Brązowe pieczarki są niskokaloryczne i mają sporo błonnika. Potas zawarty w pieczarkach pomaga regulować ciśnienie krwi. Witaminy z grupy B (takie jak niacyna, ryboflawina i kwas foliowy) obecne w pieczarkach odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. W tych niepozornych grzybach znajdziemy również witaminę D, selen i miedź.
Do czego wykorzystać brązowe pieczarki?
Doskonale nadają się do smażenia, duszenia, grillowania oraz jako dodatek do sałatek, zup czy farszów. Ich intensywny smak sprawia, że doskonale komponują się z mięsem, rybami oraz w daniach wegetariańskich i wegańskich.
Podczas zakupu pieczarek brązowych warto wybierać te o jędrnej skórce, bez przebarwień i wilgotnych plam. Przechowywać je należy w lodówce, najlepiej w papierowej torebce, co zapewni im odpowiednią wentylację.
Sos z brązowych pieczarek
Ekspresowy sos z brązowych pieczarek świetnie pasować będzie do ugotowanego makaronu, chociaż aż ciężko powstrzymać się od wyjadania prosto z patelni. Głęboki, umamiczny smak po prostu zachwyca.
Składniki:
- 500 g brązowych pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie umyji pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki i smaż przez około 5-7 minut, aż zmiękną i odparują wodę.
- Do osobnej miski wsyp mąkę. Następnie dodaj niewielką ilość gorącego bulionu i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Zasmażkę dodaj do pieczarek na patelni.
- Wlej pozostały bulion i śmietankę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gotowy sos podawaj z makaronem, mięsem lub jako dodatek do ziemniaków i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!