PrzepisWegetariańskaZamiast białych, wybieram brązowe. Sos jest tak smaczny, że wyjadam prosto z patelni

Zamiast białych, wybieram brązowe. Sos jest tak smaczny, że wyjadam prosto z patelni

Sos pieczarkowy - Pyszności
Sos pieczarkowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.07.2024 12:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Są dostępne w sklepach przez cały rok, mają przystępne ceny i smak. Pieczarki to grzyby, których specjalnie przedstawiać nie trzeba. Chociaż królują te białe, to warto skusić się podczas zakupów na brązową odmianę. Nie pożałujesz tego wyboru.

Dorzuca się je na pizzę, dodaje do makaronu, piecze paszteciki czy też przygotowuje aromatyczny sos - zastosowań pieczarek jest cała masa. To grzyby hodowlane, więc ich jedzenie jest bezpieczniejsze niż grzybów z lasu. Co ciekawe, można je podawać już od początku rozszerzania diety u dziecka, chociaż oczywiście w delikatnej formie, bez przypraw. Dorośli śmiało mogą eksperymentować, faszerując, dusząc, piekąc, grillując czy nawet jedząc pieczarki na surowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brązowe pieczarki - właściwości

Chociaż największą popularnością cieszą się białe pieczarki, to te brązowe również zasługuję na uwagę. To odmiana pieczarek o ciemniejszej skórce i intensywniejszym smaku. Ich właściwości odżywcze są w zasadzie takie same, jak w przypadku białych.

Brązowe pieczarki - Pyszności
Brązowe pieczarki - Pyszności© Pixabay | Susbany Susbany

Brązowe pieczarki są niskokaloryczne i mają sporo błonnika. Potas zawarty w pieczarkach pomaga regulować ciśnienie krwi. Witaminy z grupy B (takie jak niacyna, ryboflawina i kwas foliowy) obecne w pieczarkach odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. W tych niepozornych grzybach znajdziemy również witaminę D, selen i miedź.

Do czego wykorzystać brązowe pieczarki?

Doskonale nadają się do smażenia, duszenia, grillowania oraz jako dodatek do sałatek, zup czy farszów. Ich intensywny smak sprawia, że doskonale komponują się z mięsem, rybami oraz w daniach wegetariańskich i wegańskich.

Grillowane pieczarki na patyczku do szaszłyków
Grillowane pieczarki na patyczku do szaszłyków© Adobe Stock | Alexandr Milodan

Podczas zakupu pieczarek brązowych warto wybierać te o jędrnej skórce, bez przebarwień i wilgotnych plam. Przechowywać je należy w lodówce, najlepiej w papierowej torebce, co zapewni im odpowiednią wentylację.

Sos z brązowych pieczarek

Ekspresowy sos z brązowych pieczarek świetnie pasować będzie do ugotowanego makaronu, chociaż aż ciężko powstrzymać się od wyjadania prosto z patelni. Głęboki, umamiczny smak po prostu zachwyca.

Składniki:

  • 500 g brązowych pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie umyji pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki i smaż przez około 5-7 minut, aż zmiękną i odparują wodę.
  3. Do osobnej miski wsyp mąkę. Następnie dodaj niewielką ilość gorącego bulionu i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  4. Zasmażkę dodaj do pieczarek na patelni.
  5. Wlej pozostały bulion i śmietankę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gotowy sos podawaj z makaronem, mięsem lub jako dodatek do ziemniaków i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także