PrzepisWegetariańskaZamiast białych, wybieram brązowe. Sos jest tak smaczny, że wyjadam prosto z patelni

Zamiast białych, wybieram brązowe. Sos jest tak smaczny, że wyjadam prosto z patelni

Są dostępne w sklepach przez cały rok, mają przystępne ceny i smak. Pieczarki to grzyby, których specjalnie przedstawiać nie trzeba. Chociaż królują te białe, to warto skusić się podczas zakupów na brązową odmianę. Nie pożałujesz tego wyboru.

Sos pieczarkowy - Pyszności
Sos pieczarkowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.07.2024 12:57

Dorzuca się je na pizzę, dodaje do makaronu, piecze paszteciki czy też przygotowuje aromatyczny sos - zastosowań pieczarek jest cała masa. To grzyby hodowlane, więc ich jedzenie jest bezpieczniejsze niż grzybów z lasu. Co ciekawe, można je podawać już od początku rozszerzania diety u dziecka, chociaż oczywiście w delikatnej formie, bez przypraw. Dorośli śmiało mogą eksperymentować, faszerując, dusząc, piekąc, grillując czy nawet jedząc pieczarki na surowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brązowe pieczarki - właściwości

Chociaż największą popularnością cieszą się białe pieczarki, to te brązowe również zasługuję na uwagę. To odmiana pieczarek o ciemniejszej skórce i intensywniejszym smaku. Ich właściwości odżywcze są w zasadzie takie same, jak w przypadku białych.

Brązowe pieczarki - Pyszności
Brązowe pieczarki - Pyszności© Pixabay | Susbany Susbany

Brązowe pieczarki są niskokaloryczne i mają sporo błonnika. Potas zawarty w pieczarkach pomaga regulować ciśnienie krwi. Witaminy z grupy B (takie jak niacyna, ryboflawina i kwas foliowy) obecne w pieczarkach odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. W tych niepozornych grzybach znajdziemy również witaminę D, selen i miedź.

Do czego wykorzystać brązowe pieczarki?

Doskonale nadają się do smażenia, duszenia, grillowania oraz jako dodatek do sałatek, zup czy farszów. Ich intensywny smak sprawia, że doskonale komponują się z mięsem, rybami oraz w daniach wegetariańskich i wegańskich.

Grillowane pieczarki na patyczku do szaszłyków
Grillowane pieczarki na patyczku do szaszłyków© Adobe Stock | Alexandr Milodan

Podczas zakupu pieczarek brązowych warto wybierać te o jędrnej skórce, bez przebarwień i wilgotnych plam. Przechowywać je należy w lodówce, najlepiej w papierowej torebce, co zapewni im odpowiednią wentylację.

Sos z brązowych pieczarek

Ekspresowy sos z brązowych pieczarek świetnie pasować będzie do ugotowanego makaronu, chociaż aż ciężko powstrzymać się od wyjadania prosto z patelni. Głęboki, umamiczny smak po prostu zachwyca.

Składniki:

  • 500 g brązowych pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie umyji pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki i smaż przez około 5-7 minut, aż zmiękną i odparują wodę.
  3. Do osobnej miski wsyp mąkę. Następnie dodaj niewielką ilość gorącego bulionu i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  4. Zasmażkę dodaj do pieczarek na patelni.
  5. Wlej pozostały bulion i śmietankę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gotowy sos podawaj z makaronem, mięsem lub jako dodatek do ziemniaków i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepispieczarkipieczarki a zdrowie
Wybrane dla Ciebie